Her er fem gode viner som takler krabbe i alle varianter

Fire hvitviner og én rødvin. Foto: Arnie Stalheim
Fire hvitviner og én rødvin. Foto: Arnie Stalheim
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samt noen kjempedeilige krabbeoppskrifter på kjøpet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik bedømme vi viner

Ved bedømming av viner bruker vi på Klikk den meget utbredte 100-poengskalaen, som går fra 50-100 poeng. Det finnes flere måter å dele opp området fra 50-100 poeng på, men dette er hvordan vi tenker her på Klikk:

  • 50-59: Dårlig vin med fremtredende feil.
  • 60-69: Svak vin med mindre feil.
  • 70-79: Grei vin uten feil.
  • 80-89: God vin.
  • 90-95: Meget god vin.
  • 96-100: Eksepsjonell vin, blant de beste i verden. Klassisk.

Når vi på Klikk bruker 100-poengskalaen, gjør vi det uten å skjele til prisen på vinen.

Her kan du lese mer om hvordan vi bedømmer viner.

Så er det den tiden av året igjen: krabbesesongen. Norsk taskekrabbe er en virkelig delikatesse, og den blir bare enda bedre når du kombinerer den med en passende vin.

Skalldyr generelt, og krabbe spesielt, er hvitvinsmat, og det vil også være vårt fokus når vi her anbefaler viner. Når det er sagt, vil vi bare nevne at det finnes de som mener at det også passer bra med rødvin, noe vi skal komme tilbake til nedenfor.

Krabbekjøttet har en iboende sødme, og det krever noe sødme i vinen. I tillegg blir ofte krabbe servert med majones eller aïoli. Da tilfører du maten fett, og da kreves det også friskhet i vinen for å rense opp.

Riesling ruler

Mange regner riesling som førstevalget til krabbe, og det er vi helt enige i. Riesling har en fin kombinasjon av friskhet og sødme, som passer perfekt. Sørg derfor å få med deg vår test av tørre, tyske rieslinger under 200 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Om du vil ha noe rimeligere, har vi her plukket frem to tyske rieslinger. Den fra Kühling-Gillot er kanskje den beste allrounderen til krabbe. Den er ikke helt knasende tørr, men den friske syren balanserer vinen perfekt. Vinen fra Dr. L er halvtørr, og den passer fint til mer spicy, asiatisk-inspirerte varianter, hvor du drar på med chili og ingefær.

Les også: De beste tyske rieslingene

Andre varianter

August er tiden for krabbe. Og til et godt måltid hører det godt drikke til. Foto: Colourbox
August er tiden for krabbe. Og til et godt måltid hører det godt drikke til. Foto: Colourbox

Om du serverer krabbe i en salat, gjerne sammen med asparges, vil en vin basert på sauvignon blanc være midt i blinken. Sancerre er førstevalget, men om du vil ha noe litt rimeligere, er en Saint-Bris et godt valg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blir krabben servert varm med rike og fete sauser eller dressinger, tar vi turen til det sentrale Burgund for å finne noe som passer.

Når det gjelder rødvin, har vi såvidt vært innom det allerede. Hvis du har krabberetter hvor tilbehøret er både dominerende og peker i rødvinsretning, kan det være godt med en rødvin til, f.eks. i den kinesiske retten krabbe med svart bønnesaus. Husk da bare på at rødvinen bør være frisk og fruktig og ha lite garvestoffer og eikepreg, f.eks. pinot noir.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nærmere omtaler av anbefalte viner finner du nedenfor. Vi nevner også at vinene også går godt til den flotte, men dyrere kongekrabben.

Les også: De beste hvitvinene under 200 kroner

Oppskrifter

Krabbe er veldig godt på enklest mulig vis, med loff, majones og sitron. Men vil du imponere gjester med noe litt utenom det vanlige, kan du la deg inspirere av disse oppskriftene:

Les også: Sommer, øl og godt haill


Fruktig og god pinot fra New Zealand:

Seresin MOMO Pinot Noir 2014

Veil. pris: 189,90

Karakter: 88 / 100

Les hele testen


Meget fin tysk riesling til prisen:

Kühling-Gillot Quinterra Riesling Trocken 2015

Veil. pris: 138,80

Karakter: 87 / 100

Les hele testen


Rik, men frisk og lett fatpreget hvit burgunder:

Matrot Bourgogne Chardonnay 2013

Veil. pris: 199,90

Karakter: 87 / 100

Les hele testen


Frisk og fruktig med lett urtepreg:

Brocard Saint-Bris Sauvignon 2014

Veil. pris: 147,00

Karakter: 86 / 100

Les hele testen


Halvtørr, frisk og fruktig tysk riesling:

Dr. L Graacher Himmelreich Riesling Kabinett 2015

Veil. pris: 115,90

Artikkelen fortsetter under annonsen

Karakter: 85 / 100

Les hele testen


Produktene over kan ha to priser, Veil. pris og Beste pris. Beste pris er prisvarsling levert av Prisguide.no, en kommersiell partner av Klikk.no.

Les også:

Den billige cavaen er faktisk et veldig godt valg!

Viner til frukt og bær

De 10 beste billige rødvinene

Testen ble opprinnelig publisert på Klikk.no