Hvitskatebonanza ved Europas endepunkt

Sverre Magnus Selbach og Brian Ahlner med den første hvitskaten på turen, et nydelig eksemplar på 10,5 kilo. Foto: NKML
Sverre Magnus Selbach og Brian Ahlner med den første hvitskaten på turen, et nydelig eksemplar på 10,5 kilo. Foto: NKML
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fire sportsfiskere fra Nidaros kystmeitelag hatt et historisk og sensasjonelt fiske etter skate utenfor Havøysund like ved Nordkapp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vet egentlig ikke helt hva jeg skal si, jeg. Dette her er så hinsides alle forventninger og all fornuft at det ikke går an å forklare. Alle i reisefølget er like overrasket, men selvsagt utrolig fornøyde, sier en lattermild og lettere sjokkert Bjørn Florø-Larsen i Nidaros kystmeitelag til Hooked.

Sammen med Irvin Kilde, Sverre Magnus Selbach og storebror John Olav Florø-Larsen, har han altså tatt turen til øysamfunnet Havøysund ikke langt fra Nordkapp. Bakgrunnen for ekspedisjonen er en fjorårsepost fra Brian Ahlers i Norwayguidefishing. Etter å ha landet en 27 kilo tung gråskate som bifangst under flekksteinbitfiske, tok nemlig dansken kontakt med Florø-Larsen og gjengen og spurte om mulighetene for å få lære mer om ankring på dypt vann og generelt skatefiske.

NKML-karene var ikke vanskelig å be, spesielt ikke siden ryktene forteller om store mengder gråskate tatt under kommersielt fiske i området, og snart var en tur så langt nord i Europa det går an å komme under planlegging.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Flat knallsuksess på 580 meters dyp

(Saken fortsetter under)

Bjørn Florø-Larsen med hvitskate på 11,0 kilo. Foto: NKML

– Ingen hadde sett for seg

Kvartetten fra NKML reiste oppover onsdag i forrige uke, og målsetningen var, i tillegg til opplæringsbiten, å avdekke til nå ukjente, nordnorske sportsfiskeskatter.

Etter noen dager med for mye vær til å satse hardt på dypet, la havet seg endelig lørdag. Da gikk turen rett ut til den første plassen der yrkesfiskerne angivelig får mye gråskate, og det tok ikke lang tid fra dreggen fikk feste på gode 300 meters dyp, til den første klingen stod i helspenn. Her var det skate på gang, om den saken hersket det ingen som helst tvil.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var Sverre som fikk på den første fisken på 330 meters dyp, og etter en god sveiveøkt kom en stor og grå skikkelse til syne i sjøen. Vi fikk fisken om bord i båten og var ekstatiske, forteller Bjørn Florø-Larsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alle var helt sikker på at det var gråskate, men etter hvert fikk vi åpnet øynene og innså at det faktisk var en hvitskate som lå på dekk. Det var det ingen som hadde sett for seg, men det var uansett ny art for Sverre, og stemningen var god.

Florø-Larsen fikk selv skate på sin egen stang mens det hele pågikk, og kunne like etter lande ytterligere en hvitskate.

Les også: Roger med unik skatefangst

Knuste norgesrekorden

Selbach sin fisk veide meget pene 10.5 kilo, mens Florø-Larsen, som faktisk har fått den sjelden fangede dypvannsarten tidligere, kunne konstatere en økning av sin personlige rekord på gode tre kilo.

Ikke lenge etter kroket Selbach nok en skate, denne gangen en fisk på 8,2 kilo, og denne var ikke mer enn såvidt tilbake i sjøen igjen før også Kilde stod med full fleks i staget. En stund senere lå en hvitskate på hele 11,5 kilo på dekk. Dette er mer enn den offisielle norgesrekorden på arten, en 17 år gammel fangst fra Langesundbukta, som er det området i Norge der det tas desidert flest hvitskater på stang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

Bjørn Florø-Larsen med hvitskate på 3,2 kilo. Foto: NKML
Bjørn Florø-Larsen med hvitskate på 3,2 kilo. Foto: NKML

Karene i NKML var på dette tidspunktet helt satt ut. De hadde fått fire hvitskater i løpet av bare noen timers fiske, noe som i seg selv er nokså sensasjonelt. Og fiskene ble altså tatt så langt nord som en kommer i dette landet. Før helgen stammet den nordligste stangfangsten av arten en kjenner til fra Hordaland. Nå er altså markøren flyttet rundt 30 grader lenger nord, til et av Europas ytterpunkter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Etter fire hvitskater tok vi oss en tur til land for å fylle på med litt mat og absorbere hele opplevelsen. Vi hadde et håp om å få gråskate, men tanken på hvitskate hadde ikke engang streifet oss. Hvitskaten er en fantastisk kul fisk som alle artsjegere drømmer om, men at den skulle være så tallrik helt her oppe var virkelig en overraskelse, sier Florø-Larsen, som i tillegg til å være ivrig artsfisker også er biolog.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Det var ingen vits å fiske videre

Mistenker feilrapportering

Den første skateøkten overgikk alle forventninger, men hva som ventet da provianten var fortært og det bar til sjøs igjen, var det ingen som kunne spådd på forhånd. Denne gangen gikk ferden til en ny plass der lokale fiskere også skal ha fått mye gråskate på linene sine, så troen var god i NKML-leiren.

Da de noen timer senere hadde landet ytterligere seks hvitskater, inkludert art nummer 125 for John Olav Florø-Larsen, var alle tenkelige ord overflødige. Ti stangfangede hvitskater i samme båt i løpet av et døgn er hinsides all fornuft, og helt unikt i norsk sportsfiskehistorie.

– Det er helt utrolig at dette her er mulig, og vi har ikke helt skjønt hva vi har vært med på. Ekstra sprøtt er det jo at det er to plasser som leverer så bra. Og at vi er i Havøysund, sier Florø-Larsen til Hooked.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Etter dette syke fisket mistenker vi selvsagt sterkt at mange av gråskate-rapportene fra området handler om hvitskate, da hvitskaten kan være gråhvit i fargen, men det blir selvsagt bare spekulasjoner. Det vi derimot vet helt sikkert er at 27-kilosfisken Brian fikk er en gråskate, så de er her garantert de også.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sjekk hva Espen dro opp fra 440 meters dyp

Hardføre fisker

For ordens skyld kan det legges til at skatene er hardføre fisker uten svømmeblære, som ikke tar skade av ferden fra dypet til overflaten. Samtlige fisker NKML har fått det siste døgnet har derfor blitt satt uskadd tilbake igjen. Mange år med merking av pigg- og spisskater i Løgninfjorden har resultert i en lang rekke gjengangster, så at riktig fang og slipp fungerer helt fint på de flate bruskfiskene er det ingen som helst tvil om.

Artikkelen fortsetter under annonsen

At stemningen er god i Havøysund i dag er også hevet over all tvil, men det er ikke med det sagt at fiskestengene nå er parkert. I skrivende stund ligger nemlig karene på anker lenger til havs, nord for Nordkapp, i det samme området der Ahlers fikk sin 27-kiloskjempe.

Og nå er det bare gråskate det handler om. Se derfor ikke bort fra at en oppfølger til denne saken dukker opp i nær fremtid.

Sverre Magnus Selbach med hvitskate på 8,5 kilo. Foto: NKML

Les også:

May Liza fikk muskelbunt på over 22 kilo

– Fisken var feit som en julegris

Sebastian (19) med unik stangfangst

Denne giganten er mer enn dobbelt så tung som fangstmannen

Saken ble opprinnelig publisert på Hooked.no