Innavling kan ha tatt knekken på den engelske bulldogen

BULLDOG: Engelsk bulldog er avlet fram gjennom årtier til å se ut som den gjør i dag.
BULLDOG: Engelsk bulldog er avlet fram gjennom årtier til å se ut som den gjør i dag. Foto: Mary Altaffer / Ap
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den engelske bulldogen har blitt avlet fram for å rendyrke rasens trekk. Noen har så ekstreme kropper at de krysses med andre raser for å overleve, sier amerikansk professor til ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange år med avl uten et kritisk blikk på hva det har gjort med utseende og helsa til den engelske bulldogen har endt i en hund som er svært ulik slik den så ut på første halvdel av 1900-tallet.

Avlingen har ledet til at rasen nå er veldig utsatt for sykdommer og helseproblemer.

– Engelsk bulldog er en populær rase, men når helsemessige utfordringer oppstår er ikke dette nødvendigvis forårsaket av rasens popularitet. Når det gjelder de helsemessige utfordringene som bulldogen er utsatt for, er disse mer et resultat av en manglende forståelse for hvordan avl på overdrevne eksteriøre trekk påvirker rasen, sier medieansvarlig i Norsk Kennelklubb, Anne Hofmo Bjølgerud til ABC Nyheter.

Bjølgerud forklarer at såkalt overtyping har ført til flere helseproblemer. Det betyr blant annet at avlerne ukritisk har avlet fram de utseendemessige trekkene de selv har ønsket, trolig uten tanke på hva som er det beste for hunden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Innavl

Tegninger og malerier fra både forrige århundre og tidligere viser at det er en helt annen hund, utseendemessig, vi i dag kaller engelsk bulldog. Men også hundens egenskaper kan være så mye forandret at det ikke er en vei tilbake.

Engelsk bulldog Foto: Wikipedai / Wikimedia commons
Engelsk bulldog Foto: Wikipedai / Wikimedia commons

Forskere ved UC Davis School of Veterinary Medicince har gjort en gen-undersøkelse på 102 engelske bulldoger og funnet at det er høye forekomster av tilnærmet innavling.

Førsteforfatter av studien, Niels Pedersen, sier til New Scientist at han er uroet over funnene han og kollegene har gjort.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har lenge vært bekymret for de mange tilfellene av arvlige belastninger i renavlede hunderaser. Bulldogen er utvilsomt et eksempel på det, sier Pedersen til New Scientist, som først omtalte studien.

Problemene har oppstått på grunn av lite genetisk variasjon, altså tilnærmet innavling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Lav genetisk variasjon er negativt fordi de skadelige trekkene forblir i rasen. Det gjør det også vanskeligere å reversere utviklingen, sier Pedersen.

– Jeg tror det er trygt å si at rasen må endres slik at hundenes beveglighet, pusteevne, evne til å reprodusere seg og motstandsdyktighet mot sykdom får en signifikant bedring. Dagens utseende må definitivt endres for å oppnå det, særlig hos individene med de mest ekstreme kroppsbygningene, sier Pedersen til ABC Nyheter.

– Det er et paradoks at en hund som er kjent for styrke og vilje har blitt så usunn, sier Pedersen.

Les også: DNA avslører hundens utrolige reise

Irreversibelt

Som Niels Pedersen påpeker kan utviklingen snus hvis det gjøres tidlig nok. Det kan gjøres ved å enten krysse inn genetisk materiale fra innad i rasen, eller krysse inn materiale fra andre raser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Norge har slike genetiske redningspakker vært brukt med hell før.

– Det er blant annet gjort i Norge på lundehund som er utsatt for «lundehundsyndrom», en sykdom som rammer fordøyelsessystemer, forklarer Bjølgerud.

Krysninger

Engelsk bulldog Foto: Andreea Alexandru / Ap
Engelsk bulldog Foto: Andreea Alexandru / Ap

I forskningen til Pedersen med kolleger, konkluderes det med at den lave genetiske variasjonen skyldes at det er få med rene trekk igjen. De skriver i sin konklusjon at en må stille spørsmål ved hvorvidt det har noe for seg å bruke denne kryssingen for å reversere utviklingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skulle man derimot velge å krysse inn materiale fra andre raser, vil den gode gamle engelske bulldogen trolig være tapt for alltid, skriver New Scientist. Det i seg selv kan høres ut som et tap for nostalgikerne, men som Bjølgerud i Norsk Kennelklubb påpeker:

– Avl må alltid ivareta helse og velferd.

Pedersen fant i sin forskning at dagens engelske bulldog er en krysning av flere bulldogtyper med ulike trekk og egenskaper. Slik ble den før den ble en såkalt registrert avlsrase, og at avlere ofte ikke er klar over det faktumet at dagens rene rase er et resultat av krysning.

– Å hevde at en genetisk forandring i den moderne engelske bulldogen vil gjøre at rasen ikke lenger eksisterer, er kanskje den største feiloppfatningen og myten om bulldogen, sier Pedersen til ABC Nyheter.

Les også:

Slik kan Trofast finne veien hjem uten GPS

Menneskets beste venn i tannlegestolen

Døende hund på eventyr