– Menn evner ikke å diskutere seg til felles beste

VALGETS KVALER: En kvinne og en mann; den perfekte sammensetningen hvis det er en god diskusjon og en løsning begge er tilfreds med.
VALGETS KVALER: En kvinne og en mann; den perfekte sammensetningen hvis det er en god diskusjon og en løsning begge er tilfreds med. Foto: Colourbox

Når to menn sammen skal ta et valg, er det lite trolig at de velger alternativet der begge må fire på kravene.

Kjøpe ny grill, men usikker på hvilken du skal kjøpe? Ikke gå i butikken to og to menn, da er nemlig risikoen for å ikke bli enige større. En ny studie fra to professorer i henholdsvis Boston og Pittsburgh viser nemlig at i parsammensetninger med minst én kvinne involvert, er det nærmest garanti for at det blir et kompromiss.

De to forskerne, Hristina Nikolova og Cait Lamberton, har undersøkt hvordan par tar avgjørelser og hvordan utfallet påvirkes av kjønnssammensetningen i paret.

Med bakgrunn i en antagelse om at par med minst én kvinne involvert, oftere kommer til et kompromiss lot de over 1200 deltagere i forsøket utføre flere valg. Forsøkspersonene ble delt tilfeldig i par, noen hel-mannlig, noen med begge kjønn og noen hel-kvinnelige.

Les også: – Å ignorere glemsomhet kan gjøre vondt verre

Stilt ovenfor valg med flere alternativ ble parene bedt om å finne en løsning sammen. Og her kommer innkjøp av grill inn i bildet: Ett av valgene de ble bedt om å ta stilling til var om de ønsket å kjøpe grill med stor eller liten grillflate, eller en tung eller lett grill. Et alternativ var en mellomting, ikke spesielt tung og

Stor eller liten? Praktisk eller imponerende? To menn blir neppe enige om et kompromiss. Foto: Anders Veberg / Framtida
Stor eller liten? Praktisk eller imponerende? To menn blir neppe enige om et kompromiss. Foto: Anders Veberg / Framtida

ikke spesielt stor tilberedningsflate.

Dette og flere lignende dilemma måtte forsøkspersonene ta stilling til; tre alternativer hvor to er ytterpunkter og ett er en litt-av-hvert-løsning. Og mønsteret var klart, to menn valgte i nær samtlige situasjoner en ytterpunkt-løsning. De lot ikke til å forenes om en løsning hvor begge fikk litt av sine ønsker oppfylt.

Kontrollgrupper med personer som tok de samme valgene individuelt ble også brukt. Resultatene fra kontrollgruppene viste at menn alene i større grad valgte kompromissløsningen.

Forskerne bak studien mener årsaken er knyttet til kjønnsnormer og forventninger som forsterkes når to av hankjønnet møtes til diskusjon. Ingen vil gå på akkord med seg selv og sine stereotype mannlige normer, for dermed å avsløre en svakhet ovenfor den andre.

Tidligere forskning på det samme feltet har vist en tendens til at menn tillegger seg mer feminin oppførsel, forstått som evnen til å enes om det beste for begge, i samvær med kvinner. Forskerne argumenterer også for at kvinner i større grad anser et kompromiss som en rasjonell løsning, enn menn.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus