Norsk drømmehus vekker oppsikt i utlandet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Familien Hjertefølger har skapt sitt eget økologiske paradis under en syv meter høy glasskuppel som gir frukt og grønnsaker lengre og varmere vekstsesong.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mellom steile berg og blått hav på Sandhornøya i Nordland, finnes det det en unik bolig som skiller seg markant fra det meste på arkitekturfronten. Hjemmet til Ingrid og Benjamin Hjertefølger er nemlig omgitt av en glasskuppel, mens huset i seg selv er bygget av naturlige materialer.

Naturhuset har allerede fått mye oppmerksomhet her i Norge. Men nå har også utenlandske medier bitt seg merke i familien Hjertefølgers særegne hjem, blant annet Financial Times og United Press International.

Selv er familien svært fornøyd med resultatet som har kostet rundt 4,1 millioner kroner å realisere.

– Vi ble inspirert av hundrevis av naturbygninger rundt om i verden, forteller Benjamin til nyhetsbyrået Barcroft.

Les også: Forbruket vårt er verst for miljøet

Bruker mindre energi på å varme opp

Kuppelen strekker seg syv meter i høyden og måler 15 meter i diameter. Den er designet av den amerikanske arkitekten, professoren, oppfinneren og forfatteren Buckminster Fuller.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sammen med deres tre barn ønsker Benjamin (31) og Ingrid (34) Hjertefølger å leve bærekraftig, og tanken bak kuppelen var at den blant annet skulle gjøre familien selvforsynt med frukt og grønnsaker.

– Kuppelen er laget av herdet glass og aluminium. Det gir ly for polarsirkelen, det gir oss en lengre og varmere vekstsesong for frukt- og grønnsakhagen vår, og det gir oss mulighet til å bruke mindre energi til å varme opp huset vårt, forteller Benjamin Hjertefølger til Barcroft.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ettersom vi er organiske veganere så dyrker vi mye av vår egen mat, og vi samler ville urter og planter i naturen, følger Ingrid opp.

Les også: Flytende hus er fremtidens løsning

Vannet renses av plantene

Huset i seg selv bygget av naturlig materiale som er en blanding av sand, leire og halm. Inspirasjonen er hentet fra naturhus rundt om i verden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har til og med et vannbehandlingssystem der alt vannet vi bruker sirkulerer i tanker og pumpes ut i drivhuset. Der blir vannet renset av plantene, samtidig som de tar opp næringsstoffer fra det, forteller Benjamin til nyhetsbyrået Barcroft.

– Vi har jobbet så hardt med å bygge hjemmet vårt, og det var vel verdt det, avslutter Ingrid.

Les også:

I dette huset kan du ikke være sjenert

Denne boligen har fem ulike høydenivåer

Åse og Ivar reiser fra Italia for å komme til hytta i Søgne

Tor snekret funkishytta på et blunk