Resultatet i Forbrukerrrådets solkremtest er sjokkerende

Direktør i Forbrukerrådet, Randi Flesland råder forbrukere til å se etter grønt fjes eller svanemerke på solkremen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Direktør i Forbrukerrådet, Randi Flesland råder forbrukere til å se etter grønt fjes eller svanemerke på solkremen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bare 11 av 41 solkremer får grønt lys hos Forbrukerrådet i deres årlige gjennomgang. Og bare tre av solkremene for barn er fri for skadelige stoffer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forbrukerrådet har sjekket solkrem for hormonforstyrrende og allergifremkallende stoffer og kjemiske stoffer i nanoform.

Resultatet er at hele 30 solkremer får strykkarakter.

– Vi har over lang tid bedt om at bruken av hormonforstyrrende stoffer blir strengere regulert og at bransjen stopper å bruke disse. Det er fullt mulig å lage solkrem uten disse stoffene, sier forbrukerdirektør Randi Flesland.

– Kan føre til ulike kreftformer

Totalt 21 av de 41 solkremene inneholder hormonforstyrrende stoffer. Ifølge Forbrukerrådet mistenkes disse stoffene å være helseskadelige, og forskere frykter de kan gi økt risiko for sykdommer som ulike kreftformer, fedme, diabetes 2 og nedsatt fruktbarhet.

Forbrukerdirektøren understreker at man har for lite kunnskap om mulige skadevirkninger av mange av stoffene, og advarer mot å bruke barn som prøvekaniner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Barn er mest sårbare, og det er spesielt uheldig at disse solkremene inneholder hormonforstyrrende stoffer, i tillegg til andre kjemikalier som gir grunn til bekymring, sier hun.

Se hele testen her: Solkremtesten 2016

Bekymret for barna

Bare tre av solkremene for barn får grønt smilefjes, mens de øvrige 13 får «ikke godkjent» av Forbrukerrådet.

Ni av barne solkremene havnet i versting-kategorien.

– Barn er mest sårbare, og det er spesielt uheldig at disse solkremene inneholder hormonforstyrrende stoffer, i tillegg til andre kjemikalier som gir grunn til bekymring, sier Flesland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Livslang plage

Forbrukerrådet advarer mot at hvis man først blir allergisk mot et kjemikalie, kan det bli en livslang plage som forverres over tid.

I de totalt 41 solkremene, hadde 11 stoffer som er allergifremkallende.

Les også: Hvordan smøre solkrem på et lite barn

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre kategorier

I år er testen delt inn i tre kategorier. Solkremer med hormonforstyrrende stoffer havner på rødt, mens allergifremmende stoffer og stoffer i nanoform havner på gult.

– De potensielle skadevirkningene er store. Hormonforstyrrende stoffer kan øke risikoen for kreft, diabetes og barnløshet, sier Flesland.

Forbrukerrådet anbefaler solglade forbrukere å kjøpe svanemerket solkrem. I tillegg bør du ifølge rådet heller kjøpe krem enn spray, så unngår du å puste inn kjemikalier.

Alle produktene i testen er kjøpt inn i norske dagligvarebutikker, apoteker og parfymerier i mai 2016.

Jobber for strengere regelverk

Forbrukerrådet har, i samarbeid med europeiske søsterorganisasjoner, forsøkt å få til en strengere regulering slik at de potensielt skadelige stoffene skal fases ut.

Forrige uke la EU-kommisjonen endelig fram et sterkt forsinket forslag, men innholdet var skuffende, mener Flesland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det inneholder altfor strenge krav til når et stoff skal regnes som hormonforstyrrende. Blir dette vedtatt, er det fritt fram å benytte en rekke stoffer som mistenkes for å være hormonforstyrrende, sier hun.

Miljømyndigheter i Sverige og Danmark har allerede gitt uttrykk for at forslaget var for svakt. Flesland sier Forbrukerrådet vil fortsette samarbeidet med europeiske kolleger for å få et bedre forslag på bordet.

– Vi trenger regulering som er strengere, sterkere og klarere, sier hun.

Les også: Ti solkrem-tabber nesten alle gjør

Fakta om solkrem med grønt smilefjes

For barn:

* Vita Harmoni Kids Vannfast Solspray Spf 30

* Nivea Sun Kids Protective & Sensitive Sun Spray Spf 50+

* La Roche-Posay Anthelios Dermo-Pediatrics Enfants Spf 50 +

For voksne:

* Cosmica Sun Mousse Active Spf 30

* Nivea Sun Protect & Sensitive Spf 30

* Eucerin Transparent Sun Spray Spf 30

* Cliniderm Caring Protection Spf 25

* Cosmica Sun Lotion Spf 25

* Vita Harmoni Solkrem Spf 15

* Änglamark Coop Sun Spray 30

* Ânglamark Coop Sun Lotion 15