Kan se tegn på brystkreft seks år før diagnose

Brystkreft rammer én av ni kvinner i løpet av livet. Ofte oppdages sykdommen ved mammografiundersøkelse.
Brystkreft rammer én av ni kvinner i løpet av livet. Ofte oppdages sykdommen ved mammografiundersøkelse. Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge ny norsk forskning viser blodprøver at immuncellene endrer seg opptil seks år før en brystkreftdiagnose. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Forskningen er ennå i en tidlig fase. Vi ser at immuncellene endrer seg hos de som senere utvikler brystkreft. Nøyaktig hvordan de endrer seg er det for tidlig å gå inn på ennå, sier Karina Standahl Olsen ved Universitetet i Tromsø til Dagens Medisin som først omtalte saken.

Forskningen er fra den norske Kvinner og Kreft-studien, hvor til sammen 50.00 blodprøver er samlet inn. Fra 2006 har studien samlet inn blod som skal studere sammenhengen mellom gener som er aktive ved blodprøvetakingen og senere risiko for kreft, ifølge Universitet i Tromsø.

Resultatene viser at immuncellene ser ut til å endre seg mest hos dem som får en aggressiv kreftform.

– De aller største endringene i immunceller ser vi hos de som deltar i et mammografi-program, men der kreften allerede har spredt seg når den oppdages mellom screeningene. Den kan da bli oppdaget for eksempel ved at kvinnen selv finner en kul. Dette kan bety at kreften har kommet raskt, og dermed er av en aggressiv art, sier Standahl Olsen videre til Dagens Medisin.

Les også: Unngå nattspising - reduser risikoen for brystkreft