Seks deilige oppskrifter med auberginer
Du vil elske minst to av dem.
Artikkelen fortsetter under annonsen
På sommeren og tidlig på høsten er det flust av auberginer. Sesongbevisste kokker strømmer til markedene på leting etter de fineste av de svulmende grønnsakene. Noen er skinnende og dyp lilla, andre er elfensbenshvite med grønne stilker eller lilla- og hvitstripete. Felles for alle auberginene er den samme myke, søtlige og delikate smaken med hint av jord og røyk – i alle fall om de behandles riktig.
Les også: Lekre småretter for tapasdagen
Å tilberede aubergine kan være en strevsomt. I beste fall blir den perfekt og myk, men på sitt verste blir dem til en oljete, seig gørr. Mange oppskrifter anbefaler deg å drysse godt med salt på for å trekke ut den mørke saften og dermed unngå at de blir svampete. Jeg synes dette stort sett er unødvendig (bortsett fra når du skal lage auberginballer).
Når du handler anbefaler jeg å finne de minste variantene, med stramt og uskadet skinn og som føles harde om du klemmer på dem. De holder seg godt i kjøleskapet, men burde tilberedes innen en ukes tid.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenMed denne buketten av oppskrifter går det neppe så lenge!
Les også: Laks i folie blir godt på denne måte
(Saken fortsetter under)
Rull den opp!
Denne er perfekt som en enkel forrett, og det er faktisk mer presentasjon enn matlaging innvolvert. Den grillede auberginen (som kan fåes kjøpt ferdiggrillet i Frankrike) er fylt med en smaksfull, men lett blanding i kremost, tapenade og pinjekjerner. Jeg liker å servere tre til hver gjest, kanskje med noen oliven litt, og selvsagt baguette.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLag suppe
Ingenting er bedre om sommeren enn en avkjølt suppe. Og denne er helt suveren med den silkemyke konsistensen til aubergin og kokosmelk med fine aromaer fra kardemomme.
Den er fin å ha som aperitiff før en hovedrett, eller som en enkel middag, så lenge du klarer å lage den på forhånd så smakene får blandet seg godt.
Les også: Ti deilige salater i sommervarmen
Artikkelen fortsetter under annonsen(Saken fortsetter under)
Bak den
Noen ganger er ingenting bedre enn en hel, bakt aubergine. Den kan enten spises som den er eller som del av en annen rett. Den kjøttfulle auberginen trenger gjerne litt lenger koketid enn man antar, så ikke bli forskrekket om fargen begynner å bli svart utenpå. Jeg lover, det blir best slik.
Den er fin som den er, men du kan bake den sammen med andre grønnsaker og lage en klassisk fransk ratatouille, røre den inn i en hummus-dipp eller vende den inn salaten for å få litt substans.
Vend inn i pasta
Aubergine er veldig vanlig i middelhavskjøkkenet. Det ville derfor være dårlig gjort å ikke ha en italiensk rett på lista. Dessuten er det er en enkel måte å bruke en grønnsak i en rett som du ellers har alle ingrediensene allerede.
Auberginen vil komme til sin rett her og blir ledsaget av de milde smakene i oliven og friskheten i basilikummen. Kort fortalt, det er den perfekte retten på en sval og deilig sommerkveld.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: Mangois du lager selv – uten ismaskin
Fylte auberginer
Til 6 porsjoner:
- 5 stk aubergine
- 100 g chevre eller smøreost
- 100 g oliven, sorte
- 3 ss pinjekjerner, ristede
Bakt aubergine med yoghurtdipp
Ingredienser:
- 850 g aubergine
- 1 fedd hvitløk
- 120 ml geitemelk eller yoghurt
- spisskum
- chilipulver
- salt og pepper
- koriander, frisk, hakket
Auberginesuppe
Ingredienser:
- 700 g aubergine
- 0,5 ts salt
- 2 ss kokosolje
- kardemomme
- 1 ts ingefær, malt
- 1 ts gurkemeie
- 0,5 ts pepper
- 200 ml kokosmelk
- 750 ml grønnsaksbuljong
- koriander og lime til servering
Les også: Det beste å gjøre med asparges
Spaghetti og aubergine
Til 2 porsjoner:
- 1 ss olje
- 2 stk sjalottløk
- 1 stk aubergine
- 1 stk gulrot
- salt
- 200 g spagetti
- 2 ss hvitvin
- 12 stk sorte oliven, stenfrie
- basilikum
- pepper
Tomat og bakt aubergine
Ingredienser:
- 2 stk aubergine
- 4 stk tomat
- 24 stk sorte oliven, stenfrie
- basilikum
- havsalt
- pepper
Ratatouille Confite au Four
Dette er Clotildes ovnsbakte variant av ratatouille. Den bakes i ovnen - og stekes ikke i panne. Slik holder grønnsakene bedre på teksturen og smakene.
Ingredienser:
- 2 stk løk
- 2 fedd hvitløk
- 1 stk aubergine (dersom du vil lage den tradisjonelle utgaven fra Nice må du droppe auberginen)
- 1 stk squash
- 2 stk paprika, grønn
- 8 stk små tomat
- 2 kvist rosmarin
- 2 kvist timian
- olje
- salt og pepper
Les også:
Karritriksene som gjør maten super
For lite salt i maten øker risiko for sykdom
Oppskriftene ble opprinnelig publisert på Klikk.no