Dette er seksuell trakassering:

Foto: Frank May / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Seksuell trakassering er en samlebetegnelse på oppførsel som kan gjenkjennes på to trekk:

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den spiller på kjønn, kropp og seksualitet. Dette trekket er det som skiller seksuell trakassering fra annen type "mobbing".

Den føles ubehagelig, nedverdigende eller truende . Det er dette som skiller seksuell trakassering fra for eksempel flørting, som jo også spiller på kjønn, kropp og seksualitet. Flørting er gøy og hyggelig for begge parter. Seksuell trakassering er ubehagelig for minst en av partene.

BAKGRUNN:

Caroline ble trakassert på vei hjem fra byen.

«Vi ser jo at du er så jævla kåt, du liker jo sånt her»


Seksuell trakassering deles inn i tre former

Verbale uttrykk omfatter direkte bruk avkjønnede ord som ”hore” og ”homse”, kommentarer om kropp, utseende eller privatliv, samt forslag/krav om seksuelle tjenester.

Ikke-verbale former omfatter visning av pornografiske bilder og mer indirekte former som omfatter mottak av telefoner, SMS, chat, etc. med seksuelt innhold, ryktespredning og at noen legger ut bilder med seksuelt innhold av personen på internett eller sprer dette via mobiltelefon.

Fysiske former for trakassering

omfatter ufrivillig seksuell kontakt som klemming, beføling av bryster eller underliv, samt kyssing. Disse formene for trakassering grenser opp mot seksuelle overgrep og krenkelser og kan straffes etter straffeloven.

Kilde: http://www.ung.no