Facebook vil hjelpe brukere med selvmordstanker

Facebook vil la brukere rapportere bekymringsverdige innlegg fra venner.
Facebook vil la brukere rapportere bekymringsverdige innlegg fra venner. Foto: Lionel Bonaventure / Afp
Artikkelen fortsetter under annonsen

Facebook har utviklet et nytt verktøy for å fange opp brukere som sliter med tanker om selvmord eller selvskading. Nå blir verktøyet tilgjengelig for brukere over hele verden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Facebook uttalte onsdag at brukere verden rundt nå kan benytte en ny funksjon for å hjelpe folk som uttrykker tanker om selvmord eller selvskading, melder nyhetsbyrået AFP Relaxnews.

Les også: – Ubetenksomme dødsbudskap kan skade

Bekymrede brukere kan si ifra

Den sosiale mediekjempen skal la brukere rapportere bekymringsverdige innlegg ved hjelp av en hurtigmeny som ligner den nåværende metoden for å rapportere annet innhold.

Selskapets egne team vil så vurdere innlegget og gripe inn hvis de mener det er nødvendig.

– Folk vil få muligheten til å snakke med en venn, kontakte en hjelpetelefon eller få andre tips, sa selskapet i en uttalelse.

– Flere spørsmål som krever svar

Mental Helse sier til NRK at de synes initiativet er positivt, men at det potensielt kan skape nye problemstillinger.

– Det er flere spørsmål som krever svar her, og et er hvorvidt slik informasjon kan utnyttes kommersielt for eksempel knyttet til legemiddelindustrien. Det vil i så tilfelle være meget problematisk, sier politisk rådgiver Anlov Mathiesen i Mental Helse til NRK, og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– At ansatte i Facebook sitter som en overdommer over menneskers psykiske helse er ikke ønskelig, selv om intensjonen virker god.

Verktøyet ble først lansert i USA med hjelp av organisasjonene Forefront, Lifeline og Save.org. Utviklingen ble gjennomført i samarbeid med organisasjoner for psykisk helse samt folk med personlige erfaringer rundt selvskading og selvmord.

Les også: Derfor bør du droppe tester og quiz på Facebook