Én av ti friske bærer dødelige bakterier

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hver tiende friske nordmann har antibiotikaresistente bakterier i kroppen, viser en ny kartlegging fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er første gang instituttet har kartlagt forekomsten av antibiotikaresistente bakterier blant friske nordmenn, skriver Nationen. Fagdirektør Ulf Dahle i FHI er bekymret over resultatet.

– Vi vil ikke at folk skal være engstelige, men vi må forstå viktigheten av å ta smitteforebyggende hensyn. Resistente bakterier kan skape vanskelige infeksjoner, og i dag har vi en betydelig andel nordmenn som bærer på disse bakteriene, sier han.

Les også: Usunn mat er hovedutfordringen for helsen vår

I kartleggingen har FHI testet 300 friske personer fra hele landet. 7 prosent av dem hadde ESBL-bakterier i tarmen, mens ytterligere 5 prosent var resistente mot antibiotikatypen ciprofloxacin.

I EU-/EØS-området dør om lag 25.000 mennesker årlig av antibiotikaresistens. Dahle tror nordmenn hovedsakelig får i seg resistente bakterier på utenlandsreiser.

– Det er lite sannsynlig at norsk mat er hovedkilden til resistente bakterier som er funnet hos friske personer i Norge. Da ville vi ha funnet det hos flere, sier fagdirektøren.

Les også: FHI krever dugnad for antibiotikakutt