Meny

Dette vil samlivsekspertene at du skal være klar over før du sier ja

SNAKK SAMMEN: God kommunikasjon er viktig i et forhold, og det er enkelte emner dere med fordel kan snakke om før dere gifter dere. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.

Jo, hverdagen treffer nok dere også med et brak.

Krangler, konflikter og ekteskapsproblemer er noe de færreste bekymrer seg for mens de svever på forelskelsens rosa skyer.

Det er jo helt utenkelig at den idyllen dere opplever nå ikke skal vare, for deres forhold er da helt unikt.

Eller er det egentlig det?

Noen konflikter dukker faktisk opp i så mange forhold at samlivsterapeutene ønsker at dere er forberedt på at de kan komme allerede før dere gifter dere.

1. Forsøk å unngå foreldrefellen

- Det å etablere familie er en ny og spennende tid for paret, men det kan også være en tøff tid for kjæresteforeholdet. Partneren kan ofte føle at parforholdet blir glemt i fasen når barna kommer, og det fokuseres kanskje mer på å være gode foreldre enn å være gode kjærester, sier samlivsterapeut Kate Elin Søyland.

Hun driver praksisen Åpen dialog i Sandnes.

Ifølge Søyland handler det ikke her om enten eller, men både og, og hun forteller at tilbakemeldinger fra terapirommet vise at det er vanlig å gå i denne fellen.

- Sett derfor av fast kjærestetid etter at barna er kommet til verden, for dette er kanskje den viktigste gaven du kan gi dine barn. Uansett hvor meningsfull foreldrerollen er, er det nemlig viktig å sørge for at dere får kvalitetstid som par. Dette vil kunne vitalisere hele kjæresterelasjonen, forebygge samlivsbrudd og gjøre dere til bedre foreldre, sier hun.

Les også: Professor: – Aldersforskjell i parforhold kan være en styrke

2. Husk at taushet er tull – i ekteskapet

- Tale er sølv, men taushet er gull, heter det som kjent. Skal et forhold utvikles, må imidlertid begge tørre å prate om det som er vanskelig, sier Kate Elin Søyland.

Hun forteller at dårlig kommunikasjon ødelegger for mange par.

- Er du konfliktsky, vil du gjerne bagatellisere det vanskelige og tenke ”hvorfor ødelegge den gode stemningen nå”. Dette er en stor misforståelse, for å snakke på en god måte om det som er vanskelig i forholdet, styrker nemlig kjæresteforholdet, sier hun.

Her syndes det ifølge parterapeuten mye, og hun minner om at gevinsten for å ha en åpen dialog er stor.

- Åpenhet, tillit, trygghet og mer fysisk og mental nærhet, som gir muligheter for et langvarig, vitalt kjæresteforhold, er noe av det du velger bort om du foretrekker taushet for husfredens skyld, sier hun.

3. Snakk om karriereplaner

I hverdagen som ektefeller vil livene deres være flettet tett sammen, og det er derfor viktig å være klar over hvordan partneren ser for seg fremtiden.

- Og en viktig del av fremtiden er for mange karriere. Snakk derfor med kjæresten din om hvilke karriereplaner du har og hvor viktig karriere er for deg, sier samlivsterapeut Nina Sletteland.

Sletteland eier og driver praksisen Samlivshelse i Bergen.

Les også: Ti store utfordringer i parforhold

4. Tenk gjennom når du føler du deg elsket og hvem du vil være i forholdet

- Hva gjør at du føler deg elsket? Alle har et kjærlighetsspråk, og det kan være lurt å bli kjent med seg selv og sitt eget kjærlighetsspråk, sier Sletteland.

Tenk gjennom hvilken betydning oppdagelsen av kjærlighetsspråket kan ha for deres forhold, og også hvilken rolle du ønsker å ha i ditt forhold.

- Forvirring eller uenighet i forhold til roller kan være svært slitsomt, og det er derfor lurt å avklare på forhånd hvem som skal gjøre hva i hverdagen, sier hun.

5. Kjærligheten er skjørere enn du tror

- ”Hvem skulle tro at vi skulle havne i denne situasjonen”, er et utsagn som ofte går igjen hos par i krise. Når nok hverdager treffer det forelskede paret, skjer det imidlertid endringer, og parforholdet påvirkes av ytre faktorer, sier Søyland.

Husk derfor at små ting du foretar deg kan få store konsekvenser for parforholdet om du ikke er bevisst på hvor skjør en kjæresterelasjon kan være.

- Moderne parforhold blir ekstra skjøre når det først og fremst er følelser som holder folk sammen, men glem ikke at følelser ikke er konstante. At du plutselig ikke har de gode følelsene for partneren din lenger, betyr ikke at forholdet ikke er liv laga. Det kan like gjerne bety at det er på tide med en liten servicekontroll, sier hun.

Ifølge Søyland forteller par i terapirommet at de minste ting kan velte lasset.

Et lite, uskyldig hei på Facebook kan for eksempel plutselig bli til så mye mer.

- Paradoksalt nok trenger parforholdet problemer og kriser for å utvikles, men da må dere ta tak i det før det er for sent, sier hun.

6. Parterapi er ikke et nederlag

Er du av typen som vegrer deg for å ta en prat med en parterapeut?

Det kan koste deg kjæresteforholdet.

- Mange par skilles fordi de går med problemer i lengre tid uten å søke profesjonell hjelp, og i hovedsak finnes det to vanlige holdninger til parterapi. Vi har den gruppen som ser på det som noe positivt og en mulighet til å utvikle forholdet, og den gruppen som ser på det som et nederlag som må unngås for en hver pris, sier Søyland.

Hun forteller at det derfor ikke er uvanlig at et par har pratet om parterapi i lengre tid, eller at den ene vil gå til terapi, mens den andre bagatelliserer problemene og nekter å bli med.

- Det finnes til og med par som forteller at de har pratet om hvilke andre par som trenger parterapi, uten at de har vært inne på at de selv kunne hatt godt av det. Kvitt deg derfor med gamle fordommer og begynn gjerne med forebyggende terapi, eller vær i alle fall positiv dersom din kjære inviterer deg med, sier hun.

Søyland minner om at alle parforhold møter motstand før eller siden, men at dette ikke er et tegn på at dere har mislykkes.

Kanskje heller tvert i mot.

- Det at dere tar grep, enten på egenhånd eller sammen med en parterapeut, er et tegn på at dere har et sunt forhold dere ønsker å ta vare på. Dere lar ikke ting bare skure å gå, sier hun.

7. Det er viktig at du viser kjærligheten din i dag

- Vente til helgen eller ferien? Ikke tid, sier du? Ta deg tid! Årene går fortere enn du tror, og likevel kan nuet vare en evighet om du bare griper øyeblikket, sier Søyland.

Hun har møtt mange som forteller at de angrer på at de ikke tok bedre vare på parforholdet og kjærligheten før det var for sent.

- Ingen parforhold utvikles uten motgang, og at ting er vanskelig trenger ikke å bety at kjærligheten har tatt slutt eller at kjæresten din er feil. Det kan bety at du har glemt å være en god kjæreste oppi alt annet som krever deg i en hektisk hverdag, sier hun.

Våkne derfor fra din hverdagsdvale slik at du ikke blir et nummer i skilsmissestatistikken, og start for eksempel med å gjøre en ting hver dag for å vise at du er glad i kjæresten din.

Gjør gode ting du vet den andre vil sette pris på.

Tenk etter hva din kjære har etterlyst i klare ordlag eller ved forsiktig hinting, og utfordre deg selv til å gå utenfor komfortsonen din og gi av deg selv.

- Ofte er det små, positive initiativ som utgjør den store forskjellen, og kanskje er det enklere enn du tror. Gresset er som kjent grønnere der det blir vannet, så har dere et velfungerede ekteskap, kan sex og fysisk nærhet være effektiv parterapi. Mulighetene er mange om du bare ser de, så ikke vent, men vis din kjærlighet i dag, sier hun.

8. Dere må fortsette å bli kjent

Den første forelskelsen er intens og herlig, men den vil etter hvert gi seg.

Det betyr likevel ikke at deres forhold ikke skal fortsette å utvikle seg, og at dere ikke skal fortsette å lære nye ting om hverandre.

- I gode kjæresteforhold er paret opptatt av å bli kjent med hverandre også etter at forelskelsen er over og forholdet er gått over i en dypere kjærlighet, sier Nina Sletteland.

Er partneren uærlig om seg selv, for eksempel ved å vise seg som en annen enn han eller hun er, vil du før eller siden avsløre dette.

- Derfor er ærlighet om hvem du er i starten av et forhold helt nødvendig, sier hun.

9. Snakk om å få barn

For mange er det å få barn en viktig del av det å etablere seg, men for andre er ikke dette et ønske i det hele tatt.

- Før dere gifter dere, bør dere derfor snakke om hvilken innstilling dere har til det å få barn. Del dessuten erfaringer fra egen barndom, da dette kan gi bedre forståelse av den andres oppvekstbakgrunn. Hvilke prinsipper som styrte oppdragelsen hjemme hos hver av dere og hvilket forhold dere har til foreldrene deres i dag kan være gode grunnlag for en samtale om hva dere selv ønsker for eget forhold og oppdragelsen av eventuelle, fremtidige barn, sier Nina Sletteland.

Vil du ha de beste sakene våre på epost? Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev her.

Vil du heller følge oss på Facebook? Lik oss, da vel!

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:24 Boasson Hagen syk, bryter i Algarve00:13 4.000 nordmenn pådrar seg korsbåndsskader hvert år23:56 Kvinne avdramatiserer Giske-video23:54 Arsenal slo tilbake etter flaut tap og avanserte i europaligaen23:51 Chelsea sendte Andreas Vindheims Malmö ut av europaligaen23:19 Ulset utenfor pallen på normaldistansen23:06 Guaido på vei mot grensa til Colombia22:41 Alle insektene i Norge skal telles22:17 Vitner: – Drapssiktede i Haugesund truet bilister med stokk22:05 Høgre føreslår fråværsgrense i ungdomsskulen22:03 USA og Kina gjør nytt forsøk på å få slutt på handelskrigen21:39 IS-jente ber britiske myndigheter vise nåde21:09 Fikk ikke kjøre videre med denne stikkende ut20:56 – Stortingets spørretime er vårt Paradise Hotel20:31 Ikea gir Zlatan köttbullar for resten av livet20:11 Kvinnen i Giske-videoen: - Dette var ikke noe mer enn en dans19:57 Iversen oppgitt over Ustjugov: – Det virker som han er litt ukontrollerbar19:39 Knust Skistad ville låse seg inne på rommet19:24 The Monkees-bassist Peter Tork er død19:20 Bronsevinner Eide: – Det har vært den tøffeste tiden i livet mitt19:04 Norsk IS-terrorist vil dø for sekten i Syria18:56 Klopp: – Solskjær hører hjemme i en toppklubb18:45 To til sykehus etter arbeidsulykke på Romerike18:28 Falla-gullet ga full glede etter tøff høst for Eide18:11 Skulle nesten tro varebilen var lastet med bly...18:06 Salmonellasmitte påvist i fem fylker18:06 Klæbo og Iversen går lagsprinten18:01 Monsen: – Johannes brydde seg ikke17:56 Video frigjort: Her forsøker smuglerne å unnslippe militærhelikopteret17:28 Verdens største bie var ikke utryddet16:55 Veltet statue av overgrepsanklaget prest i Gdansk16:08 Klæbo parkerte konkurrentene og tok VM-gull på sprinten15:54 Gull til Falla, bronse til Eide på VM-sprinten15:42 Falla til finale da Skistad falt i semifinale15:39 Skuespiller Henrik Scheele er død15:25 Undersøkelse: Over 30 prosent av etterforskningsressursene brukes på nær 3 prosent av sakene15:23 Ustjugov raste mot Klæbo etter sprintmiss14:47 Adam gruer seg til jobb hver dag14:27 – Doping er ikke forbeholdt russerne13:59 Beboere på eldrehjem får senere middag13:56 USAs finanstilsyn gransker Danske Bank13:44 58 jerv tatt under lisensjakta13:43 TV4-profil mistenkt for grov voldtekt av mindreårig13:23 Vegard Ulvang: – Vi vil bremse utviklingen13:09 Alle norske videre – Klæbo slått av Ustjugov13:05 Helgen kan gi rekordvarme og fare for skred og flom12:44 Fire norske videre til kvartfinalene – Weng ute12:23 Kristoff brøt etter velt i Tour of Oman12:23 Minst 26 personer omkom under uvær i Pakistan12:05 Storebror Kjos: – Dette er katastrofe12:05 – Flypriser er ikke lett å bli klok på11:54 Norwegian erkjenner at kassen nesten var tom11:52 Norsk VM-speaker på sykehus11:26 Frigir navnet på kvinnen som ble drept på gravlund11:21 Over 2.500 barn lever i flyktningleirer i Syria11:19 Oljeselskapene forventer investeringer på 170 milliarder kroner i Norge i år11:18 Paven krever handling på toppmøte om overgrep11:17 Breakdance på OL-programmet i 202410:49 Kvinne må betale millionbeløp tilbake til Nav10:46 Greta (16) ga EU en lekse i klimapolitikk10:04 Mistenkelig dødsfall i Harstad09:51 Guardiola: – Vi er ikke klare til å kjempe om mesterligatittelen09:16 Flyselskap benekter at de spionerer på passasjerene09:16 Mann dømt til 16 års fengsel i overgrepssak09:04 Sentrumskandidater går sammen i Israel08:40 Abort eller ikke – alene om vanskelig valg08:39 Michael Cohen vitner i Kongressen neste uke08:38 Svensken som har vunnet mer enn Marit Bjørgen07:56 Tybring-Gjedde: – Hun misforstår ytringsfrihet07:51 NAF: Folk vil ha kraftigere lut mot farlige vogntog07:47 Pelosi ber om støtte til resolusjon mot unntakstilstanden07:32 Stjernen vil revansjere «nesten-opplevelsen»07:24 – USA må være militært beredt i verdensrommet07:00 Kongen feirer 82-årsdagen i dag06:40 To personer skutt og drept i Bro i Sverige06:38 Klæbo: – Det blir litt bingo06:17 Helse sørøst får refs for dårlig varslingsrutiner etter dataangrep06:05 Drapssiktet 48-åring framstilles for varetekt06:00 Før VM-comebacket lørdag: – Ingen større favoritter enn Johaug06:00 Elefanter truer verdens største flyktningleir05:52 79-årig klimafornekter kan lede Trumps komité for klimaendringer05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:23 Venezuelas opposisjonsleder til Colombia-grensa05:06 Forsvaret har mottatt flere varsler05:00 Over 2.500 barn lever i flyktningleirer i Syria04:35 Reuters: USA og Kina med utkast til seks intensjonsavtaler04:09 Flere gårdsboliger brenner enn tidligere03:43 Dødstallene stiger til 81 etter brann i Bangladesh03:23 FN-utsending: Håp om fred i Midtøsten svinner03:03 Avslår søknader om salg av e-sigaretter02:46 Bergensavisen vil ut av Media City02:38 Skuespiller tiltalt for å ha løyet om hatkriminalitet02:12 Kystvaktansatt i USA planla massedrap02:09 Milliondryss over Arbeiderpartiet fra LO i valgkampen01:24 Venezuelas militærattaché i FN erklærer støtte til Guaido01:19 Bonde tiltalt for smugling av 2.100 tonn korn01:12 PST vet ikke hvilken trussel fremmedkrigere kan utgjøre etter soning01:00 Atlético vant fortjent etter VAR-drama00:27 Mann dømt til sju års fengsel for overgrep
Siste nytt
00:24SportBoasson Hagen syk, bryter i Algarve00:13Norge4.000 nordmenn pådrar seg korsbåndsskader hvert år23:56NorgeKvinne avdramatiserer Giske-video23:54SportArsenal slo tilbake etter flaut tap og avanserte i europaligaen23:51SportChelsea sendte Andreas Vindheims Malmö ut av europaligaen23:19SportUlset utenfor pallen på normaldistansen23:06VerdenGuaido på vei mot grensa til Colombia22:41NorgeAlle insektene i Norge skal telles22:17NorgeVitner: – Drapssiktede i Haugesund truet bilister med stokk22:05PolitikkHøgre føreslår fråværsgrense i ungdomsskulen22:03VerdenUSA og Kina gjør nytt forsøk på å få slutt på handelskrigen21:39VerdenIS-jente ber britiske myndigheter vise nåde21:09MotorFikk ikke kjøre videre med denne stikkende ut20:56Norge– Stortingets spørretime er vårt Paradise Hotel20:31NorgeIkea gir Zlatan köttbullar for resten av livet20:11PolitikkKvinnen i Giske-videoen: - Dette var ikke noe mer enn en dans19:57SportIversen oppgitt over Ustjugov: – Det virker som han er litt ukontrollerbar19:39SportKnust Skistad ville låse seg inne på rommet19:24KulturThe Monkees-bassist Peter Tork er død19:20SportBronsevinner Eide: – Det har vært den tøffeste tiden i livet mitt19:04VerdenNorsk IS-terrorist vil dø for sekten i Syria18:56SportKlopp: – Solskjær hører hjemme i en toppklubb18:45NorgeTo til sykehus etter arbeidsulykke på Romerike18:28SportFalla-gullet ga full glede etter tøff høst for Eide18:11MotorSkulle nesten tro varebilen var lastet med bly...18:06NorgeSalmonellasmitte påvist i fem fylker18:06SportKlæbo og Iversen går lagsprinten18:01SportMonsen: – Johannes brydde seg ikke17:56VerdenVideo frigjort: Her forsøker smuglerne å unnslippe militærhelikopteret17:28VerdenVerdens største bie var ikke utryddet16:55VerdenVeltet statue av overgrepsanklaget prest i Gdansk16:08SportKlæbo parkerte konkurrentene og tok VM-gull på sprinten15:54SportGull til Falla, bronse til Eide på VM-sprinten15:42SportFalla til finale da Skistad falt i semifinale15:39NorgeSkuespiller Henrik Scheele er død15:25NorgeUndersøkelse: Over 30 prosent av etterforskningsressursene brukes på nær 3 prosent av sakene15:23SportUstjugov raste mot Klæbo etter sprintmiss14:47Helse og livsstilAdam gruer seg til jobb hver dag14:27Sport– Doping er ikke forbeholdt russerne13:59Helse og livsstilBeboere på eldrehjem får senere middag13:56PengerUSAs finanstilsyn gransker Danske Bank13:44Norge58 jerv tatt under lisensjakta13:43VerdenTV4-profil mistenkt for grov voldtekt av mindreårig13:23SportVegard Ulvang: – Vi vil bremse utviklingen13:09SportAlle norske videre – Klæbo slått av Ustjugov13:05NorgeHelgen kan gi rekordvarme og fare for skred og flom12:44SportFire norske videre til kvartfinalene – Weng ute12:23SportKristoff brøt etter velt i Tour of Oman12:23VerdenMinst 26 personer omkom under uvær i Pakistan12:05PengerStorebror Kjos: – Dette er katastrofe12:05Reise– Flypriser er ikke lett å bli klok på11:54PengerNorwegian erkjenner at kassen nesten var tom11:52SportNorsk VM-speaker på sykehus11:26NorgeFrigir navnet på kvinnen som ble drept på gravlund11:21VerdenOver 2.500 barn lever i flyktningleirer i Syria11:19PengerOljeselskapene forventer investeringer på 170 milliarder kroner i Norge i år11:18VerdenPaven krever handling på toppmøte om overgrep11:17SportBreakdance på OL-programmet i 202410:49PengerKvinne må betale millionbeløp tilbake til Nav10:46VerdenGreta (16) ga EU en lekse i klimapolitikk10:04NorgeMistenkelig dødsfall i Harstad09:51SportGuardiola: – Vi er ikke klare til å kjempe om mesterligatittelen09:16ReiseFlyselskap benekter at de spionerer på passasjerene09:16NorgeMann dømt til 16 års fengsel i overgrepssak09:04PolitikkSentrumskandidater går sammen i Israel08:40Helse og livsstilAbort eller ikke – alene om vanskelig valg08:39VerdenMichael Cohen vitner i Kongressen neste uke08:38SportSvensken som har vunnet mer enn Marit Bjørgen07:56PolitikkTybring-Gjedde: – Hun misforstår ytringsfrihet07:51MotorNAF: Folk vil ha kraftigere lut mot farlige vogntog07:47VerdenPelosi ber om støtte til resolusjon mot unntakstilstanden07:32SportStjernen vil revansjere «nesten-opplevelsen»07:24Verden– USA må være militært beredt i verdensrommet07:00KulturKongen feirer 82-årsdagen i dag06:40VerdenTo personer skutt og drept i Bro i Sverige06:38SportKlæbo: – Det blir litt bingo06:17NorgeHelse sørøst får refs for dårlig varslingsrutiner etter dataangrep06:05NorgeDrapssiktet 48-åring framstilles for varetekt06:00SportFør VM-comebacket lørdag: – Ingen større favoritter enn Johaug06:00VerdenElefanter truer verdens største flyktningleir05:52Verden79-årig klimafornekter kan lede Trumps komité for klimaendringer05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:23VerdenVenezuelas opposisjonsleder til Colombia-grensa05:06NorgeForsvaret har mottatt flere varsler05:00VerdenOver 2.500 barn lever i flyktningleirer i Syria04:35VerdenReuters: USA og Kina med utkast til seks intensjonsavtaler04:09NorgeFlere gårdsboliger brenner enn tidligere03:43VerdenDødstallene stiger til 81 etter brann i Bangladesh03:23VerdenFN-utsending: Håp om fred i Midtøsten svinner03:03NorgeAvslår søknader om salg av e-sigaretter02:46NorgeBergensavisen vil ut av Media City02:38KulturSkuespiller tiltalt for å ha løyet om hatkriminalitet02:12VerdenKystvaktansatt i USA planla massedrap02:09PolitikkMilliondryss over Arbeiderpartiet fra LO i valgkampen01:24VerdenVenezuelas militærattaché i FN erklærer støtte til Guaido01:19NorgeBonde tiltalt for smugling av 2.100 tonn korn01:12NorgePST vet ikke hvilken trussel fremmedkrigere kan utgjøre etter soning01:00SportAtlético vant fortjent etter VAR-drama00:27NorgeMann dømt til sju års fengsel for overgrep
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus