– Det var ingen vits å fiske videre

Se video!
Artikkelen fortsetter under annonsen

Håkon Kile (30) fra Oslo trodde først at shaden hans hadde satt seg fast i bunn. Så ble det liv i andre enden, og en halvtimes kamp med 150 kilo fisk var i gang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kile var på langtur til Harstad sammen med kameratene Eivind Rimstad (31) og David Volent Lindberg (30) da han kroket sitt livs fisk ikke langt fra Grytøya. De tre fisket på fjerde dagen, og hadde allerede fått flere fine kveiter og mye torsk da den 30 centimeter lange Big Bob-shaden til Kile ble for fristende for en av havets virkelige giganter.

– Da de første hoderistningene kom, skjønte vi at dette var en stor fisk og at kampen kom til å ta lang tid. Hvor stor den fisken faktisk var, skjønte vi likevel ikke før senere. Håkon var ganske sikker på at fjorårets pers på 22 kilo kom til å ryke, og det gjorde den noe så til de grader, sier fiskekompis Lindberg til Hooked.

Les også: Kveitefiskeren fikk sjokk da han sjekket undervannsfilmen

Kampen med kjempefisken ble hard, og først etter en halvtimes tid fikk fiskeren den store flyndren til overflaten. Da fisken viste seg for første gang fikk all om bord sjokk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var en enorm fisk som kom til overflaten. I løpet av kampen hadde fisken hatt to-tre utras ned mot bunnen, og vi kunne følge den med ekkoloddet, men vi skjønte ikke at den var så stor. Håkon var ellers passe nervøs for at vi sakte men sikkert drev mot dypere vann. Det var mer enn nok sene på snella, men det fristet likevel lite å pumpe et uvillig salongbord with an attitude opp fra over 200 meters dyp, sier Lindberg til Hooked.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Da fisken forsvant, måtte det tenkes nytt

De tre kameratene fikk etter hvert sikret fisken ved siden av båten. De vurderte først å slepe den inn til en strand for å få tatt gode bilder, men slo det hele fra seg. På forhånd hadde de nemlig bestemt seg for at dersom de fikk en skikkelig storkveite, skulle denne få svømme videre.

– Vi hadde tidligere diskutert, mest på spøk, hva vi kom til å gjøre dersom vi fikk en monsterkveite, og vi var alle enige om at vi i så fall ville sette den tilbake. Vi hadde hørt at så store kveiter ikke er den beste matfisken, og at de i tillegg er bra for reproduksjonen. Det fristet selvfølgelig litt å ta den med inn til havnen i Harstad og bli lokale helter for en kveld, men vi slo det fra oss, forteller han videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Denne kveiten veier 170 kilo

Dersom en ikke ønsker å ta livet av de store kveitene, finnes det en god tabell for å regne ut tyngden på fisken basert på lengden. Denne er jevnt over svært nøyaktig. Karene fikk bare tatt grovmål av kjempefisken til Kile, men disse viste at den var et sted mellom 215 og 225 centimeter lang. Dette tilsvarer mellom 135 og 155 kilo.

Se en videosnutt av kampen med kjempefisken i toppen av artikkelen.

– Selv om Håkon er en relativt erfaren havfisker, tok dette virkelig på. Han fikk absolutt value for tid og penger brukt på treningsstudio i vinter, for å si det slik. Han kunne ikke fiske i en time etterpå på grunn av en helt gåen underarm, men det var uansett ingen vits å fiske videre. Dette er uten tvil hans livs fisk, og en opplevelse som kommer å sitte i hos alle som var med resten av livet, forteller Lindberg, og legger til at det hele er både en velsignelse og en forbannelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg føler meg ganske sikker på at vi har hatt våre livs fiskeopplevelse, som aldri kommer til å overgås. Derfor er nåværende tilstand et lite antiklimaks. Men vi er lidenskapelige fiskere alle sammen, så vi kommer oss nok ut igjen om ikke lenge, sier han til Hooked.

Les også: I 2050 vil det være mer plast enn fisk i havet

Kjempefisken tok altså på en 30 centimeter lang Big Bob-shad i fargen rainbow. Denne ble fisket på 35-45 meters dyp. De øvrige syv kveitene karene fikk i løpet av turen nordover, tok enten på shad eller på store Rapala X-rap Magnum-wobblere.