Meny

Smartere med smarthus

Dette lille, lekre kameraet kan du koble på det trådløse nettverket og stille diskré i bokhylla i stua eller på skjenken i gangen. Vips, så har du et overvåkningskamera. Foto: Produsent

Et smartere hus kan spare deg for strøm, gjøre huset sikrere og kanskje også livet bedre.

Bare på få år har smarthus-teknologi blitt tilgjengelig for de aller fleste av oss. Mens man tidligere måtte investere i dyr elektronikk montert av høyt gasjerte eksperter, kan man i dag kjøpe hyllevare løsninger til det aller meste.

Det beste er at flere av løsningene kan du selv installere med den største enkelthet.

Med smarttelefonen din kan du styre temperaturen i huset, åpne garasjeporten for en håndverker eller sjekke katten via live videostream fra stua. Selv om det selvsagt er enklere og billigere å bygge inn smarthusteknologi i et nytt hus, så finnes det i dag en rekke gjør-det-selv-produkter som gir deg nye og nyttige funksjoner i et eldre hus.

Les også: Du gjetter neppe hvor kjøkkenet er plassert

Her er er noen av produktene som gjø r huset ditt smartere:

Smart overvåkning

Dette lille, lekrekameraet kan du koble på det trådløse nettverket og stille diskré i bokhylla i stua eller på skjenken i gangen. Vips, så har du et overvåkningskamera. Du kan når som helst sjekke hva som foregår i huset ditt via en passordbeskyttet nettside eller din smartelefon. Og skulle ubudne gjester besøke huset ditt, piper alarmen på telefonen din og alt blir filmet og lagret trygt i skyen som bevis til politiet.

Denne lille dingsen passer også på inneklimaet i huset ditt og sier behørig fra om det er på tide å lufte ut all den CO2 -en. Canari der ett alternativt produkt med mer eller mindre samme funksjonalitet.

Les også: Dette burde langt flere gjøre

Smart energimåler

Med panelovner, varmekabler, kjøkkenutstyr og strømslukende elektronikk i hele huset kan det være vanskelig å vite hva som fører til den digre strømregningen. Med Smappee installert i strømskapet ditt kan du enklere spore opp synderne. Denne smarte dingsen klarer nemlig å kjenne igjen strømflyten på de ulike husholdningsapparatene dine. Via en app på din smarttelefon kan du få en ryddig grafisk oversikt over hvor strømmen forbrukes. Med en liten plugg koblet til apparatene dine kan du også skru dem av og på via appen.

Les også: Slik sparer du penger på nettshopping

Smarte lyspærer

Lyspærer har frem til nå vært så dumme at de ikke lyser med mindre du trykker på lysbryteren. For knappe 500 kroner kan du kjøpe lyspærer som selv vet når og hvordan de skal lyse. De kan selvsagt også styres via en app og du kan sette opp tidsstyrte programmer slik at lysene selv skur seg av og på gjennom døgnet.

Med Phillips Hue kan du sette opp ulike

scenarier slik at du med et tastetrykk kan lyssette boligen din med rett farge og lysstyrke. Lunt og deilig lys til den romantiske middagen, eller hvit skarpt lys til lekser og konsentrert hjemmejobbing. Osram sitt Lightify er er en litt rimeligere variant av samme løsning.

Det nystartede amerikanske selskapet Stach tar den enda lenger. Disse pærene har innebygde lyssensorer som noterer seg når det begynner å bli mørkt ute og kompenserer med tilpasset lysstyrke. Stack har også innebygd bevegelsessensor slik at den kan registrere når du kommer inn, eller forlater, et rom. Produktet er ikke kommet på markedet ennå, men det kan forhåndsbestilles på nett.

Les også: Her er det ikke alltid smart å bytte batteri selv

Smart lyd

I et smart hus bør man også ha et lydanlegg med en viss intelligens. Lydsystemet til Loxone gir deg muligheten til å strømme ulik musikk til ulike deler av huset. Med høyttalere integrert i veggen slipper du stygge kasser og ledninger rundt om i hele boligen. Det smarte med denne løsningen er hvordan lydsystemet kan integreres i andre løsninger i huset. Blant annet kan du koble til dørklokka slik at lyden dempes når noen ringer på, eventuelt at «Skjebnesymfonien» av Beethoven spilles for fullt volum. Loxone kan også integreres med alarm og lys. Inntrengere blir møtt med ulyd, mens kjæresten blir møtt med dus belysning. Merk deg at Loxone er er forholdsvis kostbart system (fra cirka 20.000 kroner og oppover).

Et litt rimeligere, men likevel et alternativ av god kvalitet er Sonos. Sonos har et trådløst høyttalersystem som kan bygges ut over tid. Med disse små rakkerne plassert rundt om i huset får du gromlyd i hvert eneste hjørne. Du styrer selvsagt alt fra appen på din smarte telefon.

Les også: Nei - det er ikke smart å ha et malingsspann i bilen ...

Smart batteri

I nær fremtid vil vi få dynamiske strømpriser. Det vil si at strømprisene vil variere gjennom døgnet. Dette har hittil ikke vært mulig da alle strømmålere er analoge og det er umulig vite når på døgnet du konsumerer strøm. Men med digitale strømmålere vil strømselskapene kunne prise strømmen høyt når etterspørselen er høyt og ditto lavere når etterspørselen er lav.

Problemet er at strømmen er billig når du normalt ikke trenger så mye strøm, for eksempel på natten. Dette er grunnen til at det nå er en rekke løsninger for hjemmebatteri på markedet. Tesla Motors lanserte nylig produktet PowerWall som gjør det mulig å lade på natten når strømmen er rimeligere. Har du solcellepanel vil det også være meningsfullt med et husbatteri. Da kan du lade hjemmebatteriet i løpet av dagen, for så igjen å lade bilen på kvelden når du kommer hjem fra jobb. En ekstra bonus er at du har strøm i huset ved eventuelt strømbrudd.

Les også: Smart bikini minner brukeren om å smøre seg med solkrem

Smart kontroll

Norske HomeControl er et forholdsvis komplett system som gir deg god kontroll over de fleste apparatene i hjemmet. HomeControll har en lang rekke komponenter som du enkelt kan installere selv, du trenger ingen kostbar montør på besøk. I produktgalleriet finner du smarte lyspærer, termostat, overvåkningskamera og komfyrvakt. HomeControll har en egen app som du kan tilpasse helt etter dine egne behov.

Les også: Kjøpe brukt bolig? Dokumentet du ikke bør signere

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus