– 17. mai kan bli et mareritt for hunden og gi varige skader

En Golden Retriever valp og sin eier venter på barnetoget på Nordstrand 17. mai.
En Golden Retriever valp og sin eier venter på barnetoget på Nordstrand 17. mai. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

For de aller fleste er 17. mai en av årets store festdager, men menneskets beste venn liker ikke alltid å være med på nasjonaldagen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Gi dyrene en god 17. mai, oppfordrer kommunikasjonsleder Lise Kleveland i Dyrevernalliansen i en pressemelding, og forteller at korps, barn, støy og store folkemengder kan bli et mareritt for hunden.

Når barnetogene starter er det mange som tar med seg hunden for å se på 17. mai-toget. Det kan være stressende for hunden.

Bør skjermes

– De sterke sansene til hunden gjør at den får med seg mye mer av lukter, lyder og bevegelser enn det vi gjør, og de fleste hunder vil oppleve en bytur på nasjonaldagen som overveldende, sier Kleveland og sier spesielt unge hunder eller en hund som tidligere har vist redsel for støy, skudd eller store folkemengder bør skjermes.

Å trene bort frykt og nervøsitet vil være tidkrevende, og det er alltid bedre å forebygge, mener Kleveland.

Les også: – Hunden din elsker deg fem ganger høyere enn katten

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Må du virkelig bruke så mye penger på 17. mai-feiringen?

Kvalitetstid med familien

Lise Kleveland ber dyreeiere være varsomme på nasjonaldagen. Foto: Ihne Pedersen/Dyrevernalliansen
Lise Kleveland ber dyreeiere være varsomme på nasjonaldagen. Foto: Ihne Pedersen/Dyrevernalliansen

Ifølge Kleveland kan det ta flere dager for noen hunder å roe seg.

– Dersom man ønsker å gi hunden en trivelig 17. mai, er det best å la den slippe de store folkemengdene. La den heller få kvalitetstid med familien tidlig om morgenen og senere på dagen, påpeker Kleveland og sier det er eierens ansvar å være hjemme med hunden, hvis hunden ikke kan være alene hjemme.

– Hvis hunden likevel er med ut, vær var på signaler fra hunden. Hunder som føler seg utrygge, kan begynne å bevege seg veldig langsomt eller sette eller legge seg ned for å forsøke å roe ned omgivelsene, sier Kleveland.

Les også: Bunadsuhell kan koste deg skjorta


Tipsene til en dyrevennlig feiring

•Vet du at det blir mye støy, og hunden er alene hjemme, anbefales å sette på TV eller radio samt passe på at vinduene er lukket.

•Noe godt å tygge på: Ikke bare får den noe godt å spise, men det er avslappende og tilfredsstillende å drive med.

•Dersom du tror hunden blir engstelig: Hold han eller henne med selskap eller få tak i noen som kan passe.

•Gi hunden hjernetrim: Ta med hunden ut på kvelden når folk har dratt hjem og la den utforske alle luktene etter dagen. Dette er super hjernetrim og du får garantert en fornøyd hund!

•Invester i en Adaptil-diffuser til å plugge i veggen. Denne skiller ut beroligende feromoner (DAP) har en betryggende effekt på mange hunder. La den stå i veggen noen dager i forkant for å få best effekt. Kan du ikke unngå å ta med hunden ut, så prøv med DAP-halsbånd. Dette får du hos din veterinær.

•Hva med å ta feiringen ute i naturen? Pakk ned festmaten og dra til skogs, finn et hyggelig sted og nyt naturen mens hunden får utforske og slappe av. En leke fylt med mat gjør susen for hunden mens dere spiser.

•Katten bør også være innendørs, slik at hun eller han ikke stikker av om de blir redde på grunn av korpsbråk eller uvante situasjoner. Sørg for at katten har steder å trekke seg tilbake til.

Kilde: Dyrevernalliansen