Bunadsuhell kan koste deg skjorta

FORSIKRE BUNAD: En bunad har ofte høy verdi, og i likhet med andre dyre ting du eier bør du kanskje vurdere å forsikre også bunaden? © FOTO: Stella Pictures
FORSIKRE BUNAD: En bunad har ofte høy verdi, og i likhet med andre dyre ting du eier bør du kanskje vurdere å forsikre også bunaden? © FOTO: Stella Pictures

- Har du investert i et så dyrt plagg som en bunad med utstyr, bør du forsikre den spesielt.

For de fleste er bunaden det aller dyreste plagget i garderoben, men ofte det siste vi forsikrer.

Dette bør du vurdere, siden en komplett bunad som inkluderer sølv og sko, kan koste minst 45.000-50.000 kroner, mens en herrebunad som regel er mye dyrere, ifølge Bodil Enger, fagkonsulent ved Norsk Institutt for Bunad og Folkedrakt,

- Noen bunader kan til og med koste opp mot 80.000 kroner, forteller Enger.

- Er du uheldig og får skade på bunaden, eller får frastjålet noe av tilbehøret vil det være uhyre trist om så store verdier går tapt.

Les også: Her er bunadssølvet som «alle» vil ha

Svimerker, rødvinsflekker eller rift i stakken

Hun mener helt klart det er smart å forsikre bunaden, men sier at folk har ulik oppfatning av dette.

- Har du kjøpt den for 80.000 kroner, vil du selvsagt ha det igjen om noe skjer med bunaden. Har du arvet bunaden har den jo ikke kostet noe, men den har gjerne stor affeksjonsverdi, sier Enger videre.

Heidi Haakensveen, kommunikasjonsrådgiver ved Eika Forsikring, mener også at du bør ha en egen bunadforsikring.

- Har du investert i et så dyrt plagg som en bunad med utstyr, bør du forsikre den spesielt. Svimerker fra sigaretter, rifter, rødvinsflekker eller ketsjupflekker er sånt som kan skje når det er kaos, sier hun.

Ifølge en undersøkelse fra DNB Bank ASA vil over 2 millioner nordmenn om få dager ikle seg bunader til en verdi av rundt 30 milliarder kroner.

- Det er flere som har oppdaget skader på sin bunad etter en 17. mai-feiring. Rift i skjorten, is på stakken, hull i stoffet etter glød fra en sigarett, eller rødvin i fanget fra bordmakkeren din, er vanlige skader, forteller Kjetil Voll, skadeleder i DNB Forsikring.

-Å skulle reparere en ødelagt bunad, uten forsikring, kan bli en kostbar affære, mener han.

Les også: Pynt festbordet med disse tipsene

Innbo- eller reiseforsikring dekker ikke alt

Ønsker du å forsikre bunaden, er det viktig å være klar over at det ikke er hvilken som helst forsikring som kan dekke alt.

- Hendelige uhell vil ikke være dekket under reiseforsikringen, og innboforsikringen erstatter kun skader som skjer i hjemmet. For å få dekket de dyreste skadene, må du ha en egen bunadsforsikring, anbefaler Haakensveen.

Det er flere eksempler på hva innbo- eller reiseforsikring vil dekke av skade på eller tyveri av bunaden.

- Innboforsikringen gjelder kun når bunaden er i ditt hjem. En innboforsikring med toppdekning erstatter sølskader inntil 10 000 kroner, men da må du vise til en konkret skadehendelse, sier Voll og legger til:

- Gnist og svimerker blir eksempelvis ikke dekket av innboforsikringen, forklarer Voll.

Artikkelen fortsetter under bildet.

STORE VERDIER: Mette Marit skal ha opptil syv bunader, og Rogalandsbunad som hun har på seg her, starter på kr 26 000. Dette er uten skjorte og sølv. © FOTO: Stella Pictures
STORE VERDIER: Mette Marit skal ha opptil syv bunader, og Rogalandsbunad som hun har på seg her, starter på kr 26 000. Dette er uten skjorte og sølv. © FOTO: Stella Pictures

Han sier videre at mister du bunaden din på reise, så dekkes den innenfor de normale satsene for reise på reiseforsikringen din, som normalt ikke vil dekke hele beløpet.

Voll hevder at den beste måten å forsikre bunaden på er gjennom en såkalt verdigjenstandsforsikring.

-En verdigjenstandsforsikring dekker alle plutselige og uforutsette skader, og du trenger ikke vise til skadeårsak, sier han.

Les også: 17. mai-krise? Her får du hjelp

- Ikke alle bør prioritere bunadforsikring

Ifølge Elisabeth Realfsen, daglig leder for Finansportalen, kanreiseforsikringer ofte gjelde for eksempel fritidsarrangementer på arbeids- og studiested, og dekke tap av gjenstander verdt opp til en viss sum.

- Men dette vil variere fra selskap til selskap, sier Realfsen.

Samtidig mener hun at selv om en bunad riktig nok kan koste mye, har den relativt liten verdi i forhold til for eksempel hus, innbo og bil.

- En egen forsikring av bunaden vil derfor komme i kategorien "småforsikringer", som ikke er noe vi anbefaler alle å prioritere, sier hun.

Penger igjen fra butikk eller produsent

Dersom du oppdager en skade eller feil på bunaden, kan du i enkelte tilfeller kreve erstatning fra butikken eller produsenten du kjøpte bunaden av.

- Ta kontakt med den du har kjøpt den av. De kan reparere den. Får de ikke til det, og det er en stor feil, har du rett på pengene tilbake.

For mindre feil, som de ikke kan reparere, vil du kunne ha rett på prisavslag.

- Her kan forbrukerrådet gi råd og veiledning. De kan også mekle i saken hvis den ikke løser seg, sier Realfsen og legger til:

Innboforsikring og reiseforsikring

• Tyverier som skjer i hjemmet vil være dekket av innboforsikringen.

• Tyverier som skjer mens du er utenfor boligen vil være dekket under reiseforsikringen, men dette er en begrenset forsikring med hensyn til skadeårsak og maks erstatning.

• Mer informasjon om det beste forsikringstilbudet kan du finne på Finansportalen.no.

Kilde: Heidi Haakensveen ved Eika Forsikring

- Er du selv skyld i feilen eller skaden, så må du naturligvis ta det på din egen kappe.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus