Bunad til fryd og frustrasjon

Som festdrakt er ikke bunad kun forbeholdt 17. mai-feiring. Her ses publikum i bunad mens de følger med på tredje etappe i sykkelrittet Arctic Race of Norway på Senja 15. august i fjor. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Som festdrakt er ikke bunad kun forbeholdt 17. mai-feiring. Her ses publikum i bunad mens de følger med på tredje etappe i sykkelrittet Arctic Race of Norway på Senja 15. august i fjor. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Bunad er i vinden som aldri før, og stadig flere menn ønsker å skaffe seg sitt eget eksemplar. Men det kan bli dyrt om du ikke passer godt på investeringen.

Det er mange flotte dresser og kjoler å feste blikket på 17. mai, men uansett hvordan du vrir og vender på det så stiller bunad i en egen klasse. Bunad krever en rekke forberedelser og investeringer for å fremstå på sitt beste.

17. mai er først og fremst en dag med mye fest og moro for små og store. Men dersom du ikke passer ekstra godt på drakten din, kan det vente en dyr regning like rundt hjørnet når festen har lagt seg.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Slik var fjorårets 17. mai-fest i Oslo

Har du riktig forsikring?

Allerede «dagen derpå» 18. mai begynner skademeldingene å komme inn til forsikringsselskapene. Svimerker fra sigaretter, rifter og vinflekker har lett for å inntreffe når det står på som mest. Da er det viktig at du har riktig forsikring dersom du skal be om erstatning for eventuelle skader som har oppstått.

– Man kan fort falle mellom to stoler dersom bunaden blir ødelagt og man krever erstatning med innbo eller reiseforsikring, fortalte informasjonsdirektør Jon Berge i If skadeforsikring til NTB i fjor.

Ifølge egne beregninger foretatt av If, er norske bunader forsikret for til sammen 1,6 milliarder kroner. Men det er ikke likegyldig hva slags forsikring du tegner.

– Førstnevnte gjelder kun når man er hjemme, mens sistnevnte kun gjelder på reise og ofte gir begrenset utbetaling. For å få dekket de dyreste skadene, må man ha en egen bunadsforsikring, understreket han.

Les også: 17. mai-skader på bunaden kan koste dyrt

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Slik får du skinnende bunadsølv uten å pusse

Dropp undertøyet

Dersom sola viser seg fra sin beste side, kan det for noen bli en svett fornøyelse å gå med bunad 17. mai. I tillegg kan det være en utfordring for enkelte å lette antrekket når man må på toalettet underveis.

Men det finnes et alternativ til å lette litt på mengden klær du pakker inn kroppen din med. I riktig gamle dager var det nemlig ikke noe som het undertøy.

– Undertøy er en relativt ny oppfinnelse som gradvis ble vanlig utover 1800-tallet. Mange bunader bygger på en draktskikk som er eldre enn dette, og da var det vanlig å ikke bruke undertøy under, fortalte Bjørn Sverre Hol Haugen, bunadsekspert og forlagsredaktør for Norsk bunadsleksikon, til NRK i 2013.

Les også: Før gikk vi nakne under bunaden

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Slik får du strøket bunadskjorta på 1-2-3

Naturlig på nasjonaldagen

Skoene er skinnende rene, klærne fine og rette og sølvet er hengt på plass. Nå er neste skritt å legge på litt sminke. Stikkordet er å fremstå så naturlig som mulig for å harmonere med drakten du har på deg uten at det nødvendigvis betyr det samme som sminkefri.

Huden bør se jevn og fin ut, mens fargene skal se bra ut i dagslys. Dersom de stjeler for mye oppmerksomhet har du bommet. Sats derfor på en glødende hus og legg en sminke som holder stand hele dagen gjennom.

Håret skal på sin side være pent stylet og gjennomført, og stå i fin stil med antrekket du har på deg. Dersom hodeplagg ikke følger med bunaden din, kan du enten la det være løst med bølger, eller satt opp.

Les også: Slik blir du fin i bunad

Hold deg unna plast!

Konservator ved Norsk folkemuseum, Anne Kristin Moe, er opptatt av å ta vare på norske folkedrakttradisjoner. Her i kvinnedrakt fra Hadeland. Foto: NTB Scanpix/Laila Durán

Når 17. mai er vel overstått, pakkes bunaden bort inntil det er duket for konfirmasjon eller barnedåp. Da er det viktig å være klar over hva du kan gjøre for å slippe mest mulig arbeid neste gang drakten tas ut av skapet.

For det første sjekker du at alle deler av drakten er flekkfrie og presentable. Ullbunader bør helst renses, men dersom det kun dreier seg om en liten flekk så kan du vaske den med litt vann og ullvaskmiddel. Sjampoo kan også brukes dersom du ikke har ullvaskmiddel for hånden.

Og holde deg for all del langt unna alt som heter plast.

– Både bunad og skjorte bør oppbevares i bunadposer av bomull. Bunadsposen skal holde møll unna, og samtidig være luftig. Ikke bruk plastposer til oppbevaring av tekstiler, rådet Cecilie Eskild i Heimen Husflid i et intervju med DinSide i 2013.

– Har du ikke en bunadspose kan du fint lage en av et gammelt laken, eller pakke bunaden inn i stoff, og legge den i en kartong eller i en kurv på et tørt sted.

Les også: Slik pakker du bort bunaden

Bunadsølv er blitt statussymbol

Bunad i seg selv er en meget dyr affære, og sølvet som følger med er en viktig grunn til at det koster skjorta å skaffe seg et komplett eksemplar. Salget av bunadsølv har økt med ti prosent bare det siste året, og gullsmedene opplever derfor gode tider.

Folk har et behov for å vise status, og i disse nedgangstider er bunadssølv en trygg måte å vise dette på, sier markedssjef Kristin Myhre hos Sylvsmidja på Voss i et intervju med NTB.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Her lages bunadsølvet som «alle» vil ha

Markedssjef Linda Brenden i Bjørklund-kjeden forteller til NTB at det hovedsakelig er to grunner til det økte salget.

– Folk er mer pengesterke og kjøper hele settet med sølv til bunaden på en gang. Før samlet man opp over flere år. Samtidig er bunadsølv blitt mer tilgjengelig, det er ikke bare de små spesialbutikkene som selger bunadsølv lenger.

Les også: Aldri solgt mer bunadsølv enn nå

Pakk sølvet i plast

I motsetning til nasjonaldrakten, kan bunadssølvet fint pakkes inn i plast for lagring til neste anledning byr seg. Men husk å gå over sølvet med pusseklut før du legger det vekk.

– Bunadsølvet holder seg best hvis det er fritt for fingermerker, fortalte Cecilie Eskild i Heimen Husflid til DinSide.

– Det er lurt å pakke sølvet i plast, men du bør helst ha en syrefri plastpose som du får kjøpt hos gullsmeden. Alternativt kan du pakke inn søljene i et stoffstykke, og så ha en vanlig plastpose rundt.

Les også:

Her finner du festklærne til 17. mai

— Et av de mest leste innleggene mine heter «Bunad til 200 kr»

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus