Slik deler du bildene dine

VIS BILDENE DINE: Når man først har tatt en masse fine bilder så vil man jo gjerne at de blir sett. I tillegg til å kopiere opp papirbilder finnes en rekke digitale delingsløsninger som fungerer rett fra din smartelefon. Foto: iStock

Fotograf Ada Marlene Vrolijk (21) fra Tønsberg bruker sosiale medier aktivt både som fotograf og privatperson. Her får du hennes tips til enkel bildedeling på nett.

KAMERARULL: Du kan velge å dele bilder fra kamerarullen eller trykke på skriften «Trykk her for å endre» for å komme til album. Facebook har tilrettelagt for enklest mulig tilgang til de nyeste bildene dine.
KAMERARULL: Du kan velge å dele bilder fra kamerarullen eller trykke på skriften «Trykk her for å endre» for å komme til album. Facebook har tilrettelagt for enklest mulig tilgang til de nyeste bildene dine.

Det finnes mange løsninger for bildedeling på nett, som å lagre og dele bilder fra ulike betalingstjenester eller fotobutikker på nett. I denne saken ser vi på de mest brukte gratistjenestene, og gir deg en praktisk innføring i hvordan du bruker hver enkelt av dem.

Dersom du står fast, så nøl ikke med å spørre ungene. De vet godt hvordan dette fungerer.

Les også: Kvinner lite samfunnsengasjerte på Facebook

Facebook

For å dele et bilde på Facebook du har tatt med telefonen har du flere muligheter.

  1. Åpne appen Facebook og klikk på ikonet for «bilde». Da kommer du rett til fotoalbumet på mobilen.
  2. Velg ett eller flere bilder du ønsker å dele. Når du har merket bildene, klikker du på «ferdig» og går videre til etterbehandlingen hvor du kan legge på ulike fotofiltere.
  3. Rett under «publiser på Facebook» øverst til venstre står det «til» og et ikon.
VELG ETT ELLER FLERE: Velg ett eller flere bilder å dele, ved å trykke direkte på bildet (du trenger ikke å treffe sirkelen). Deretter velger du tjeneste å laste opp bildet til, for eksempel kan du velge å sende det på e-post, laste opp på Flickr eller Facebook. Jo flere delingstjenester eller -apper du har, jo flere valg får du i denne menyen.
VELG ETT ELLER FLERE: Velg ett eller flere bilder å dele, ved å trykke direkte på bildet (du trenger ikke å treffe sirkelen). Deretter velger du tjeneste å laste opp bildet til, for eksempel kan du velge å sende det på e-post, laste opp på Flickr eller Facebook. Jo flere delingstjenester eller -apper du har, jo flere valg får du i denne menyen.

Her kan du velge om du ønsker å dele bildet offentlig så hele verden kan se det, eller om du kun vil dele med egne venner. Du kan også velge å publisere kun for utvalgte venner. Dette sikrer deg muligheten til å gjøre profilen din akkurat så åpen som du selv ønsker. Husk derfor alltid å dobbeltsjekke det lille ikonet om det står «offentlig» eller «venner».

Les også: Fascinerende fødselsvideo sett av 40 millioner

Disse bildene vil komme opp på «veggen» din inne på Facebook, men også i albumet «mobilopplastninger». Du kan i tillegg velge om du skal legge bildet i et eget fotoalbum. Hvis du ønsker å ha ordentlig system i bildene kan det være lurt å sortere dem albumvis: Klikk deg inn på profilen din, videre inn på «bilder» og deretter «album».

Du vil få opp en tom boks med et kryss der det står «opprett album». Her gjentar du samme prosedyre som med enkeltbildene, og de vil legges i eget album som du kan gi akkurat det navnet og beskrivelsen du vil.

Les også: Facebook tester meldinger som forsvinner

Flickr

Flickr er en fotolagringstjeneste primært myntet på amatørfotografer. Her finnes en rekke tilvalg med tanke på tilgjengelighet og synlighet, ettersom tjenesten ikke bare er en lagringstjeneste, men også fungerer som et bildebyrå der du kan velge om du vil dele bildene gratis eller få betalt for dem.

HVEM DELER DU MED? Legger du bildet ut offentlig, deler du det med hele verden og hvem som helst kan «ta» bildet ditt og bruke det til det de vil. Deler du med venner, deler du også med dine venners venner og deres venner. Deler du med venner unntatt bekjente, får kun vennene på vennelisten tilgang til å se bildet. Du kan også lage dine egne grupper å dele bildene med, for eksempel med personer du kjenner fra jobb og fritidsinteresser.
HVEM DELER DU MED? Legger du bildet ut offentlig, deler du det med hele verden og hvem som helst kan «ta» bildet ditt og bruke det til det de vil. Deler du med venner, deler du også med dine venners venner og deres venner. Deler du med venner unntatt bekjente, får kun vennene på vennelisten tilgang til å se bildet. Du kan også lage dine egne grupper å dele bildene med, for eksempel med personer du kjenner fra jobb og fritidsinteresser.

For å laste opp bilder til Flickr må du først lage en profil. Når du lager profilen blir du ledet gjennom alle stegene du trenger for å få lastet opp bildene. Flickr har også apper både til Andriod og iPhone som gjør det enkelt å laste opp bilder.

Dersom du får problemer underveis, har Flickr et flott hjelpeforum (engelsk) her: https://www.flickr.com/help/forum/en-us/ og en mer tradisjonell

hjelpeside her: https://help.yahoo.com/kb/flickr

Les også: Facebook passerte milepæl

Instagram

Instagram gir deg flere muligheter til å justere bildene du tar. Her åpner du appen og klikker på den midterste knappen nederst på skjermen. Ta et bilde og slå deg løs med en rekke stilige fotoeffekter. Du kan også her velge bilder du har tatt tidligere ved å velge «galleri», eller filme ved å velge «video».

Når bildet er tatt, får du opp en rekke redigeringsmuligheter som bidra til å gi bildet «det lille ekstra». Legg på ulike filtre som gir bildet nye fargenyanser, kontraster eller ulik fargemetning.

Når du er fornøyd klikker du på pil-ikonet øverst til høyre og du kan nå skrive en liten tekst, tagge personer du kjenner, legge til sted og velge å dele det til for eksempel Facebook eller Twitter.

Ved å legge til såkalte «hashtags» (#) vil bildet ditt kunne søkes opp og sees av personer som søker opp emneknaggen (altså hashtaggen) din. Eksempel: #Snartvinter.

På Instagram kan du velge om du vil ha en offentlig eller lukket profil. Hvis du ønsker å ha den lukket kan du velge om bildene skal gjøres offentlige eller holdes skjult for andre enn vennene dine.

Les også: Facebook vil ta mer av videomarkedet på nett

Snapchat

Denne tjenesten er kanskje den mest populære blant yngre brukere, og gir deg mulighet til å dele enkle hverdagsøyeblikk med vennene dine.

Her kan du ta et bilde, velge hvor mange sekunder det skal vises og sende det til de du vil. Bildene lagres ikke, men vises kun som øyeblikksfoto som vises en liten stund før de forsvinner. Du kan også legge bildet på «Min Story» som gir vennene dine tilgang til å se «snappen" opp til flere ganger.

For å ta bilde åpner du appen, ta foto, sveip med fingeren til høyre eller venstre for å velge ulike filtre. Velg send, og merk deretter av hvem du ønsker å sende til.

Les også: Dette bildet har truffet en nerve på sosiale medier

LIKER Å DELE: Ada Marlene Vrolijk er en ung fotograf som bruker flere bildedelingstjenester. Foto: Privat
LIKER Å DELE: Ada Marlene Vrolijk er en ung fotograf som bruker flere bildedelingstjenester. Foto: Privat

Husk personvernet

– Ikke glem at når man deler et bilde til disse tjenestene er man aldri hundre prosent sikret at de ikke deles videre, advarer Vrolijk.

– Det sies at når man deler noe på internett er det der for alltid, uansett hvor forsiktig man er.

Derfor kan det være lurt å tenke over hva man legger ut, spesielt av andre mennesker. Spør alltid om lov til å publisere bilder av andre, og hvis de ikke kan svare for seg, bør man spørre seg om dette kan påvirke vedkommende senere i livet.

Les også: Slik kan sosiale medier redde liv i krisesituasjoner

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:57 I USA smitter også coronaviruset valgkampen11:40 Grande fortsetter som Venstre-leder fram til høsten11:33 NFF vurderer tre overgangsvinduer i 202011:31 Juventus med aksjehopp etter spillernes lønnskutt11:30 Tyske økonomer spår økonomisk nedgang11:05 Tolletaten øker grensekontrollen langs kysten11:05 Person fastklemt etter kollisjon med tankbil10:49 Betydelig snøskredfare i Nord-Norge10:34 FN: Coronaviruset kan rasere utviklingsland10:33 Rana opphever krav om karantene etter reise innad i Nord-Norge10:33 Phuket stenger resten av Thailand ute10:31 Over 300.000 har søkt om dagpenger siden 12. mars10:04 Kane åpner for å forlate Tottenham10:03 Oslo Børs faller videre10:03 Kjempeoppslutning om undersøkelse om smitteveier09:48 NVE ber kommunene forberede seg på flom09:44 Britisk lord langer ut mot norsk hvalfangst09:38 En halv million i bot til oppdrettsselskap09:20 Senatorer granskes etter aksjesalg09:19 Antall coronasmittede i Japan har økt kraftig etter OL-utsettelsen08:53 EasyJet setter alle sine fly på bakken08:44 Kollektivtrafikken i Norge kan stanse opp08:25 Fire pågrepet etter påsatt bilbrann i Oslo08:04 Ikke optimistisk med tanke på Hegerberg-comeback08:03 UD: Geriljagruppe i Colombia erklærer våpenhvile08:02 Laveste oljepris siden 200307:59 Intensivkapasiteten på Ahus er nesten sprengt07:18 To amerikanske musikere døde etter coronasmitte06:49 Bursdagsfeiring for Lunde (40): Sikter mot 202306:46 Kritisk for countrylegenden John Prine06:46 Velfersdstatsforkjemper: Tiltakene har gått for langt06:29 Haaland og lagkameratene tilbake på treningsfeltet06:25 Dette skjer i dag06:03 Venter stor streik blant sykepleiere i Papua Ny-Guinea05:38 Dette skjedde i natt05:37 Brøt karantenen tre ganger – pågrepet av politiet05:35 Operasanger Plácido Domingo innlagt på sykehus05:30 Støre ber samfunnets sterkeste om å ta ansvar05:30 Biden leder fortsatt over Trump på ny måling05:18 4.227 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 12505:03 Trump nekter å betale for sikkerheten til Harry og Meghan05:00 Over 40 prosent av verdens befolkning er i coronakarantene05:00 SV savner krisehjelp til de mest sårbare barna04:37 Nord-Korea testet rakettutskytingssystem04:35 Ferjesambandet Langevåg – Buavåg innstilt etter grunnstøting03:49 Bolsonaro: – Brasils økonomi kan ikke stoppes av corona03:47 Trump tror ikke lenger på en rask viruskamp i USA03:02 Michelin-restauranter vil ha fritak fra moms og arbeidsgiveravgift02:47 Virussituasjonen kan føre til digital rekonstruksjon av drapsforsøk i Trondheim02:17 Garasjebrann i Oslo – minst 30 personer evakuert01:54 Hurtigtest godkjent i USA01:19 Regjeringen vil ha krav om relevant masterutdanning i barnevernet01:12 Anbefaler ikke å skille coronasyk mor og nyfødt baby23:55 Tørre forhold og vind ga mange branner i helga22:22 Aukland-brødrene og Joar Thele gikk 516 kilometer på ski22:19 Erik Alfred Tesaker vant «Farmen Kjendis»21:53 Farmen kjendis: Mimir (33) slått ut før finalen21:37 92 beboere i boligblokk i Oslo overført til hotell etter coronasmitte21:35 Trump nekter å betale for sikkerheten til Harry og Meghan21:03 Uvær stenger fortsatt fjelloverganger20:46 Folk bekymrer seg like mye for økonomien som for helsen20:02 Helsedirektøren: Den jevne stigningen betyr at tiltakene virker19:59 Coronapasient døde på Diakonhjemmet i Oslo19:39 Eksperter: Ikke ta av Oljefondet - la seddelpressa gå for å skaffe krisemilliarder19:11 Seksualisert siden hun var ti – med morens tillatelse18:57 Frida Karlsson misfornøyd tross seier over Johaug: – En drittsesong18:54 Boris til britene: Det blir verre18:48 Enighet om lokale karanteneregler – til slutt18:41 756 coronadødsfall i Italia siste døgn18:38 Mæland oppfordrer til norgesferie i sommer18:36 Ambulansefly styrtet i Filippinene18:35 Orbán med overraskende demokrati-garanti under corona-unntakslov17:36 Pelosi: Trumps benektelse av corona koster liv17:33 Frykter hundre tusen coronadødsfall i USA16:58 Gareth løper maraton i sin egen hage16:39 Letingen etter antatt omkommet isklatrer gjenopptas mandag16:12 Over 10.000 smittet av coronavirus i Nederland16:10 Elleve under 40 år på intensiv15:56 Xavi vil fortsatt bli trener i Barcelona – ønsker å kjøpe Neymar15:52 209 nye corona-dødsfall i Storbritannia siste døgn15:50 110 døde corona-smittede i Sverige15:37 Én av tre synes coronareglene er uklare15:34 Kriseforskrift åpner for innkvartering av asylsøkere i brakker og teltleirer15:04 Tysk minister tok sitt eget liv14:45 Fra drømmeår i 2019 til stor usikkerhet i 2020 for Magnus Carlsen14:43 Uvær stenger fortsatt fjelloverganger14:04 Alta-kafé ble hardt rammet - så måtte den få tilbake permitterte13:04 Første katt med corona-arvestoff funnet i Belgia13:02 Krisesamtaler om lokale karanteneregler11:51 Fremdeles mange kommuner uten påvist coronasmitte11:44 Flere ber om mathjelp11:07 Spansk avis: Real Madrid vil ha Ødegaard og Haaland til neste sesong10:01 Svenskene ønsker norske tilstander09:43 Ungarsk unntakslov kan gi enevelde på ubestemt tid08:06 En hel generasjon kjenner ingen annen virkelighet enn Putin som «den naturlige lederen»07:02 Nord-Korea sendte opp to nye raketter06:51 Saudi-Arabia skjøt ned raketter over Riyadh06:34 Hellandsbygd fortsatt isolert etter steinras05:52 Vedum vil granske beredskapen etter viruskrisen05:52 Kona til Canadas statsminister friskmeldt fra covid-19
Siste nytt
11:57StemmerI USA smitter også coronaviruset valgkampen11:40PolitikkGrande fortsetter som Venstre-leder fram til høsten11:33SportNFF vurderer tre overgangsvinduer i 202011:31SportJuventus med aksjehopp etter spillernes lønnskutt11:30PengerTyske økonomer spår økonomisk nedgang11:05NorgeTolletaten øker grensekontrollen langs kysten11:05NorgePerson fastklemt etter kollisjon med tankbil10:49NorgeBetydelig snøskredfare i Nord-Norge10:34Helse og livsstilFN: Coronaviruset kan rasere utviklingsland10:33NorgeRana opphever krav om karantene etter reise innad i Nord-Norge10:33ReisePhuket stenger resten av Thailand ute10:31PengerOver 300.000 har søkt om dagpenger siden 12. mars10:04SportKane åpner for å forlate Tottenham10:03PengerOslo Børs faller videre10:03Helse og livsstilKjempeoppslutning om undersøkelse om smitteveier09:48NorgeNVE ber kommunene forberede seg på flom09:44VerdenBritisk lord langer ut mot norsk hvalfangst09:38PengerEn halv million i bot til oppdrettsselskap09:20PengerSenatorer granskes etter aksjesalg09:19SportAntall coronasmittede i Japan har økt kraftig etter OL-utsettelsen08:53ReiseEasyJet setter alle sine fly på bakken08:44NorgeKollektivtrafikken i Norge kan stanse opp08:25NorgeFire pågrepet etter påsatt bilbrann i Oslo08:04SportIkke optimistisk med tanke på Hegerberg-comeback08:03NorgeUD: Geriljagruppe i Colombia erklærer våpenhvile08:02PengerLaveste oljepris siden 200307:59Helse og livsstilIntensivkapasiteten på Ahus er nesten sprengt07:18KulturTo amerikanske musikere døde etter coronasmitte06:49SportBursdagsfeiring for Lunde (40): Sikter mot 202306:46KulturKritisk for countrylegenden John Prine06:46Helse og livsstilVelfersdstatsforkjemper: Tiltakene har gått for langt06:29SportHaaland og lagkameratene tilbake på treningsfeltet06:25NorgeDette skjer i dag06:03VerdenVenter stor streik blant sykepleiere i Papua Ny-Guinea05:38NorgeDette skjedde i natt05:37NorgeBrøt karantenen tre ganger – pågrepet av politiet05:35KulturOperasanger Plácido Domingo innlagt på sykehus05:30PolitikkStøre ber samfunnets sterkeste om å ta ansvar05:30PolitikkBiden leder fortsatt over Trump på ny måling05:18Norge4.227 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 12505:03KulturTrump nekter å betale for sikkerheten til Harry og Meghan05:00Helse og livsstilOver 40 prosent av verdens befolkning er i coronakarantene05:00PolitikkSV savner krisehjelp til de mest sårbare barna04:37VerdenNord-Korea testet rakettutskytingssystem04:35NorgeFerjesambandet Langevåg – Buavåg innstilt etter grunnstøting03:49PengerBolsonaro: – Brasils økonomi kan ikke stoppes av corona03:47VerdenTrump tror ikke lenger på en rask viruskamp i USA03:02PengerMichelin-restauranter vil ha fritak fra moms og arbeidsgiveravgift02:47NorgeVirussituasjonen kan føre til digital rekonstruksjon av drapsforsøk i Trondheim02:17NorgeGarasjebrann i Oslo – minst 30 personer evakuert01:54Helse og livsstilHurtigtest godkjent i USA01:19NorgeRegjeringen vil ha krav om relevant masterutdanning i barnevernet01:12Helse og livsstilAnbefaler ikke å skille coronasyk mor og nyfødt baby23:55NorgeTørre forhold og vind ga mange branner i helga22:22SportAukland-brødrene og Joar Thele gikk 516 kilometer på ski22:19KulturErik Alfred Tesaker vant «Farmen Kjendis»21:53KulturFarmen kjendis: Mimir (33) slått ut før finalen21:37Norge92 beboere i boligblokk i Oslo overført til hotell etter coronasmitte21:35VerdenTrump nekter å betale for sikkerheten til Harry og Meghan21:03NorgeUvær stenger fortsatt fjelloverganger20:46PengerFolk bekymrer seg like mye for økonomien som for helsen20:02Helse og livsstilHelsedirektøren: Den jevne stigningen betyr at tiltakene virker19:59Helse og livsstilCoronapasient døde på Diakonhjemmet i Oslo19:39MakroøkonomiEksperter: Ikke ta av Oljefondet - la seddelpressa gå for å skaffe krisemilliarder19:11LivetSeksualisert siden hun var ti – med morens tillatelse18:57SportFrida Karlsson misfornøyd tross seier over Johaug: – En drittsesong18:54PolitikkBoris til britene: Det blir verre18:48Helse og livsstilEnighet om lokale karanteneregler – til slutt18:41Helse og livsstil756 coronadødsfall i Italia siste døgn18:38ReisenyheterMæland oppfordrer til norgesferie i sommer18:36VerdenAmbulansefly styrtet i Filippinene18:35PolitikkOrbán med overraskende demokrati-garanti under corona-unntakslov17:36Helse og livsstilPelosi: Trumps benektelse av corona koster liv17:33Helse og livsstilFrykter hundre tusen coronadødsfall i USA16:58VerdenGareth løper maraton i sin egen hage16:39NorgeLetingen etter antatt omkommet isklatrer gjenopptas mandag16:12Helse og livsstilOver 10.000 smittet av coronavirus i Nederland16:10Helse og livsstilElleve under 40 år på intensiv15:56SportXavi vil fortsatt bli trener i Barcelona – ønsker å kjøpe Neymar15:52Helse og livsstil209 nye corona-dødsfall i Storbritannia siste døgn15:50Helse og livsstil110 døde corona-smittede i Sverige15:37Helse og livsstilÉn av tre synes coronareglene er uklare15:34NorgeKriseforskrift åpner for innkvartering av asylsøkere i brakker og teltleirer15:04VerdenTysk minister tok sitt eget liv14:45SportFra drømmeår i 2019 til stor usikkerhet i 2020 for Magnus Carlsen14:43NorgeUvær stenger fortsatt fjelloverganger14:04PengerAlta-kafé ble hardt rammet - så måtte den få tilbake permitterte13:04Helse og livsstilFørste katt med corona-arvestoff funnet i Belgia13:02NorgeKrisesamtaler om lokale karanteneregler11:51NorgeFremdeles mange kommuner uten påvist coronasmitte11:44NorgeFlere ber om mathjelp11:07SportSpansk avis: Real Madrid vil ha Ødegaard og Haaland til neste sesong10:01VerdenSvenskene ønsker norske tilstander09:43VerdenUngarsk unntakslov kan gi enevelde på ubestemt tid08:06VerdenEn hel generasjon kjenner ingen annen virkelighet enn Putin som «den naturlige lederen»07:02VerdenNord-Korea sendte opp to nye raketter06:51VerdenSaudi-Arabia skjøt ned raketter over Riyadh06:34NorgeHellandsbygd fortsatt isolert etter steinras05:52NorgeVedum vil granske beredskapen etter viruskrisen05:52VerdenKona til Canadas statsminister friskmeldt fra covid-19

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus