Vil du passe på en valp?

Disse labrador retriever-valpene kom til verden i mars og er nå seks uker gamle. Om to uke vil de være på plass hos hver sin fôrvert. Foto: Mona Forsell
Artikkelen fortsetter under annonsen

Disse valpene skal en dag bli førerhunder. Men først trenger de en fôrvert som kan gi de et trygt og kjærlig midlertidig hjem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

6 gode tips for hvordan du møter en førerhund når du har hund:

• Gi førerhunden anledning til å jobbe uforstyrret på fortau, landevei og gangveier. På landevei og gangveier er førerhunden trent til å holde venstre kant. Gi den plass til å gjøre jobben sin ved å holde avstand med din hund så hundene slipper å møtes for tett.

• Dersom du ser at førerhunden blir distrahert, si gjerne fra til brukeren at du har med deg en hund, og prøv åøke avstanden mellom hundene.

• Slipp aldri din hund bort for å hilse på en førerhund i arbeid – det er risikabelt for den synshemmede å bli ført av en ukonsentrert førerhund.

• Har førerhunden fri fra selen, og du lurer på om hundene kan hilse: Spør alltid først brukeren om det er i orden eller om brukeren foretrekker å la det være.

• Det er krevende å kontrollere en hund når du ikke ser –vis hensyn og omtanke. Tenk deg at du selv var blind og at din hund skulle føre deg. Da vil du sikkert skjønne at møtende hunder kan vanskeliggjøre oppgaven.

• Stikk aldri til førerhunden godbiter – det skal være førerhundbrukerens privilegium

Hundeskolen Veiviseren avler både førerhunder og servicehunder til rullestolbrukere. Det er essensielt at hunden blir vant til folk, men skolen er avhengig av såkalte fôrverter. En fôrvert skal kunne gi hunden en trygg og harmonisk oppvekst, og trene den opp til å bli trygg på ulike situasjoner.

– Hvem som helst kan bli fôrvert. Vi stiller ingen krav til forkunnskaper, men du må komme på faste treninger og du må følge de retningslinjer som blir gitt, fortalte koordinator og fôrvertsansvarlig Renée Therese Wallis til ABC Nyheter i 2016.

– Det spiller ingen rolle om du har familie eller bor for deg selv, det viktigste er at du er villig til å lære. Ettersom vi av naturlige årsaker ikke vet noe om hvilken situasjon hundene kommer til senere, skal førerhundene lære at alt er greit. En blind kan like gjerne være en familiefar som å være enslig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Døende hund på eventyr

Har avlet bort dominans

Valpene som kommer til verden på hundeskolen i Vestby, er tuftet på mange års avl. Dermed vet de mye om egenskapene som ligger i hundene. De forsøker så langt det lar seg gjøre å matche hundens personlighet med eieren, og Wallis forteller at de blant annet har avlet vekk dominans.

– Vi vil aldri la en dominant tispe pare seg med en dominant hannhund, da kan resultatet bli valper som er vanskelige å håndtere. Våre førerhunder skal ut til brukere som kanskje ikke kan så mye om hund fra før, derfor er det viktig at de er omgjengelige og trivelige.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Spesielt for en blind eller svaksynt person er det essensielt med en hund som ikke har for mange egne meninger siden vedkommende ikke ser hva hunden gjør.

Les også: DNA avslører Fidos utrolige reise

(Saken fortsetter under)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fôrverter er familier eller enkeltpersoner som har hundene boende hos seg fra de er åtte uker til de er cirka ett og et halvt år gamle. Foto: Thomas Barstad Eckhoff

Gråter like sårt hver gang

Vertsrollen begynner når valpene er åtte uker gamle, og treningen starter raskt etter at valpen er på plass i sitt midlertidige hjem. Der blir den frem til den mellom tolv til atten måneder.

– Da tar vi røntgen av hofter og albuer. Omkring 60 prosent passerer og tas inn på skolen for videre trening. Dersom hunden ikke oppfyller de fysiske krav til å bli førerhund, får fôrverten tilbud om å beholde den. Hvis ikke går hunden til omplassering.

Renée Therese Wallis er meget klare på deres hunder skal læres opp til å bli førerhunder, og som midlertidig fosterforelder til valpen må du være innforstått med at det kan være siste gang du ser den når den leveres tilbake.

– Noen hunder forlater landet, vi har blant annet levert til England og Sverige i mange år og de blinde brukerne står fritt til å kunne nekte fôrverter å få følge hunden videre gjennom livet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har folk som gjennom årene har tatt seg av flere hundevalper, og selv om de vet hva de går til så gråter de like mye hver gang. Jeg mener tårer viser at man er glad i hunden, og vi har alltid kaffe, kleenex og en trøstende skulder tilgjengelig på avskjedsdagen, forsikrer Wallis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Bella kunne ikke gå – alt endret seg da hun fikk hund

Viktig å være bevisst på hvorfor

I 2015 ble det født omkring 80 valper på Hundeskolen Veiviseren, som for øyeblikket Norges største leverandør av førerhunder. I 2010 fikk hundeskolen ny eier i form av Norges Blindeforbund og skolen trener hundene opp til å bli førerhund eller servicehund for funksjonshemmede.

(Saken fortsetter under video)

VIDEO: I dag er den internasjonale dagen for førerhunder. Årets tema er «Ikke forstyrr en førerhund som jobber» og særlig har Norges Blindeforbund et budskap i år til andre hundeeiere som av og til et litt ubetenksomme.

Artikkelen fortsetter under annonsen


På Blindeforbundets hjemmesider står det at det er ønskelig at fôrvertsfamilier bor på Østlandet. Renée Therese Wallis forteller at hun får telefoner fra hele landet, men de må sette som krav at vertsfamilien må bo innenfor en radius på en time til halvannen.

– Vi må ha mulighet til å følge opp treningen direkte. Vi har 16 valper her akkurat nå og vi har en venteliste over de som ønsker å passe på valp. Men det går relativt raskt, vanligvis trenger du ikke vente lenger enn én eller to måneder, forsikrer hun.

Wallis understreker at det er viktig at du har bil og at du er mobil ettersom du må kunne frakte hunden til veterinær og du må komme på trening i Vestby:

– Vi holder til ute i skogen, så du kan ikke forholde deg til offentlig kommunikasjon.

Desto mer viktig er det at du er bevisst på hvorfor du skal bli fôrvert.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er ikke hunder du tar til deg bare for at du vil passe på en hund. Det er viktig at du har et bevisst forhold til at valpen skal trenes opp til å bli førerhund. Mange tenker at det er søtt og koselig å hente den, men det er ikke nødvendigvis like søtt når den begynner å tygge. Det er derfor fryktelig viktig at den har grunnlydighet, understreker Wallis.

Les også: – Vi vil fortsette å spise hund

(Saken fortsetter under)

Disse valpene kom til verden i mars og tilhører det såkalte Z-kullet, hvilket betyr at samtlige har navn som begynner med bokstaven Z. Foto: Mona Forsell

Forbudt å kaste ball og pinne

Det å skulle være fôrvert for en valp som med tiden skal bli førerhund, innebærer at du må følge hundeskolens treningsanvisninger. Fra første stund må den læres opp til forstå at enkelte ting ikke er lov. For eksempel skal de aldri ligge i møbler og de får ikke lov til å få mat rett fra kjøkkenbordet. Dette er for å unngå uvaner senere i livet.

– 95 prosent av hundene våre er labrador retriever, som i utgangspunktet jo er en fuglehund. Dermed er det viktig å legge tidlig lokk på hundens jaktinstinkter, hvilket betyr at du aldri skal kaste ball eller pinne med den.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Renée Therese Wallis forklarer at for hunden er treningen i seg selv det samme som lek. Vi mennesker har bygget oss opp regler til hva som skal kjennetegne lek, og hun mener det handler om å snu på de forventninger vi selv har.

– Valpene synes det er gøy på å komme på innkalling, de synes det er gøy å lære nye ting og det er viktig at de lærer forskjell mellom lekeaktivitet og hvile. En trent hund er en fornøyd hund som vil legge seg når den kommer inn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hunden Lucca mistet beinet i krigen - nå er hun hedret med medalje

(Saken fortsetter under)

Hver dag går Anette Hornfelt og Abbe seletur. Den hvite selen forteller at hunden er på jobb. Bildet er fra 2013. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix

Mat i lomma gir bestevenn

Tidligere var det hovedsakelig schäferhunder som ble utdannet til førerhunder, men etter hvert er oppgaven blitt mer og mer overtatt av retrieverrasene. Hos Hundeskolen Veiviseren er det først og fremst labrador retriever som brukes mest.

– Labrador er en frisk rase som sjelden har problemer med hofte og albuer. De er enkle å trene, er veldig glad i mat og gjør derfor hva som helst for en godbit. Følgelig er de svært enkle å samarbeide med. Det er en ærlig rase uten mye nykker, og har du mat i lomma så har du en bestevenn, forteller Renée Therese Wallis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I tillegg flytter de inn i nytt hjem uten stress. Når de kommer til hjemmet de er blitt omplassert til, slår de seg raskt til ro.

Les også: Hunden Jedi lukter når Luke (7) er syk

Rørende når sirkelen sluttes

En førerhund er i aktiv tjeneste frem til den er ti år gammel. Dersom hunden er frisk og i god fysisk form, så kan perioden utvides med to ekstra år. Men når hunden er tolv må den pensjoneres.

– Den blindes familie har førsteprioritet til å overta hunden dersom de ønsker det. Hvis ikke ringer jeg den opprinnelige fôrverten som passet hunden som valp, og jeg blir alltid like glad når vi får til det, avslører Wallis.

– Da er jo ringen på en måte sluttet. Hunden får, etter mange år i aktiv tjeneste, komme hjem og nyte den siste tiden av livet der den levde som valp. Hver gang jeg har vært med på å bringe en pensjonert førerhund tilbake til dens opprinnelige hjem og vertskap, ser jeg tydelig at de husker hvem de vokste opp hos og hvor de hører hjemme, avslutter hun litt rørt.

Har du spørsmål kan du ta kontakt med hundeskolen på post@hundeskolen-veiviseren.no eller telefon 649 55 550. Foto: Mona Forsell
Har du spørsmål kan du ta kontakt med hundeskolen på post@hundeskolen-veiviseren.no eller telefon 649 55 550. Foto: Mona Forsell

Les også:

– Vi har aldri sett lignende lojalitet

– Hunden din elsker deg fem ganger høyere enn katten din

90 dagers fengsel for drap på hunden Lukas

Hund slept nesten to kilometer etter eierens bil