Meny

Unngå katastrofe når du mister mobilen

SMART MED SIKKERHETSKOPI: Hvis du har en sikkerhetskopi av innholdet på telefonen, mister du det ikke hvis den blir stjålet, ødelagt eller kommer bort. Foto: Christian Enger (PressWorks)
Klare huskeregler forhindrer at verdifull informasjon forsvinner når uhellet først er ute.

Anders Hammargren er digital kommunikasjonsrådgiver hos Reweb.no og medielærer ved Rosenvilde videregående skole i Bærum. Han har god kunnskap om innholdssikring på mobil. Han mener at sikkerhetskopi er det aller viktigste tiltaket for å hindre tap av for eksempel bilder og andre dokumenter vi lagrer på telefonen.

Les også: Du skal ikke betale for ID-tyverier

Ta sikkerhetskopi

– Den beste og kanskje eneste måte å sikre innholdet på mobilen eller nettbrettet, er å koble mobilen eller nettbrettet opp mot en tjeneste som automatisk og fortløpende tar back-up av bilder, videoer, kontakter, sms og apper. Det finnes mange som tilbyr slike tjenester, og de største er Google Disk for Android-telefoner, iCloud for iPhone og iPad og Windows for Windows-telefoner.

Digital kommunikasjonsrådgiver hos Reweb.no, Anders Hammargren. Foto: Christian Enger (PressWorks)

Å sette opp disse er relativt enkelt, men står du fast bør du rådføre deg med en av de yngre i familien, eller få hjelp der du kjøpte telefonen eller nettbrettet. Uten en slik tjeneste på telefonen, er det svært vanskelig å finne tilbake til innhold når katastrofen først er et faktum.

Les også: – Hva gjør jeg etter ID-tyveri?

Hammargren mener et sikkert passord også er helt avgjørende når man skal sikre seg mot ID-tyveri.

– For at passordet skal være sikkert, må det forandres fra tid til annen, og det bør være til dels avansert. Så bør du være på vakt mot å oppgi personlige detaljer om deg selv eller dine dersom du ikke er 100 prosent sikker på at nettstedet du befinner deg på er ekte. Er du usikker, så styr unna.

Les også: – Mobilen gjør at vi må lære å snakke sammen på nytt

Kjøpe lagringsplass på nett

Det enkleste og billigste for å sikre foto og video tatt med telefonen, er å laste det ned manuelt til datamaskinen hjemme. Men dette tar tid. Derfor velger mange å koble seg opp til en backup-tjeneste.

– Det er gratis opp til en viss mengde data, deretter må man betale når bruk av gratisplass overstiges. Mange velger å betale slik at de ikke trenger å bekymre seg for at det blir tomt for plass. Bilder, og spesielt video, tar mye plass.

Les også: Slik unngår du ID-tyveri

Når det gjelder kontakter, sms og annet, finnes det flere mulige løsninger. Noen telefonselskaper tilbyr back-up-tjenester innbakt i sine tjenester. Sjekk eventuelt med din leverandør.

– Selv benytter jeg Google sin løsning for å ta vare på kontaktene. Når jeg kjøper en ny Google-telefon (Android, journ.anm.), så vil kontaktene være de samme som på den gamle telefonen når jeg logger meg på min Google-konto. For bilder benytter jeg Dropbox.

Når jeg tar et bilde eller video, vil filene automatisk bli lastet opp til Dropbox når jeg er tilkoblet trådløst nett. Da har jeg også tilgang til filene fra alle mine enheter, enten det er PC, nettbrett, mobil eller Smart-TV.

Les også: Smartteknologi for firbeinte

Noen mister mobilen, andre får den frastjålet. Foto: Christian Enger (PressWorks)
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus