– Genene påvirker når du mister jomfrudommen

Artikkelen fortsetter under annonsen

En fersk studie ser sammenheng mellom gener og seksuell debut.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bestemmer vi egentlig når vi mister jomfrudommen selv?

Forskerne bak en ny DNA-studie med over 380.000 deltagere har gjort et overraskende funn som antyder at vi kanskje ikke har så mye vi skulle ha sagt likevel.

Det er allerede kjent at sosiale faktorer som familiesituasjon, gruppepress og personlighetstype påvirker hvorvidt tenåringer debuterer tidlig eller venter med å miste jomfrudommen til de er litt eldre.

Nå har trolig Ken Ong og hans team ved Institutt for metabolsk vitenskap ved Universitetet i Cambridge påvist en sammenheng mellom genetiske endringer og alder for seksuell debut.

Les også: Så mye forbrenner du under sex

Risko og pubertet

Ken Ong forklarer overfor AFP Relaxnews at gener forklarer 25 prosent av aldersforskjellene for seksuell debut. Dette forklares med at gener påvirker når man kommer i puberteten, og hvorvidt man har en personlighet som tiltrekkes av risiko.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alder for kjønnsmodning spiller også inn. Ong understreker overfor AFP at på 1880-tallet ble barn ikke kjønnsmodne før i 18-årsalderen, mens på 1980-tallet ble barn i snitt kjønnsmodne når de ble 12,5 år.

Forskerne forklarer dette med endringer i ernæring og større grad av eksponering for hormonforstyrrende kjemikalier.

Ong og hans kollegaer studerte gendata fra mer enn 125.000 deltagere i en britisk helseundersøkelse, 59.357 menn og 66.310 kvinner i alderen 40-69 år. Forskerne fant en sammenheng mellom 38 genvarianter og alderen for seksuell debut.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De kryssjekket dette med gendata fra 241.00 deltagere i en islandsk helseundersøkelse og 20.000 deltakere i en amerikansk helseundersøkelse, noe som ga et totalt utvalg på 380.000 personer.

– Vi oppdaget at den genetiske påvirkningen på seksuell debut er rimelig konstant fra 1950- til 1980-tallet. Dette viser at genetiske faktorer er relevante på tvers av et bredt spekter av ulike kulturer og sosiale holdninger, sier Ong til AFP Relaxnews.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Flyselskap plasserte passasjerene på kinky sex-hotell

Antall barn og graviditet

Forskerne fant også ut at noen av dataene var knyttet til alder ved første graviditet, samt antall barn.

Tidligere studier har vist at tenåringer som debuterer tidlig har større risiko for å gjøre det dårlig på skolen. Det er også sett sammenheng mellom tidlig seksuell debut og mental og psykisk helse. Tidlig pubertet har også blitt sett i sammenheng med risiko for diabetes, hjertesykdom og noen krefttyper. Det er imidlertid viktig å understreke at hovedfokuset til forskning rundt tenåringer og seksuell debut har vært sosiokulturelle faktorer.

Ong og hans kollegaer håper funnene kan bidra til å identifisere og hjelpe barn som er mer genetisk utsatt for riskoatferd.

Les også: – Seksuelt aktive over 50 år har bedre hukommelse