Derfor kan droner være livsfarlige

Artikkelen fortsetter under annonsen

Universitetet i Aalborg forsker på droneskader.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De var den store vinneren under juletreet i fjor. Hobbydronene har inntatt norske hjem og luftrom for fullt.

Men dronene er ikke bare fryd og gammen. Det er mange farer forbundet med hobbydronene og universitetet i Aalborg forsker nå på skadene de kan utgjøre.

Drone-katapult

De har bygget en egen katapult som simulerer skadene en dronepropell kan utgjøre dersom den treffer menneskehud. I videoen over kan du se hvordan både en karbonpropell og en plastpropell treffer grisehud. Testene utføres ved hastigheter hobbydronene kan oppnå.

Les også: Droner skal vokte broene

– Målet er å utforske konsekvensene når forskjellige typer droner treffer folk, dyr, biler, vinduer og andre hindre de kan møte på. Med høyhastighetskamera og presise mål av både hastigheter og kraften ved kollisjoner, er det mulig å undersøke skadene som kan oppstå, opplyser Anders la Cour-Harbo på universitetets nettsider.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ferske droneregler

Undersøkelsene er fortsatt i en tidlig fase. Luftfartstilsynet lagde ferske droneregler for både hobbybrukere og kommersielle flyvere, som trådte i kraft 1. januar i år.

Les også: Droner over folkemengder blir forbudt

Det er ikke lov å fly høyere enn 120 meter over bakken eller vannet. Man har kan ikke fly nærmere enn 150 meter av større folkemengder. Det er heller ikke lov å kjøre nærmere enn 50 meter av personer, kjøretøy eller bygninger som ikke er under pilotens kontroll.

Dronen skal også til enhver tid være innenfor pilotens synsrekkevidde.

For kommersielle flyvere er det egne regler og krav.

Les også: Ørner kan bli droneflygeres verste fiende