Natten filmverden aldri har glemt

Vi har latt oss fascinere og skremme over hva som egentlig skjedde da det utenkelige skjedde. Se video.

Marinehistoriens mest berømte forlis, RMS Titanic, har en lang og spennende historie på filmlerretet som er like gammel som selve katastrofen.

Historien om RMS Titanic er kjent for alle, selv om du kanskje ikke har lest en eneste bok eller sett noen av filmene. Siden den tragiske nyheten fylte avisforsidene i 1912, har vi latt oss fascinere og skremme over hva som egentlig skjedde da det utenkelige skjedde.

Titanic var luksusskipet som ikke kunne synke, det ypperste bevis på menneskehetens teknologiske fremgang. Like fult sank det til bunnen av Atlanterhavet 15. april 1912 etter å ha kollidert med et isfjell.

1.512 passasjerer og besetningsmedlemmer hadde aldri en sjanse til å overleve ettersom skipet hadde for få livbåter da det forlot havnen i Southampton. Blant de som fikk en våt grav var 20 av de 31 norske passasjerene.

Les også: Slik har du aldri sett Titanic

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Se arkivmateriale fra RMS Titanic før skipet la ut på sin skjebnesvangre jomfrutur, og da skipet Carpathia ankom New York med overlevende etter katastrofen.

Filmstjerne var selv overlevende

Titanic ble over natten forvandlet til et legendenes skip og allerede 29 dager etter katastrofen var første film premiereklar. I stumkortfilmen «Saved From Titanic» møter vi skuespilleren Dorothy Gibson som selv var ombord på Titanic den fatale natten.

Gibson, som på det tidspunktet var blant verdens best betalte filmstjerner, bidro selv på manussiden for den ti minutter lange kortfilmen. Hun spiller en fiktiv utgave av seg selv som forteller sine fiktive foreldre om hvordan hun ble reddet.

(Saken fortsetter under)

Kortfilmen med Dorothy Gibson var den første filmen om Titanic, og hadde premiere i USA bare 29 dager etter hendelsen. Foto: Montasje
Kortfilmen med Dorothy Gibson var den første filmen om Titanic, og hadde premiere i USA bare 29 dager etter hendelsen. Foto: Montasje


I filmen har hun på seg nøyaktig de samme klærne hun hadde på seg da hun var blant de heldige passasjerene til å kunne ta plass i den første livbåten som ble satt ut på det iskalde Atlanterhavet.

Les også: «Isfjellet som senket Titanic»

Tapt for alltid

«Saved From Titanic» ble en stor suksess, utvilsomt takket være den enorme publisiteten katastrofen hadde fått og filmskaperne ble kritisert for hvordan man hadde kommersialisert katastrofen såpass kort tid etter den hadde inntruffet. Dessverre er filmen tapt for all ettertid ettersom de eneste kjente kopiene ble flammenes rov under en studiobrann i 1914. Det eneste man har igjen er noen få bilder som ble tatt under innspillingen.

Sommeren 1912 startet innspillingen av den tyske filmen «Der Untergang der Titanic» (også kalt «In Nacht und Eis») som skildrer katastrofen fra passasjerene går ombord i Southampton til den lille lekemodelen av skipet treffer en isblokk i en liten dam og synker. Effektene er håpløst utdaterte i dag, men i 1912 var de storslagne. Filmens 35 minutter var ellers tre ganger lenger enn normalen.

(Saken fortsetter under video)

VIDEO: «In Nacht und Eis» fra 1912 er den eldste Titanic-filmen som fremdeles eksisterer

Rundt 1914 var filmkopiene borte og man antok at «Der Untergang der Titanic» var tapt for alltid slik tilfellet er med de fleste stumfilmer som er produsert. Men i 1998 snublet en tyrsk privatsamler over en kopi av filmen i samlingen og nå kan du se et stykke filmhistorie i sin helhet på Youtube.

Les også: Titanic II søker kaptein

Forbudt i Norge

Fra Tyskland legger vi nå reiseruten til Danmark anno 1913 der «Atlantis» ble danskenes første helaftens stumfilm. Filmen var den første til å skildre en kjærlighetshistorie ombord på et dødsdømt passasjerskip og dette skulle bli normalen for de fleste senere filmatiseringer.

«Atlantis» er basert på Nobelprisvinner Gerhart Hauptmanns novelle ved samme navn som ble publisert kun en måned før katastrofen og trass i det faktum at skipets navn er det fiktive SS Roland så ble « Atlantis» koblet opp mot Titanic. Faktisk ble filmen forbudt i Norge hvor den ble stemplet som «uanstendig» for å gjøre underholdning ut av en tragedie. I dag er den å finne på DVD.

(Saken fortsetter under video)

VIDEO: Den danske stumfilmen «Atlantis» var den første som skildret en fiktiv kjærlighetshistorie på et dødsdømt cruiseskip. I senere filmer er dette blitt et fast innslag.

Vi spoler oss frem til 1929 og premieren på britiske «Atlantic», den første lydfilmen tilknyttet Titanic og innspilt på tre språk: Engelsk, tysk og fransk, i tillegg til en stumfilm-versjon. Den tyske utgaven av «Atlantic» var den første tyskspråklige lydfilmen, mens i Frankrike var den nummer fem i rekken. Filmen er basert på Ernest Raymonds stykke «The Berg», og opprinnelig gikk filmen under tittelen «Titanic». Men etter å ha mottatt søksmål ble tittelen endret til «Atlantic».

Les også: Titanic fortsetter å fascinere vrakdykker

I nazipropagandaens tjeneste

1. september ti år senere invaderer Tyskland Polen og innleder dermed 2. verdenskrig. For nazistene blir propagandafilmen et viktig politisk verktøy, og i desember 1943 kunne man i det okkuperte Europa se filmen «Titanic» på kino hvor kapitalisme og aksjemarkedet spiller en sentral rolle hele veien gjennom.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Historikere er i ettertid enige om at menneskelig arroganse og antagelse er årsaken til katastrofen. I propagandafilmen «Titanic» knyttes havariet til gjerrige briter.

Filmen forsøker ellers å sette den amerikanske og britiske kapitalistiske befatningen i et dårlig lys, samtidig som den glorifiserer tyskernes heltemot og oppofrelse. Men etter kort tid på kino, beordret propagandaminister Goebbels at filmen skulle trekkes tilbake. I en tid der Berlin ble bombet av de alliertes fly, var ikke det tyske folk spesielt lystne på å se filmer som skildret panikk og massedød.

I 2005 ble filmen fullstendig restaurert og ble for første gang sluppet usensurert på DVD. «Titanic» ble forresten delvis innspilt på passasjerskipet SS Cap Arcona som ved et uhell selv ble senket noen få dager før krigen var over. Da med høyere tapstall enn de som døde i 1912.

Les også: Spiser opp Titanic

Grove faktafeil

Så kommer vi frem til «Titanic» anno 1953, Hollywoods første solide filmatisering av det berømte forliset hvor man kunne skilte med stjerner som Barbara Stanwyck, Clifton Webb, Robert Wagner og Thelma Ritter.

Vi følger et fraseparert par som reiser med Titanic på skipets jomfrutur og filmen byr på flere faktafeil underveis. Scenen der passasjerene er samlet på dekket mens de synger «Nearer My God To Thee» like før skipet forsvinner under havoverflaten er av de groveste.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Titanic (1953)

Men feil satt til side så er dette like fult et velspilt stykke drama til sjøs som i sin tid mottok Oscar for beste originale manus. Flere av settene kan ses i andre filmer, blant annet vandrer Marilyn Monroe over det samme promenadedekket i musikalkomedien «Herrer liker blonde piker».

Les også: Fikk god pris for Titanic-minner

Benyttet overlevende som rådgivere

Nettopp dette med historiske feil er noe som ofte preger de filmene som er gjort omkring Titanics skjebnesvangre jomfrutur. Men ingen regler uten unntak, og det britiske dramaet «A Night To Remember» fra 1958 er ansett for en av de historisk mest korrekte gjengivelser.

Filmen ble blant annet hyllet for dens sosialrealistiske form der den tydeliggjør klasseforskjellene som regjerte om bord.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Mange regner «A Night To Remember» fra 1958 som den beste og riktigste

«A Night To Remember» er basert på Walter Lords bok med samme navn, men benyttet seg av flere av de overlevende som rådgivere under innspillingen. I dokumentaren «The Making of A Night To Remember» forteller Lord at interessen for Titanic var laber da han skrev boken og at han var den første på fire tiår som forsøkte å skildre skipsforliset mellom to permer.

Les også: Titanic-fiolin solgt for rekordsum

Titanic hevet fra havbunnen

Vi hopper bukk over musikalfadesen «The Unsikable Mollly Brown» (1964) og TV-produksjonen «S.O.S Titanic» (1979) og lander ved «Raise the Titanic» fra 1980. Her heves et noe rustent, men likevel komplett, skip til overflaten igjen.

Her er det viktig å huske at det ennå skulle gå fem år før et fransk-amerikansk team ledet av Jean-Louis Michel og Robert Ballard gjorde sin oppdagelse på havbunnen. Dypvannsbildene av vraket bekreftet at skipet hadde brukket i to, men inntil da var det mange som trodde det lå der nede intakt med alle sine skatter ombord.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Det eneste positive ved «Raise the Titanic» er musikken signert John Barry, mannen bak musikken til de klassiske James Bond-filmene.

Filmen kostet solide 40 millioner dollar å lage. Mesteparten gikk med på å omgjøre en gresk havdamper til en kopi av Titanic, samt bygge en egen modell for undervannsscenene. Men det endte med gedigen kinoflopp der den samlet kun tok inn 7 millioner. Forfatteren av boken den baserte seg på, Clive Cussler, ble så forbanna da han så resultatet at han siden har nektet filmatisering av sine litterære verk.

Les også: Minneskip følger Titanics kjølvann - 100 år etter

Verdens dyreste ble gullgruve

Og så, 85 år etter at det traff isfjellet, 12 år etter at vraket ble gjenoppdaget og via en rekke filmer og TV-produksjoner av varierende kvalitet var det endelig duket for den ultimate gjengivelsen da James Cameron bergtok en hel verden med sin «Titanic».

Filmskaperens ønske om å gjenskape en så historisk korrekt og storslått fremstilling ned til minste lille detalj, presset kostnadene i været. Blant annet ble nesten hele skipet gjenskapt i full størrelse for å skape et troverdig inntrykk.

Innen filmen nådde kinolerretet var det med tidenes dyreste prislapp på 200 millioner dollar. Men filmen om skipet som ikke kunne synke skulle vise seg å bli en flytende gullgruve.

Les også: Første prøveseilas for verdens største cruiseskip

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Se traileren

Norsk Titanic-film

«Titanic»'s suksess gikk som vi alle vet over alle forventninger: Publikum og kritikere var fra seg av begeistring, filmen ble den første til å krysse 1 milliard dollar-merket i billettinntekter og hanket inn 11 av de 14 Oscarprisene den ble nominert til. «Titanic» er for lengst havnet i samme selskap som «Tatt av vinden» og «Casblanca» når det kommer til storslåtte kjærlighetsepos og satte en standard som burde ha skremt andre fra å ville prøve seg.

Faktum er at det stadig jobbes med nye filmer og mini-serier. Blant det vi er blitt servert siden 1997 er de italienske animasjonsfilmene «The Legend of Titanic» (1999) og «Titanic: The Legend Goes On» (2000), og fransk-spanske «Stuepiken fra Titanic» (1997). Vi kan jo heller ikke glemme direkte-på-TV-produksjonen «Titanic 2» fra 2010 hvor en ny og tro kopi av skipet legger ut på den samme ruten 100 år etter forgjengeren. Det blir null poeng for å gjette riktig på utfallet.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Så dumt kan det altså gjøres.

Eller hva med en norsk familievennlig spøkelsesfilm med forbindelser til skipskatastrofen? I « Titanics ti liv» fra 2007 møter vi 13 år gamle Liv som skal ut på reise med den nye danskebåten. Men så dukker en mystisk svart katt opp og syner fra fortiden synes å ville fortelle henne noe.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Se traileren til «Titanics ti liv»

Les også: Verdens største yacht skal ta deg med på polekspedisjon

Hele familier ble utslettet

Over 100 år er gått siden verden ble rystet av Titanics tragiske og myteomspunnede undergang. Vår fascinasjon for marinehistoriens mest berømte forlis fremdeles er sterk, gjør at det lages nye filmer og TV-serier. I forbindelse med katastrofens 100-årsjubileum ble James Camerons film oppjustert til 3D-format og sopet inn 343 millioner dollar verden over, 15 år etter den opprinnelige premieren.

Det viktigste er likevel at man aldri glemmer å lære av de feil som skipskatastrofen påviste i all sin gru, samtidig som vi minnes de døde med respekt.

Sjeler som Frederick og Augustina Goodwin som sammen med sine seks barn løste billett til Titanics jomfrutur for å følge drømmen om et nytt liv i New York.

Ingen av dem kom frem i live.

Frederick og Augusta Goodwin sammen med fem av deres seks barn: William, Charles, Harold, Lillian og Jessie. Den yngste, Sidney, var kun 19 måneder da han døde i katastrofen. Foto: Public Domain
Frederick og Augusta Goodwin sammen med fem av deres seks barn: William, Charles, Harold, Lillian og Jessie. Den yngste, Sidney, var kun 19 måneder da han døde i katastrofen. Foto: Public Domain


Les også: Minnet Titanics forlis

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50 Diplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02 Venstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01 Assad: Erdogan er «en tyv»12:51 Mann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46 Person til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38 Riksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37 Erdogan truer med å gjenoppta offensiven12:34 Batteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13 Mann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07 Redaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06 Tidslinje for den nye brexitavtalen11:41 Politiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40 Advokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14 Sun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52 Lover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40 Granåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27 Guaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12 Mor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00 Nytt krigsfunn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 1941: 267 ble drept09:57 Indiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Isbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47 Zidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46 Carragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Anklager om fusk etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 De kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Kurdere: – Amerikanerne flykter som rotter13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Gir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Tyrkias offensiv har aktualisert et spørsmål som sjelden diskuteres åpent10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes
Siste nytt
14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50VerdenDiplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02PolitikkVenstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01VerdenAssad: Erdogan er «en tyv»12:51NorgeMann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46NorgePerson til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38PolitikkRiksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37VerdenErdogan truer med å gjenoppta offensiven12:34NorgeBatteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13NorgeMann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07KulturRedaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06PolitikkTidslinje for den nye brexitavtalen11:41PolitikkPolitiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40NorgeAdvokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14KulturSun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52NorgeLover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40SportGranåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27VerdenGuaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12NorgeMor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00VerdenNytt krigsfunn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 1941: 267 ble drept09:57VerdenIndiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeIsbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47SportZidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46SportCarragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40Helse og livsstilNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22PolitikkFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36PolitikkAnklager om fusk etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NyheterVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeDe kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenKurdere: – Amerikanerne flykter som rotter13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerGir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54NorgeMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenTyrkias offensiv har aktualisert et spørsmål som sjelden diskuteres åpent10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus