Meny

Natten filmverden aldri har glemt

Vi har latt oss fascinere og skremme over hva som egentlig skjedde da det utenkelige skjedde. Se video.

Marinehistoriens mest berømte forlis, RMS Titanic, har en lang og spennende historie på filmlerretet som er like gammel som selve katastrofen.

Historien om RMS Titanic er kjent for alle, selv om du kanskje ikke har lest en eneste bok eller sett noen av filmene. Siden den tragiske nyheten fylte avisforsidene i 1912, har vi latt oss fascinere og skremme over hva som egentlig skjedde da det utenkelige skjedde.

Titanic var luksusskipet som ikke kunne synke, det ypperste bevis på menneskehetens teknologiske fremgang. Like fult sank det til bunnen av Atlanterhavet 15. april 1912 etter å ha kollidert med et isfjell.

1.512 passasjerer og besetningsmedlemmer hadde aldri en sjanse til å overleve ettersom skipet hadde for få livbåter da det forlot havnen i Southampton. Blant de som fikk en våt grav var 20 av de 31 norske passasjerene.

Les også: Slik har du aldri sett Titanic

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Se arkivmateriale fra RMS Titanic før skipet la ut på sin skjebnesvangre jomfrutur, og da skipet Carpathia ankom New York med overlevende etter katastrofen.

Filmstjerne var selv overlevende

Titanic ble over natten forvandlet til et legendenes skip og allerede 29 dager etter katastrofen var første film premiereklar. I stumkortfilmen «Saved From Titanic» møter vi skuespilleren Dorothy Gibson som selv var ombord på Titanic den fatale natten.

Gibson, som på det tidspunktet var blant verdens best betalte filmstjerner, bidro selv på manussiden for den ti minutter lange kortfilmen. Hun spiller en fiktiv utgave av seg selv som forteller sine fiktive foreldre om hvordan hun ble reddet.

(Saken fortsetter under)

Kortfilmen med Dorothy Gibson var den første filmen om Titanic, og hadde premiere i USA bare 29 dager etter hendelsen. Foto: Montasje


I filmen har hun på seg nøyaktig de samme klærne hun hadde på seg da hun var blant de heldige passasjerene til å kunne ta plass i den første livbåten som ble satt ut på det iskalde Atlanterhavet.

Les også: «Isfjellet som senket Titanic»

Tapt for alltid

«Saved From Titanic» ble en stor suksess, utvilsomt takket være den enorme publisiteten katastrofen hadde fått og filmskaperne ble kritisert for hvordan man hadde kommersialisert katastrofen såpass kort tid etter den hadde inntruffet. Dessverre er filmen tapt for all ettertid ettersom de eneste kjente kopiene ble flammenes rov under en studiobrann i 1914. Det eneste man har igjen er noen få bilder som ble tatt under innspillingen.

Sommeren 1912 startet innspillingen av den tyske filmen «Der Untergang der Titanic» (også kalt «In Nacht und Eis») som skildrer katastrofen fra passasjerene går ombord i Southampton til den lille lekemodelen av skipet treffer en isblokk i en liten dam og synker. Effektene er håpløst utdaterte i dag, men i 1912 var de storslagne. Filmens 35 minutter var ellers tre ganger lenger enn normalen.

(Saken fortsetter under video)

VIDEO: «In Nacht und Eis» fra 1912 er den eldste Titanic-filmen som fremdeles eksisterer

Rundt 1914 var filmkopiene borte og man antok at «Der Untergang der Titanic» var tapt for alltid slik tilfellet er med de fleste stumfilmer som er produsert. Men i 1998 snublet en tyrsk privatsamler over en kopi av filmen i samlingen og nå kan du se et stykke filmhistorie i sin helhet på Youtube.

Les også: Titanic II søker kaptein

Forbudt i Norge

Fra Tyskland legger vi nå reiseruten til Danmark anno 1913 der «Atlantis» ble danskenes første helaftens stumfilm. Filmen var den første til å skildre en kjærlighetshistorie ombord på et dødsdømt passasjerskip og dette skulle bli normalen for de fleste senere filmatiseringer.

«Atlantis» er basert på Nobelprisvinner Gerhart Hauptmanns novelle ved samme navn som ble publisert kun en måned før katastrofen og trass i det faktum at skipets navn er det fiktive SS Roland så ble « Atlantis» koblet opp mot Titanic. Faktisk ble filmen forbudt i Norge hvor den ble stemplet som «uanstendig» for å gjøre underholdning ut av en tragedie. I dag er den å finne på DVD.

(Saken fortsetter under video)

VIDEO: Den danske stumfilmen «Atlantis» var den første som skildret en fiktiv kjærlighetshistorie på et dødsdømt cruiseskip. I senere filmer er dette blitt et fast innslag.

Vi spoler oss frem til 1929 og premieren på britiske «Atlantic», den første lydfilmen tilknyttet Titanic og innspilt på tre språk: Engelsk, tysk og fransk, i tillegg til en stumfilm-versjon. Den tyske utgaven av «Atlantic» var den første tyskspråklige lydfilmen, mens i Frankrike var den nummer fem i rekken. Filmen er basert på Ernest Raymonds stykke «The Berg», og opprinnelig gikk filmen under tittelen «Titanic». Men etter å ha mottatt søksmål ble tittelen endret til «Atlantic».

Les også: Titanic fortsetter å fascinere vrakdykker

I nazipropagandaens tjeneste

1. september ti år senere invaderer Tyskland Polen og innleder dermed 2. verdenskrig. For nazistene blir propagandafilmen et viktig politisk verktøy, og i desember 1943 kunne man i det okkuperte Europa se filmen «Titanic» på kino hvor kapitalisme og aksjemarkedet spiller en sentral rolle hele veien gjennom.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Historikere er i ettertid enige om at menneskelig arroganse og antagelse er årsaken til katastrofen. I propagandafilmen «Titanic» knyttes havariet til gjerrige briter.

Filmen forsøker ellers å sette den amerikanske og britiske kapitalistiske befatningen i et dårlig lys, samtidig som den glorifiserer tyskernes heltemot og oppofrelse. Men etter kort tid på kino, beordret propagandaminister Goebbels at filmen skulle trekkes tilbake. I en tid der Berlin ble bombet av de alliertes fly, var ikke det tyske folk spesielt lystne på å se filmer som skildret panikk og massedød.

I 2005 ble filmen fullstendig restaurert og ble for første gang sluppet usensurert på DVD. «Titanic» ble forresten delvis innspilt på passasjerskipet SS Cap Arcona som ved et uhell selv ble senket noen få dager før krigen var over. Da med høyere tapstall enn de som døde i 1912.

Les også: Spiser opp Titanic

Grove faktafeil

Så kommer vi frem til «Titanic» anno 1953, Hollywoods første solide filmatisering av det berømte forliset hvor man kunne skilte med stjerner som Barbara Stanwyck, Clifton Webb, Robert Wagner og Thelma Ritter.

Vi følger et fraseparert par som reiser med Titanic på skipets jomfrutur og filmen byr på flere faktafeil underveis. Scenen der passasjerene er samlet på dekket mens de synger «Nearer My God To Thee» like før skipet forsvinner under havoverflaten er av de groveste.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Titanic (1953)

Men feil satt til side så er dette like fult et velspilt stykke drama til sjøs som i sin tid mottok Oscar for beste originale manus. Flere av settene kan ses i andre filmer, blant annet vandrer Marilyn Monroe over det samme promenadedekket i musikalkomedien «Herrer liker blonde piker».

Les også: Fikk god pris for Titanic-minner

Benyttet overlevende som rådgivere

Nettopp dette med historiske feil er noe som ofte preger de filmene som er gjort omkring Titanics skjebnesvangre jomfrutur. Men ingen regler uten unntak, og det britiske dramaet «A Night To Remember» fra 1958 er ansett for en av de historisk mest korrekte gjengivelser.

Filmen ble blant annet hyllet for dens sosialrealistiske form der den tydeliggjør klasseforskjellene som regjerte om bord.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Mange regner «A Night To Remember» fra 1958 som den beste og riktigste

«A Night To Remember» er basert på Walter Lords bok med samme navn, men benyttet seg av flere av de overlevende som rådgivere under innspillingen. I dokumentaren «The Making of A Night To Remember» forteller Lord at interessen for Titanic var laber da han skrev boken og at han var den første på fire tiår som forsøkte å skildre skipsforliset mellom to permer.

Les også: Titanic-fiolin solgt for rekordsum

Titanic hevet fra havbunnen

Vi hopper bukk over musikalfadesen «The Unsikable Mollly Brown» (1964) og TV-produksjonen «S.O.S Titanic» (1979) og lander ved «Raise the Titanic» fra 1980. Her heves et noe rustent, men likevel komplett, skip til overflaten igjen.

Her er det viktig å huske at det ennå skulle gå fem år før et fransk-amerikansk team ledet av Jean-Louis Michel og Robert Ballard gjorde sin oppdagelse på havbunnen. Dypvannsbildene av vraket bekreftet at skipet hadde brukket i to, men inntil da var det mange som trodde det lå der nede intakt med alle sine skatter ombord.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Det eneste positive ved «Raise the Titanic» er musikken signert John Barry, mannen bak musikken til de klassiske James Bond-filmene.

Filmen kostet solide 40 millioner dollar å lage. Mesteparten gikk med på å omgjøre en gresk havdamper til en kopi av Titanic, samt bygge en egen modell for undervannsscenene. Men det endte med gedigen kinoflopp der den samlet kun tok inn 7 millioner. Forfatteren av boken den baserte seg på, Clive Cussler, ble så forbanna da han så resultatet at han siden har nektet filmatisering av sine litterære verk.

Les også: Minneskip følger Titanics kjølvann - 100 år etter

Verdens dyreste ble gullgruve

Og så, 85 år etter at det traff isfjellet, 12 år etter at vraket ble gjenoppdaget og via en rekke filmer og TV-produksjoner av varierende kvalitet var det endelig duket for den ultimate gjengivelsen da James Cameron bergtok en hel verden med sin «Titanic».

Filmskaperens ønske om å gjenskape en så historisk korrekt og storslått fremstilling ned til minste lille detalj, presset kostnadene i været. Blant annet ble nesten hele skipet gjenskapt i full størrelse for å skape et troverdig inntrykk.

Innen filmen nådde kinolerretet var det med tidenes dyreste prislapp på 200 millioner dollar. Men filmen om skipet som ikke kunne synke skulle vise seg å bli en flytende gullgruve.

Les også: Første prøveseilas for verdens største cruiseskip

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Se traileren

Norsk Titanic-film

«Titanic»'s suksess gikk som vi alle vet over alle forventninger: Publikum og kritikere var fra seg av begeistring, filmen ble den første til å krysse 1 milliard dollar-merket i billettinntekter og hanket inn 11 av de 14 Oscarprisene den ble nominert til. «Titanic» er for lengst havnet i samme selskap som «Tatt av vinden» og «Casblanca» når det kommer til storslåtte kjærlighetsepos og satte en standard som burde ha skremt andre fra å ville prøve seg.

Faktum er at det stadig jobbes med nye filmer og mini-serier. Blant det vi er blitt servert siden 1997 er de italienske animasjonsfilmene «The Legend of Titanic» (1999) og «Titanic: The Legend Goes On» (2000), og fransk-spanske «Stuepiken fra Titanic» (1997). Vi kan jo heller ikke glemme direkte-på-TV-produksjonen «Titanic 2» fra 2010 hvor en ny og tro kopi av skipet legger ut på den samme ruten 100 år etter forgjengeren. Det blir null poeng for å gjette riktig på utfallet.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Så dumt kan det altså gjøres.

Eller hva med en norsk familievennlig spøkelsesfilm med forbindelser til skipskatastrofen? I « Titanics ti liv» fra 2007 møter vi 13 år gamle Liv som skal ut på reise med den nye danskebåten. Men så dukker en mystisk svart katt opp og syner fra fortiden synes å ville fortelle henne noe.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Se traileren til «Titanics ti liv»

Les også: Verdens største yacht skal ta deg med på polekspedisjon

Hele familier ble utslettet

Over 100 år er gått siden verden ble rystet av Titanics tragiske og myteomspunnede undergang. Vår fascinasjon for marinehistoriens mest berømte forlis fremdeles er sterk, gjør at det lages nye filmer og TV-serier. I forbindelse med katastrofens 100-årsjubileum ble James Camerons film oppjustert til 3D-format og sopet inn 343 millioner dollar verden over, 15 år etter den opprinnelige premieren.

Det viktigste er likevel at man aldri glemmer å lære av de feil som skipskatastrofen påviste i all sin gru, samtidig som vi minnes de døde med respekt.

Sjeler som Frederick og Augustina Goodwin som sammen med sine seks barn løste billett til Titanics jomfrutur for å følge drømmen om et nytt liv i New York.

Ingen av dem kom frem i live.

Frederick og Augusta Goodwin sammen med fem av deres seks barn: William, Charles, Harold, Lillian og Jessie. Den yngste, Sidney, var kun 19 måneder da han døde i katastrofen. Foto: Public Domain


Les også: Minnet Titanics forlis

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:24 Nå er vi 5.328.000 innbyggere10:14 Dette faget skal bu elevane på hundreårets krise10:04 Solskjær krysser fingrene for stjerneduo før gigantoppgjøret09:48 Spent Johaug før VM-returen, millionrush i vente09:47 Belgisk klimaaktivist skuffet over Norge09:46 Færre innvandrer til Norge09:45 Johaug og Jacobsen gråt gledestårer for Eide09:42 Sundby håper han går under radaren08:17 Storfavoritten Johaug: – Det blir en stor dag07:55 Israelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49 Giske krever unnskyldning07:46 Nike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45 Mann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44 Japansk sonde landet på asteroide07:36 Israelsk romfartøy på vei mot månen07:23 Vanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19 OL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13 Zuccarello etter tap: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55 Skar: – Ingen har vært i nærheten06:39 Glatte veier flere steder i landet06:30 Suksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29 Amerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19 Svensk undersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05 Dopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00 Moxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:23 Strømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09 Dømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:45 Kraftig brann i bilforretning i Hokksund04:44 Nicaraguas president vil til forhandlingsbordet04:41 Krisemåling for Frp03:42 Ruud imponerte igjen, til kvartfinale i Rio de Janeiro03:34 To av El Chapos sønner siktet i USA03:33 17-åring utsatt for grovt ran på tog i Asker03:11 HBO saksøkt etter Michael Jackson-dokumentar02:08 Tidligere Trump-rådgiver fikk rettsreprimande02:07 Aktivister trekker falske sedler etter kritikk fra Norges Bank01:39 200 amerikanske soldater blir igjen i Syria00:43 Kvinne avdramatiserer Giske-video00:24 Boasson Hagen syk, bryter i Algarve00:13 4.000 nordmenn pådrar seg korsbåndsskader hvert år23:54 Arsenal slo tilbake etter flaut tap og avanserte i europaligaen23:51 Chelsea sendte Andreas Vindheims Malmö ut av europaligaen23:19 Ulset utenfor pallen på normaldistansen23:06 Guaido på vei mot grensa til Colombia22:41 Alle insektene i Norge skal telles22:17 Vitner: – Drapssiktede i Haugesund truet bilister med stokk22:05 Høgre føreslår fråværsgrense i ungdomsskulen22:03 USA og Kina gjør nytt forsøk på å få slutt på handelskrigen21:39 IS-jente ber britiske myndigheter vise nåde21:09 Fikk ikke kjøre videre med denne stikkende ut20:56 – Stortingets spørretime er vårt Paradise Hotel20:31 Ikea gir Zlatan köttbullar for resten av livet20:11 Kvinnen i Giske-videoen: – Dette var ikke noe mer enn en dans19:57 Iversen oppgitt over Ustjugov: – Det virker som han er litt ukontrollerbar19:39 Knust Skistad ville låse seg inne på rommet19:24 The Monkees-bassist Peter Tork er død19:20 Bronsevinner Eide: – Det har vært den tøffeste tiden i livet mitt19:04 Norsk IS-terrorist vil dø for sekten i Syria18:56 Klopp: – Solskjær hører hjemme i en toppklubb18:45 To til sykehus etter arbeidsulykke på Romerike18:28 Falla-gullet ga full glede etter tøff høst for Eide18:11 Skulle nesten tro varebilen var lastet med bly...18:06 Salmonellasmitte påvist i fem fylker18:06 Klæbo og Iversen går lagsprinten18:01 Monsen: – Johannes brydde seg ikke17:56 Video frigjort: Her forsøker smuglerne å unnslippe militærhelikopteret17:28 Verdens største bie var ikke utryddet16:55 Veltet statue av overgrepsanklaget prest i Gdansk16:08 Klæbo parkerte konkurrentene og tok VM-gull på sprinten15:54 Gull til Falla, bronse til Eide på VM-sprinten15:42 Falla til finale da Skistad falt i semifinale15:39 Skuespiller Henrik Scheele er død15:25 Undersøkelse: Over 30 prosent av etterforskningsressursene brukes på nær 3 prosent av sakene15:23 Ustjugov raste mot Klæbo etter sprintmiss14:47 Adam gruer seg til jobb hver dag: – Jeg ble kalt «black stupid man» av kolleger14:27 – Doping er ikke forbeholdt russerne13:59 Beboere på eldrehjem får senere middag13:56 USAs finanstilsyn gransker Danske Bank13:44 58 jerv tatt under lisensjakta13:43 TV4-profil mistenkt for grov voldtekt av mindreårig13:23 Vegard Ulvang: – Vi vil bremse utviklingen13:09 Alle norske videre – Klæbo slått av Ustjugov13:05 Helgen kan gi rekordvarme og fare for skred og flom12:44 Fire norske videre til kvartfinalene – Weng ute12:23 Kristoff brøt etter velt i Tour of Oman12:23 Minst 26 personer omkom under uvær i Pakistan12:05 Storebror Kjos: – Dette er katastrofe12:05 – Flypriser er ikke lett å bli klok på11:54 Norwegian erkjenner at kassen nesten var tom11:52 Norsk VM-speaker på sykehus11:26 Frigir navnet på kvinnen som ble drept på gravlund11:21 Over 2.500 barn lever i flyktningleirer i Syria11:19 Oljeselskapene forventer investeringer på 170 milliarder kroner i Norge i år11:18 Paven krever handling på toppmøte om overgrep11:17 Breakdance på OL-programmet i 202410:49 Kvinne må betale millionbeløp tilbake til Nav10:46 Greta (16) ga EU en lekse i klimapolitikk10:04 Mistenkelig dødsfall i Harstad
Siste nytt
10:24NorgeNå er vi 5.328.000 innbyggere10:14NorgeDette faget skal bu elevane på hundreårets krise10:04SportSolskjær krysser fingrene for stjerneduo før gigantoppgjøret09:48SportSpent Johaug før VM-returen, millionrush i vente09:47VerdenBelgisk klimaaktivist skuffet over Norge09:46NorgeFærre innvandrer til Norge09:45SportJohaug og Jacobsen gråt gledestårer for Eide09:42SportSundby håper han går under radaren08:17SportStorfavoritten Johaug: – Det blir en stor dag07:55VerdenIsraelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49PolitikkGiske krever unnskyldning07:46SportNike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45NorgeMann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44VerdenJapansk sonde landet på asteroide07:36VerdenIsraelsk romfartøy på vei mot månen07:23MotorVanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19SportOL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13SportZuccarello etter tap: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55SportSkar: – Ingen har vært i nærheten06:39NorgeGlatte veier flere steder i landet06:30SportSuksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29VerdenAmerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19VerdenSvensk undersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05SportDopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00NorgeMoxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:23NorgeStrømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09VerdenDømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:45NorgeKraftig brann i bilforretning i Hokksund04:44VerdenNicaraguas president vil til forhandlingsbordet04:41PolitikkKrisemåling for Frp03:42SportRuud imponerte igjen, til kvartfinale i Rio de Janeiro03:34VerdenTo av El Chapos sønner siktet i USA03:33Norge17-åring utsatt for grovt ran på tog i Asker03:11VerdenHBO saksøkt etter Michael Jackson-dokumentar02:08VerdenTidligere Trump-rådgiver fikk rettsreprimande02:07PengerAktivister trekker falske sedler etter kritikk fra Norges Bank01:39Verden200 amerikanske soldater blir igjen i Syria00:43NorgeKvinne avdramatiserer Giske-video00:24SportBoasson Hagen syk, bryter i Algarve00:13Norge4.000 nordmenn pådrar seg korsbåndsskader hvert år23:54SportArsenal slo tilbake etter flaut tap og avanserte i europaligaen23:51SportChelsea sendte Andreas Vindheims Malmö ut av europaligaen23:19SportUlset utenfor pallen på normaldistansen23:06VerdenGuaido på vei mot grensa til Colombia22:41NorgeAlle insektene i Norge skal telles22:17NorgeVitner: – Drapssiktede i Haugesund truet bilister med stokk22:05PolitikkHøgre føreslår fråværsgrense i ungdomsskulen22:03VerdenUSA og Kina gjør nytt forsøk på å få slutt på handelskrigen21:39VerdenIS-jente ber britiske myndigheter vise nåde21:09MotorFikk ikke kjøre videre med denne stikkende ut20:56Norge– Stortingets spørretime er vårt Paradise Hotel20:31NorgeIkea gir Zlatan köttbullar for resten av livet20:11PolitikkKvinnen i Giske-videoen: – Dette var ikke noe mer enn en dans19:57SportIversen oppgitt over Ustjugov: – Det virker som han er litt ukontrollerbar19:39SportKnust Skistad ville låse seg inne på rommet19:24KulturThe Monkees-bassist Peter Tork er død19:20SportBronsevinner Eide: – Det har vært den tøffeste tiden i livet mitt19:04VerdenNorsk IS-terrorist vil dø for sekten i Syria18:56SportKlopp: – Solskjær hører hjemme i en toppklubb18:45NorgeTo til sykehus etter arbeidsulykke på Romerike18:28SportFalla-gullet ga full glede etter tøff høst for Eide18:11MotorSkulle nesten tro varebilen var lastet med bly...18:06NorgeSalmonellasmitte påvist i fem fylker18:06SportKlæbo og Iversen går lagsprinten18:01SportMonsen: – Johannes brydde seg ikke17:56VerdenVideo frigjort: Her forsøker smuglerne å unnslippe militærhelikopteret17:28VerdenVerdens største bie var ikke utryddet16:55VerdenVeltet statue av overgrepsanklaget prest i Gdansk16:08SportKlæbo parkerte konkurrentene og tok VM-gull på sprinten15:54SportGull til Falla, bronse til Eide på VM-sprinten15:42SportFalla til finale da Skistad falt i semifinale15:39NorgeSkuespiller Henrik Scheele er død15:25NorgeUndersøkelse: Over 30 prosent av etterforskningsressursene brukes på nær 3 prosent av sakene15:23SportUstjugov raste mot Klæbo etter sprintmiss14:47Helse og livsstilAdam gruer seg til jobb hver dag: – Jeg ble kalt «black stupid man» av kolleger14:27Sport– Doping er ikke forbeholdt russerne13:59Helse og livsstilBeboere på eldrehjem får senere middag13:56PengerUSAs finanstilsyn gransker Danske Bank13:44Norge58 jerv tatt under lisensjakta13:43VerdenTV4-profil mistenkt for grov voldtekt av mindreårig13:23SportVegard Ulvang: – Vi vil bremse utviklingen13:09SportAlle norske videre – Klæbo slått av Ustjugov13:05NorgeHelgen kan gi rekordvarme og fare for skred og flom12:44SportFire norske videre til kvartfinalene – Weng ute12:23SportKristoff brøt etter velt i Tour of Oman12:23VerdenMinst 26 personer omkom under uvær i Pakistan12:05PengerStorebror Kjos: – Dette er katastrofe12:05Reise– Flypriser er ikke lett å bli klok på11:54PengerNorwegian erkjenner at kassen nesten var tom11:52SportNorsk VM-speaker på sykehus11:26NorgeFrigir navnet på kvinnen som ble drept på gravlund11:21VerdenOver 2.500 barn lever i flyktningleirer i Syria11:19PengerOljeselskapene forventer investeringer på 170 milliarder kroner i Norge i år11:18VerdenPaven krever handling på toppmøte om overgrep11:17SportBreakdance på OL-programmet i 202410:49PengerKvinne må betale millionbeløp tilbake til Nav10:46VerdenGreta (16) ga EU en lekse i klimapolitikk10:04NorgeMistenkelig dødsfall i Harstad
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus