Fredag må friluftsentusiaster huske på regelendringene

REGELENDRINGER: I år er det nye regler for oppgjøring av ild utendørs.
REGELENDRINGER: I år er det nye regler for oppgjøring av ild utendørs. Foto: Kjersti Blehr Lånkan / NTB Tema
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nye forskriften om brannforebygging gjør at bålforbudet gjelder for flere områder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Som følge av den nye forskriften om brannforebygging er det forbudt å gjøre opp ild nær skog og i all annen utmark, så sant man ikke har tillatelse fra kommunen, i perioden 15. april til 15. september.

Tidligere omfattet regelen kun oppgjort ild i nærheten av skogmark. I forskriften som trådte i kraft 1. januar ble all annen utmark tilføyet, noe som vil si at også strender, fjell og lignende vil falle inn under definisjonen.

Les også: Ungene dine liker at du maser dem ut på tur

– Bruk sunn fornuft

Selv om området som omfattes av forbudet utvides, trenger ikke friluftsentusiaster nødvendigvis å bekymre seg for å måtte gi opp hyggelige båltradisjoner. Det er nemlig bygget inn en ny setning i regelverket som sier at det er lovlig å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann.

– Forbud eller ikke. Det gjelder å bruke hue om vi skal unngå situasjoner hvor naturen står i lys lue, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han påpeker at selv noen få dager med varmt og tørt vær kan gjøre at faren for brann øker betydelig.

– Når gammelt gress og kvist som ligger på bakken tørker opp, kan selv en liten glo starte en brann, advarer han.

Les også: Uvettig grilling gir stor brannfare

Kan tilpasses av kommunene

Reglene åpner for at kommunene kan fravike bålforbudet hvis lokale forhold tilsier det. Kommunene kan også velge å ikke tillate ild i bestemte områder utenfor tidsrommet 15. april–15. september hvis det er særlig stor brannfare.

Siden reglene handler om å «gjøre opp ild» vil de også omfatte blant annet engangsgriller, samt andre bål- og peisinnretninger. Reglene gjelder også for oppsending av skylanterner og håndtering av brannfarlig avfall.

– Når det gjelder disse aktivitetene setter myndighetene strengere krav til aktsomhet enn for andre aktiviteter, sier Kalheim i pressemeldingen.

Les også: Har du balkong, kan dette være ulovlig