Start kampen mot brunsneglene nå

Se video: Trikset som gjør at du blir kvitt sneglene

Dette må du gjøre allerede nå, gjennom sommeren og ut høsten dersom du vil holde de glupske sneglene unna hagen din.

Brunsnegl (Arion vulgaris)

Brunsneglen er en nakensnegl og mangler synlig skall.

Brunskogsneglen er registrert i nesten halvparten av Norges

kommuner. Den er vanlig langs kysten fra svenskegrensa til Troms.

I innlandet finnes det spredte forekomster.

I Norge er den en uønsket invaderende art som står oppført på norsk svarteliste.

Økende handel over landegrensene de siste 100-150 årene har gitt oss en del fremmede arter som har kommet for å bli. Brunskogsneglen er et eksempel på dette.

Det finnes omkring 100 sneglearter i Norge. De fleste har skall, rundt 20 arter er uten skall. Kun 2-3 arter kan være et problem i hagene.

Kilde: Bioforsk.no

Mordersnegl, iberiasnegl og iberiaskogsnegl – den forhatte brunsneglen går under mange navn og er like fryktet av hageeiere uansett hva du velger å kalle den. De er brune og slimete, de spiser nærmest alt de kommer over og hver enkelt snegl kan legge hundrevis av egg i løpet av leveåret sitt.

Nå som våren har begynt å gjøre seg gjeldende, har brunsneglene sakte men sikkert begynt å krype frem for å lage problemer for hage- og terrasseeiere. Og du må begynne med tiltak allerede nå dersom du vil holde invasjonen på avstand.

Les også: Fire forebyggende tiltak mot brunsnegler

(Saken fortsetter under)

De opptil 15 centimeter lange brunsneglene er iferd med å utrydde den tradisjonelle, svarte skogssneglen. Foto: Kjell Herskedal / Scanpix
De opptil 15 centimeter lange brunsneglene er iferd med å utrydde den tradisjonelle, svarte skogssneglen. Foto: Kjell Herskedal / Scanpix

Skeptiske til løsning på snegleproblem

Tidligere denne uken ble det klart at Fredrikstad kommune har lagt frem et forslag til sneglebekjempelse ved blant annet kjøpe inn og dele ut preparatet Nemaslug på stasjoner rundt om i Fredrikstad.

Les også: – Slaget mot brunsneglen er tapt

Preparatet inneholder nematoder som fungerer som en parasitt som kan være dødelige for brunskogsneglen. Arnodd Håpnes, biolog og fagleder naturmangfold i Naturvernforbundet, er skeptisk til at Nemaslug er løsningen på problemet.

– Vi er skeptiske til Nemaslug fordi dette kan virke dårlig på naturlige sneglearter i vårt miljø. Og vi vil aldri bli kvitt brunsneglene. Det vi kan gjøre er å begrense populasjonene lokalt og det kan gjøres på en rekke måter som ikke har negativ påvirkning på naturlig tilhørende arter, forteller Håpnes til ABC Nyheter.

Les også: Kommuner ruster til kamp mot brunsneglen

Fjern skjulesteder og lag barrierer

Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet råder deg til å holde hagen ryddig og være litt ekstra oppmerksom på fuktige steder under for eksempel steiner og busker.

– Holder du hagen ryddig og klipper plenen ofte, blir det vanskelig for snegler å finne skjulesteder.

Tremateriale er et populært sted for brunsnegler å søke ly. Du bør derfor rydde bort planker og råttent tremateriale fra blomsterbed og brønnsakshager, og husk å plassere komposthaugen så langt bort fra blomster og grønnsaker som mulig.

– Lag barrierer langs hagegrensen slik at sneglene ikke får adgang til plantene dine, råder Håpnes.

Les også: En hage uten snegler

(Saken fortsetter under)

Rhododendron er både vakker og velduftende innslag i enhver hage, men ikke minst er den uaktuell for brunsneglen som ellers spiser det den kommer over. Og det finnes planter som er trygge for sneglen. Foto: cribogs/Flickr

Velg planter som ikke frister

Brunsneglen er nærmest altetende og lar seg derfor ikke be to ganger dersom den får ferten av saftige planter, noen krydderurter, salat, grønnsaker og bær. Dersom du ønsker deg en hage fri for brunsneglene så kan et forslag være å bytte til planter bløtdyrene har på sin nei-liste.

Forskningsinstituttet Bioforsk har på sine nettsider en oversikt over planter som sneglene liker og ikke liker. Listen oppdateres jevnlig.

– Bytt gjerne til planter som brunsneglen ofte unngår som rhododendron, roser, bartrær, begonia, eføy og lavendel, foreslår Arnodd Håpnes i Naturnvernforbundet overfor ABC Nyheter.

På deres nettsider kommer Mester Grønn med tips om at du kan henge terrasseplanter i en ampel. Dette gjør det svært vanskelig for de små slimtottene å nå frem til godsakene.

Les også: – Etter tre år er det ingen snegler igjen

Ta vare på brunsneglens naturlige fiender

Like viktig er det å legge til rette slik at sneglens fiender trives og som til gjengjeld holder brunsneglepopulasjonen nede.

Ifølge Naturvernforbundet tiltrekker hagedammer seg frosk, padder og fugler, mens hekker og striper med blomsterrike planter er yndet oppholdssted for løpebiller som har stor appetitt for snegler.

(Saken fortsetter under)

Frosk og padder er blant brunsneglens naturlige fiender. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Andre naturlige fiender for brunsneglen er pinnsvin og grevling. Av husdyr sier ikke minigris nei takk til en middagsmeny bestående av voksne snegler om de finner dem i hagen din.

Les også: Dette skal du aldri gi pinnsvinet

Plukk snegler

Hvis du vil bli kvitt snegler så trenger du ikke overlate jobben til pinnsvin eller minigris. Det mest effektive er om du tar på deg et par kjøkkenhansker, leter deg frem til de fuktige gjemmestedene deres og plukker de for egen hånd.

– Begynn allerede om våren å plukke snegler. Putt sneglene i kokende vann eller klipp sneglene i to og la dem tørke ut eller ligge som åte for nye snegler. Salt bør unngås og plukk riktig snegle, forteller Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet.

Ifølge Mester Grønn er det beste tidspunktet å gå på sneglejakt skumringen, fuktig vær og kvelden. Dette er tidspunkter der sneglene er som mest aktive.

(Saken fortsetter under)

Brunsneglene er nærmest altetende, og spiser gjerne døde artsfrender, derav kallenavnet kannibalsnegl.Foto: Arild Andersen / NIBIO
Brunsneglene er nærmest altetende, og spiser gjerne døde artsfrender, derav kallenavnet kannibalsnegl.Foto: Arild Andersen / NIBIO

Bioforsk foreslår å legge treplanker eller takstein under hekken som skjul for løpebiller som gladelig spiser snegleegg. Samtidig kan du enkelt plukke sneglene som skjuler seg der sammen med eggene.

Les også: Løsningen på sommerens insektplager har pels og vinger

Se opp for snegleegg

Brunsneglene legger egg om våren og høsten, og hver snegl kan legge opp mot 400 egg i løpet et år. Så jo flere du får tatt nå desto færre må du kjempe mot i neste runde.

– Hver gang du kjøper blomsterjord bør du undersøke jorden for brunsnegler og snegleegg. Det samme gjelder når du kjøper planter, forklarer Håpnes overfor ABC Nyheter.

– Du kan også finne brunsnegleegg i hagen - de er runde, cirka fire millimeter i diameter, melkehvite i fargen og ligger ofte i klynger på 20-30 egg. Hell kokende vann over eggene. For å unngå videre spredning må du ikke dumpe infisert hageavfall i naturen.

Les også: Vil at nordmenn skal spise insekter

(Saken fortsetter under)

Brunsneglens egg er runde, cirka fire millimeter i diameter, melkehvite i fargen og ligger ofte i klynger på 20-30 egg. Foto: Michal Maňas
Brunsneglens egg er runde, cirka fire millimeter i diameter, melkehvite i fargen og ligger ofte i klynger på 20-30 egg. Foto: Michal Maňas

Legg ut ølfeller

Tidligere har vi nevnt at du kan dele en snegle i to og la den ligge som lokkemiddel til å lure frem andre brunsnegler. Du kan også bruke hundemat til samme formål.

Det finnes en rekke kommersielle sneglefeller på markedet der prislappen kan være relativt høy. Men det finnes en effektiv og billig metode som ikke involverer skadelige kjemiske midler, samtidig som du kan kvitte deg med øl-restene etter siste fest.

Ta en plastboks eller en skål og grav den ned i hagen slik at den stikker cirka to centimeter over bakken. Når du har fylt opp med øl, er fellen klar. Snegler er nemlig svært glade i øl og vil klatre opp i skålen der de drukner. Husk å skifte ut innholdet med et par dagers mellomrom for maksimal effekt.

Les også: Dette insektet er ikke uvanlig å få med seg hjem i kofferten

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:31 50-åring tiltalt for å ha svindlet over 100 nordmenn14:03 USA om Assange: – Journalistikk er ingen unnskylding for kriminalitet14:02 Kvinne strøk på teoriprøven 49 ganger – dømt for juks13:39 Skredobservasjon ved Jostedalsbreen – stor utrykning13:24 Malaysias statsminister går av13:23 Flere fotballforbund forbyr barn å heade ballen på trening13:09 Presset øker mot fiskeriministeren: – God gammeldags grådighet13:04 Erling Sandmo er død12:33 Norsk bokser risikerer fire års utelukkelse for EPO-bruk12:32 Fem døde av det nye koronaviruset i Italia12:04 Anmelder fiskeriministeren for bedrageri12:03 Rüdiger: – Rasistene har vunnet11:49 Kraftige virus-fall på europeiske børser11:17 Iranske myndigheter avviser at 50 er døde av det nye koronaviruset11:17 Aps Marianne Marthinsen gir seg i politikken11:16 Mann ringte ned 112-sentralen – ble fratatt telefonen10:33 Åpningskampen i fotball-EM spilles på Old Trafford10:32 Tiltalt tsjekker erkjenner drap på Frogner09:51 Tidligere Premier League-spiller klar for AaFK09:50 Hovland med jafs på golfrankingen09:45 Våteste nyår i Bergen siden 186109:41 Klopp: – Ikke svekket lag mot West Ham tross tap09:26 Fiskeriministeren: Denne saken ble helt feil09:24 En av fem strøk til statsborgerprøven09:24 Oslo Børs faller kraftig på grunn av virusfrykt09:00 MDGs fylkesleder i Rogaland meldte seg ut av partiet08:18 Durek Verrett avviser brudd: – Vi bryr oss ikke om disse ryktene07:51 Virustilfeller registrert i Bahrain og Kuwait07:48 18 av 20 høyesterettsdommere er Oslo-utdannet07:46 Beboere evakuert etter røykutvikling i bygård i Bergen07:40 Tredje strake St. Louis-tap for Zuccarellos Wild07:30 Norwegian og SAS gjør seg klare for å få sandfaste reisende hjem07:28 Trump hyllet av over 100.000 i India07:22 Raser mot 460 nye finanslover fra EU: – Enorme tall. Nå må vi ta en pause07:21 Det kan hende Putin dropper «splitt og hersk»-taktikken07:00 Olsbu Røiseland og Thingnes Bø med heftig VM-inntekt06:37 Mann behandles for brannskader etter husbrann06:30 Sanders leder etter seier i Nevada, men noen demokrater er bekymret06:23 Kina utsetter årets Folkekongress på grunn av virusutbruddet06:08 Ny vurdering av Flåmsbana mandag06:00 Marerittet over for Kristiansen, reddet Györ til seier og vil til OL05:58 Politiet styrker Dark Room-etterforskningen05:50 Dette skjedde i natt05:50 Dette skjer i dag05:45 Friske personer får forlate Wuhan05:30 Klart for rettsmøte om USAs utleveringskrav mot Assange05:00 Asias børser faller etter nyheter om flere virusdøde04:59 Arbeidstilsynet vil ta ansvar for yrkesdykkerne04:30 Trump ser fram til kongelig mottakelse i India04:12 Sanders villig til å møte Nord-Koreas Kim om han blir president04:09 Norsk 15-åring vant 30.000 dollar i Fortnite-turnering04:05 Leger Uten Grenser krediterer samme sitat med ulike navn03:18 Sør-Korea melder om flere syke og døde av covid-1902:50 Togos president gjenvalgt for fjerde gang02:26 Tre til sykehus etter utforkjøring i Rendalen02:12 Syklist siktet for drapsforsøk etter krangel med bilist i Sverige01:37 Israel bombet mål på Gazastripen og i Syria etter rakettangrep00:52 Togtrafikk mellom Østerrike og Italia åpnet etter mistanke om virus00:34 Utforkjøring på Nordmøre00:09 Motvillige menn får skylden for lave fødselstall23:43 Katastrofevalg for høyresiden i Hamburg23:27 Neymar utvist da PSG bød opp til målfest23:24 Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama23:01 Atletico snudde til viktig seier22:41 Viktor Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama21:52 Østerrike stanser togtrafikk til Italia på grunn av virus21:39 Arbeidstilsynet: Alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven i XXL21:20 Ødegaard-lagkamerat vil ikke tilbake til Haalands Dortmund20:54 Norske turister sitter værfast på Gran Canaria – flyavganger kansellert20:27 Kaster nytt lys over fortidsmenneskets ritualer20:03 Hus brant ned i Vågan i Lofoten19:52 MDGs valgkomité vil ha Une Bastholm som partileder19:29 Brassescoring åpnet målfesten da Arsenal slo Everton19:27 Innbyggerne på Vega har fått vannet tilbake18:51 Drastiske tiltak mot virus-spredning i Italia17:40 Vil avlive myter om utslipp fra mobilbruk og strømming17:33 Ambulanse kolliderte under utrykning i Troms17:21 Straffespark og praktscoringer sikret seier til Solskjærs United16:47 – Jeg hadde en million spørsmål, og ingen å snakke med16:36 Riiber skrev kombinerthistorie med ny verdenscupseier16:26 Bygde hjemmelaget rakett for å bevise at jorda er flat - døde da raketten krasjet15:59 Trump vil sette navnet sitt på Taliban-avtale15:49 Johannes Thingnes Bø fullstendig overlegen på fellesstarten i skiskytter-VM15:07 Xi Jinping: Det nye koronaviruset er landets største helsekrise noensinne14:47 Pål Golberg vant årets Ski Tour etter russisk smørebom14:10 Par i 70-årene forsvant fra Airbnb – funnet i villmarken én uke senere13:57 Passasjerer reddet ut etter å ha vært innesperret etter bussvelt på Geilo13:33 Erna Solberg tar FN-gjengen med til Svalbard13:30 En voksen og tre barn til sykehus etter trafikkulykke i Trysil13:18 Olsbu Røiseland etter ny VM-tittel: – Det klikka oppe i hodet mitt13:07 Stengte fjelloverganger i Sør-Norge13:00 Maren Lundby tok sin første verdenscupseier på fem hopprenn12:58 Søreide forsvarer samarbeidet med Libyas kystvakt12:25 Wilhelm Wilhelmsen er død11:59 Johaug-knockout i Ski Tour, ny overlegen seier i Trondheim11:40 Loginov dropper fellesstarten i skiskytter-VM etter dopingaksjon11:36 Afghanere på flukt øyner på nytt et lite håp om fred11:30 Kafédrap på Frogner opp i Oslo tingrett11:28 Toget som kjørte inn i et snøskred på Bergensbanen er på vei til Bergen11:27 Haaland må klare seg uten Dortmund-fansen i Hoffenheim
Siste nytt
14:31Penger50-åring tiltalt for å ha svindlet over 100 nordmenn14:03VerdenUSA om Assange: – Journalistikk er ingen unnskylding for kriminalitet14:02MotorKvinne strøk på teoriprøven 49 ganger – dømt for juks13:39NorgeSkredobservasjon ved Jostedalsbreen – stor utrykning13:24PolitikkMalaysias statsminister går av13:23SportFlere fotballforbund forbyr barn å heade ballen på trening13:09PolitikkPresset øker mot fiskeriministeren: – God gammeldags grådighet13:04KulturErling Sandmo er død12:33SportNorsk bokser risikerer fire års utelukkelse for EPO-bruk12:32Helse og livsstilFem døde av det nye koronaviruset i Italia12:04PolitikkAnmelder fiskeriministeren for bedrageri12:03SportRüdiger: – Rasistene har vunnet11:49PengerKraftige virus-fall på europeiske børser11:17Helse og livsstilIranske myndigheter avviser at 50 er døde av det nye koronaviruset11:17PolitikkAps Marianne Marthinsen gir seg i politikken11:16NorgeMann ringte ned 112-sentralen – ble fratatt telefonen10:33SportÅpningskampen i fotball-EM spilles på Old Trafford10:32NorgeTiltalt tsjekker erkjenner drap på Frogner09:51SportTidligere Premier League-spiller klar for AaFK09:50SportHovland med jafs på golfrankingen09:45NorgeVåteste nyår i Bergen siden 186109:41SportKlopp: – Ikke svekket lag mot West Ham tross tap09:26PolitikkFiskeriministeren: Denne saken ble helt feil09:24NorgeEn av fem strøk til statsborgerprøven09:24PengerOslo Børs faller kraftig på grunn av virusfrykt09:00PolitikkMDGs fylkesleder i Rogaland meldte seg ut av partiet08:18KulturDurek Verrett avviser brudd: – Vi bryr oss ikke om disse ryktene07:51Helse og livsstilVirustilfeller registrert i Bahrain og Kuwait07:48Norge18 av 20 høyesterettsdommere er Oslo-utdannet07:46NorgeBeboere evakuert etter røykutvikling i bygård i Bergen07:40SportTredje strake St. Louis-tap for Zuccarellos Wild07:30ReiseNorwegian og SAS gjør seg klare for å få sandfaste reisende hjem07:28PolitikkTrump hyllet av over 100.000 i India07:22PolitikkRaser mot 460 nye finanslover fra EU: – Enorme tall. Nå må vi ta en pause07:21StemmerDet kan hende Putin dropper «splitt og hersk»-taktikken07:00PengerOlsbu Røiseland og Thingnes Bø med heftig VM-inntekt06:37NorgeMann behandles for brannskader etter husbrann06:30PolitikkSanders leder etter seier i Nevada, men noen demokrater er bekymret06:23Helse og livsstilKina utsetter årets Folkekongress på grunn av virusutbruddet06:08NorgeNy vurdering av Flåmsbana mandag06:00SportMarerittet over for Kristiansen, reddet Györ til seier og vil til OL05:58NorgePolitiet styrker Dark Room-etterforskningen05:50NorgeDette skjedde i natt05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFriske personer får forlate Wuhan05:30VerdenKlart for rettsmøte om USAs utleveringskrav mot Assange05:00PengerAsias børser faller etter nyheter om flere virusdøde04:59NorgeArbeidstilsynet vil ta ansvar for yrkesdykkerne04:30VerdenTrump ser fram til kongelig mottakelse i India04:12PolitikkSanders villig til å møte Nord-Koreas Kim om han blir president04:09SportNorsk 15-åring vant 30.000 dollar i Fortnite-turnering04:05NorgeLeger Uten Grenser krediterer samme sitat med ulike navn03:18VerdenSør-Korea melder om flere syke og døde av covid-1902:50PolitikkTogos president gjenvalgt for fjerde gang02:26NorgeTre til sykehus etter utforkjøring i Rendalen02:12VerdenSyklist siktet for drapsforsøk etter krangel med bilist i Sverige01:37VerdenIsrael bombet mål på Gazastripen og i Syria etter rakettangrep00:52VerdenTogtrafikk mellom Østerrike og Italia åpnet etter mistanke om virus00:34NorgeUtforkjøring på Nordmøre00:09Helse og livsstilMotvillige menn får skylden for lave fødselstall23:43PolitikkKatastrofevalg for høyresiden i Hamburg23:27SportNeymar utvist da PSG bød opp til målfest23:24SportHovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama23:01SportAtletico snudde til viktig seier22:41SportViktor Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama21:52VerdenØsterrike stanser togtrafikk til Italia på grunn av virus21:39PengerArbeidstilsynet: Alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven i XXL21:20SportØdegaard-lagkamerat vil ikke tilbake til Haalands Dortmund20:54VerdenNorske turister sitter værfast på Gran Canaria – flyavganger kansellert20:27VerdenKaster nytt lys over fortidsmenneskets ritualer20:03NorgeHus brant ned i Vågan i Lofoten19:52PolitikkMDGs valgkomité vil ha Une Bastholm som partileder19:29SportBrassescoring åpnet målfesten da Arsenal slo Everton19:27NorgeInnbyggerne på Vega har fått vannet tilbake18:51VerdenDrastiske tiltak mot virus-spredning i Italia17:40Helse og livsstilVil avlive myter om utslipp fra mobilbruk og strømming17:33NorgeAmbulanse kolliderte under utrykning i Troms17:21SportStraffespark og praktscoringer sikret seier til Solskjærs United16:47Helse og livsstil– Jeg hadde en million spørsmål, og ingen å snakke med16:36SportRiiber skrev kombinerthistorie med ny verdenscupseier16:26VerdenBygde hjemmelaget rakett for å bevise at jorda er flat - døde da raketten krasjet15:59VerdenTrump vil sette navnet sitt på Taliban-avtale15:49SportJohannes Thingnes Bø fullstendig overlegen på fellesstarten i skiskytter-VM15:07VerdenXi Jinping: Det nye koronaviruset er landets største helsekrise noensinne14:47SportPål Golberg vant årets Ski Tour etter russisk smørebom14:10VerdenPar i 70-årene forsvant fra Airbnb – funnet i villmarken én uke senere13:57NorgePassasjerer reddet ut etter å ha vært innesperret etter bussvelt på Geilo13:33PolitikkErna Solberg tar FN-gjengen med til Svalbard13:30NorgeEn voksen og tre barn til sykehus etter trafikkulykke i Trysil13:18SportOlsbu Røiseland etter ny VM-tittel: – Det klikka oppe i hodet mitt13:07NorgeStengte fjelloverganger i Sør-Norge13:00SportMaren Lundby tok sin første verdenscupseier på fem hopprenn12:58PolitikkSøreide forsvarer samarbeidet med Libyas kystvakt12:25PengerWilhelm Wilhelmsen er død11:59SportJohaug-knockout i Ski Tour, ny overlegen seier i Trondheim11:40SportLoginov dropper fellesstarten i skiskytter-VM etter dopingaksjon11:36VerdenAfghanere på flukt øyner på nytt et lite håp om fred11:30NorgeKafédrap på Frogner opp i Oslo tingrett11:28NorgeToget som kjørte inn i et snøskred på Bergensbanen er på vei til Bergen11:27SportHaaland må klare seg uten Dortmund-fansen i Hoffenheim

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus