Meny

Husk å stille klokka natt til søndag 26. mars

Siste søndag i mars er det tid for å stille klokka en time frem. Se video.

Innføring av sommertiden i Norge var tidligere et omstridt tema.

Det går mot lysere tider, og søndag 26. mars er det endelig tid for å stille klokka én time frem, fra 02.00 til 03.00. Dette markerer at sommertiden omsider er her, og vi kan begynne å skaffe oss oversikt over hvor vi satte bort utemøbler før vinteren gjorde sin entré.

Men visste du at sommertiden varierer rundt om i verden, eller at tyskerne var først ute med å innføre ordningen under første verdenskrig?

Les også: Her kan du sitte både sommer og vinter

Energisparende grep i krigstid

Amerikansk propagandaplakat som viser Uncle Sam som stiller klokka etter at Kongressen vedtok sommertid i 1918.

Den amerikanske fysikeren Benjamin Franklin er kjent for sine eksperimenter med elektrisitet, blant annet fant han opp lynavlederen og han var den første til å påvise at lynet er en elektrisk gnist. Han var også den første til å foreslå innføring av sommertid i et essay i 1784, der tanken var å utnytte de lyse sommermånedene bedre og redusere energibruken.

Men det var ikke før under første verdenskrig at innføring av sommertid ble en realitet. Tyskland var først ute, deretter fulgte Storbritannia og Frankrike like bak. Tanken var, som for Franklin, å utnytte de lyse sommerkveldene og minske energibruken. I 1918 slo amerikanerne følge etter at Kongressen ga tommelen opp.

I mellomkrigsårene hadde man ikke sommertid, men under den annen verdenskrig ble den på nytt innført i en rekke land. Men i senere tid har nok argumentet med energisparing hatt mindre å si for landene der industrien står sterkt, teknologien avansert og levestandarden høy.

Russland startet dominoeffekt

I resten av verden er det store variasjoner når det kommer til tidspunkt for sommertid. I tropene er det liten variasjon i løpet av året at sommertid tjener liten verdi. På den nordlige halvkule strekker sommertid seg fra mars/april til oktober/november, mens nedre halvdel kjører sommertid i motsatt rekkefølge.

(Saken fortsetter under)

BLÅ: Områder som benytter sommertid / ORANSJE: Områder som tidligere har benyttet sommertid / RØD: Områder som aldri har benyttet sommertid

I motsetning til sine nordiske naboer er Island blant de landene som ikke har sommertid. I 2011 fikk sagaøya følge av Russland, som i sin tur inspirerte Hviterussland og Ukraina til også fjerne sommertid fra kalenderen.

I Norge har sommertiden kommet og gått, første gang i 1916 og deretter fra 1943 til 1945 og fra 1959 til 1965. Innføring av sommertiden i Norge var tidligere et omstridt tema, men fra 1980 har sommertid vært en fast ordning, og i 1996 ble vi enige med EU om at sommertiden starter siste søndag i mars og slutter siste søndag i oktober.

I 2017 betyr det med andre ord at sommertiden varer fra 26. mars til 29. oktober.

Les også: Nytt landemerke åpner på Gaularfjellet i sommer

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus