Grillsesongen nærmer seg:Slik gjør du grillen klar for sesongen

Se grillvettreglene oppsummert i video i vinduet over.
Artikkelen fortsetter under annonsen

For mange nordmenn går startskuddet for grillsesongen ved påsken. Da er det viktig å være forberedt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For mange nordmenn betyr påsken skiturer, kvikk lunsj, appelsiner og grilling av pølser på bål. Etterhvert som våren kommer snikende på oss, finner også mange frem gassgrillen.

Husk at etter 15. april er det et generelt forbud mot å tenne bål ute i Norge.

Å bruke gassgrill er en svært lettvint og effektiv måte å grille på, som mange nordmenn tyr til. Grillen blir raskt varm og man unngår store mengder røyk.

Les også: Slik velger du riktig grill

Innfører grillvettregler

Inger-Lise M. Nøstvik, generalsekretær i Norsk Petroleumsinstitutt, oppfordrer gassgrilleiere til å skifte slange minimum hvert tredje år. Foto: Norsk Petroleumsinstitutt
Inger-Lise M. Nøstvik, generalsekretær i Norsk Petroleumsinstitutt, oppfordrer gassgrilleiere til å skifte slange minimum hvert tredje år. Foto: Norsk Petroleumsinstitutt

Også gassgrill krever vedlikehold for å fungere optimalt. Det er med grillen som med alt annet: Den må vaskes og gjøres klar til sesongen.

Norsk Petroleumsinstitutt har utarbeidet et sett med grillvettregler i samarbeid med gasselskapene, for å sikre trygg grilling. De finner du i nederst i denne artikkelen.

– Før du starter grillsesongen må du se over slanger og pakninger for å sjekke at de ikke har sprekker eller skader. Dette gjør du ved å bøye på slangen. Har du hatt slangen i flere år, er det på tide å bytte med en ny, sier Inger-Lise M. Nøstvik, generalsekretær i Norsk Petroleumsinstitutt i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nøstvik mener slangen bør byttes ut minimum hvert tredje år.

Les også: Grilling i boretslag og sameier

– Gass er ikke farlig

– Gass er ikke farlig, men det finnes farlige måter å bruke den på. Hvis man følger grillvettreglene, så er du helt trygg ved bruk av gassgrill, sier Kai Arne Trollerud, teknisk spesialist på gass i AGA, i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trollerud forteller at hvis det oppstår en uønsket situasjon, er det veldig sjelden at er gassflasken som er skyld i hendelsen.

– Da er det som regel manglende kompetanse, som fører til feil bruk og håndtering av grillen, som er årsaken. Manglende ettersyn av utstyret kan også være en grunn, sier Trollerud.

Les også: Pass opp, grillen er farligere enn du tror

Kullgrill gir økt fare for brannspredning

Kullgrillen bør klargjøres for våren før den settes bort for vinteren. Før den er klart til bruk, er det flere ting som bør gjøres.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brenn bort matrester og fett i 10-15 minutter, skrap vekk fastbrente rester og vask utsiden av grillen med såpe og vann.

Med en kullgrill er det viktig å huske på at du aldri må plassere grillen for nære noe. Kull og tennvæske skaper høye flammer som lett setter fyr på ting i nærheten. Dersom vinden blåser i riktig retning kan flammene nå lenger enn du først trodde.

På balkong skal man aldri bruke kullgrill på grunn av stor fare for brannspredning. Elektrisk grill og gassgrill er tryggere alternativer fordi man i større grad kan kontrollere varmen, ifølge Norsk Brannvernsforening.

Les også: Slik rengjør du grillen

Grillvettreglene for gassgrill:

  • Les bruksanvisningen nøye før du tar gassgrillen i bruk.
  • Sørg for at gassbeholderen står oppreist.
  • Ikke plasser flasken under gassgrillen når grillen er i bruk. Skapet er kun ment til oppbevaring av flasken når gassgrillen ikke er i bruk.
  • Sjekk slangen for sprekker og andre defekter jevnlig. Dette gjør du ved å bøye på den.
  • «Slangetesten»: Sjekk slangen for lekkasje ved å pensle på konsentrert såpevann. Når du åpner for gassen, vil det danne seg såpebobler hvis det er lekkasje.
  • Bytt slange minimum hvert tredje år. Sprukne eller ødelagte slanger MÅ byttes med en gang. Det er ikke lov til å bruke slanger som er lengre enn 1,5 meter. Bruk slangeklemmer for å feste slangen.
  • Steng for gassen når du er ferdig, og ta av regulatoren hver gang.
  • Sørg for at gassapparatet og beholderen er i god stand. La din propanforhandler gjøre kontroll og vedlikehold av gassgrillen.
  • Dersom den elektriske tenningen på grillen ikke virker, hold alltid en fyrstikk klar når du åpner for gassen.
  • Hvis det begynner å brenne i nærheten av gassbeholderen, steng for gassen ved å vippe over knappen på toppen av regulatoren. Hvis det er forsvarlig, bør du flytte beholderen vekk fra brannen.
  • Hvis det oppstår lekkasje: steng gasstilførselen, ta av regulatoren og fjern tennkilder.

Les også: – Slik gjør du grillen klar for vinteren