Løsningen på sommerens insektplager har pels og vinger

Flaggermus kjemper mot fordommer, bolignød og sultne katter. Ved hjelp av planker og hammer kan du gi dyrene livsviktig hjelp. De betaler med stor appetitt.

Fakta om flaggermus

  • Disse artene er påvist i Norge: Bredøre, nordflaggermus, sørflaggermus, skogflaggermus, vannflaggermus, skjeggflaggermus, børsteflaggermus, storflaggermus, trollflaggermus, tusseflaggermus, dvergflaggermus, brunlangøre og skimmelflaggermus
  • Flaggermusen utgjør nær 1/4 av alle verdens pattedyrarter
  • Flaggermus finnes over så godt som hele kloden, bortsett fra i Arktis og Antarktis
  • Europeiske flaggermus hverken slikker eller suger blod, men lever utelukkende av insekter
  • Hos de fleste av våre flaggermusarter får hver hunn bare en unge i året
  • Noen flaggermus kan bli over 30 år gamle
  • Dvergflaggermus er så liten at den får plass i en fyrstikkeske
  • Norge har verdens nordligste kjente yngling av flaggermus, funnet i Troms
  • Flere flaggermusarter er truet, og i tilbakegang i Europa
  • Alle norske flaggermusarter er fredet. Det er forbudt å gjøre unødig skade på flaggermus og deres bo. Norge har gjennom Bonnkonvensjonen (EUROBATS-avtalen) og Bernkonvensjonen internasjonalt forpliktet seg til å ta vare på flaggermus

Kilde: Norsk Zoologisk Forening

Som eneste pattedyr med evnen til å fly aktivt, er flaggermus i en klasse for seg. Men flaggermus sliter med et dårlig omdømme som følge av billige skrekkfilmer, fantasifulle overdrivelser og gamle forestillinger om at de tjener mørkets krefter.

– Problemet ligger på et psykologisk plan - man er redd for flaggermus og synes selve tanken på at de lever på loftet er ekkel. Det gjør at mange dessverre kvitter seg med dyrene på ulovlig vis ved å for eksempel gasse eller slå de i hjel, forteller biolog og flaggermusekspert Jeroen van der Kooij til ABC Nyheter.

Mange av oss er derfor ubegrunnet skeptisk til tanken på å ha flaggermus i huset eller hytta.

Men det finnes en enkel løsning på hvordan vi mennesker og flaggermus kan leve side om side og samtidig være til gjensidig nytte: flaggermuskasser.

Les også: Dette skal du aldri gi pinnsvinet

Usynlige samboere

Det finnes omkring 1.300 ulike flaggermus i verden, og her hjemme i Norge er det påvist tretten slag. Samtlige er fredet ved lov, men for halvparten er situasjonen allerede sårbar, nær truet eller kritisk.

Jeroen van der Kooij er tilknyttet Norsk Zoologisk Forening som driver en landsdekkende flaggermustelefon – 911 50 365.

– Vi får telefoner fra folk som finner skadde flaggermus og de som er bekymret for hvorvidt utbyggingsplaner kan ha skadelig effekt for dyrene. Vi hører også fra de som ønsker å ha flaggermus i huset og folk som ønsker å bli kvitt dem, forteller han til ABC Nyheter.

(Saken fortsetter etter video)

VIDEO: Sammen med Anke Kirkeby driver Jeroen van der Krooij Norges eneste flaggermusmottak. De behandler årlig mellom 40 og 50 skadde krabater på mottaket i Nittedal.

Mange av oss har allerede flaggermus i huset vårt uten at vi er klar over det ettersom de gjør så lite av seg. I de aller fleste tilfeller utgjør heller ikke flaggermusene noen skade.

– De er ikke gnagere og de bygger ikke bol i koloniene. De gnager ikke på ledninger eller materialer ettersom de kun bruker allerede eksisterende hulrom. Avføringen er dessuten tørr siden den består av insektdeler og urinen krystalliseres ganske lett.

Les også: Denne kjøttetende planten er flaggermus-toalett

Kolonier på flere hundre dyr

Samtidig er ikke van der Kooij blind for at det ikke nødvendigvis alltid er like enkelt å ha flaggermus tett innpå seg. For eksempel kan dvergflaggermus danne kolonier på opptil flere hundre dyr.

– De liker trange spalter mellom ytter- og innervegg, under skråtak eller til og med under flate tak. Det kan gi en del leven når ungene kravler rundt, men den har også en spesiell lukt som kan trenge gjennom veggen, forklarer han til ABC Nyheter.

– Når du har 500 flaggermus nær soverommet kan det selvfølgelig bli problematisk. Da handler det om å finne en løsning som ikke er en trussel mot dyrene.

– En løsning er å stenge de ute når de har forlatt kolonien. På Østlandet og nordover holder flaggermus til i husene kun om sommeren, mens de overvintrer et annet sted. På Vestlandet og Sørlandet hender det dyrene er der året rundt, men på Østlandet er de borte fra oktober til mars. Da kan man tette igjen åpninger der de kommer seg inn.

Les også: Flaggermus har oralsex

(Saken fortsetter etter video)

VIDEO: Den australske byen Charter Towers ble i desember 2013 invadert av nærmere 80.000 flaggermus. Bystyrets metoder for å drive de vekk ble kritisert av dyrevernere.

Flere arter i samme kasse

Men det finnes en løsning på hvordan du enkelt kan hjelpe flaggermus med bolignøden.

Flaggermuskasser er store kasser du kan henge på utsiden av husveggen, gjerne på solsiden. Da slipper flaggermusene å bruke energi på å varme opp kroppen, men kan i stedet bruke temperaturen i omgivelsene til å få det behagelig.

– En flaggermuskasse må være lagdelt med flere kamre, og det skal være trangt mellom hver av dem. Det skal være hull i platene slik at de trygt kan kravle fra det ene kammeret til det andre uten å eksponere seg for rovdyr.

– Det kan variere fra art til art hvor mange som vil komme til å flytte inn i kassene, men vi snakker fra enkelt dyr til flere titalls dyr. Største rekord er tusen dyr av arten dvergflaggermus i en enkelt kasse, og du kan ha flere arter som blander seg i en og samme koloni.

Les også: Flaggermus haiket med passasjerfly

(Saken fortsetter under)

En flaggermuskasse må være lagdelt med flere kamre, og det skal være trangt mellom hver av dem. Foto: Jeroen van der Kooij

Smør deg med tålmodighet

Du kan henge opp kassene fra mars og april frem til senest i slutten av oktober. Men vær oppmerksom på at de kan trenge litt tid på seg til å oppdage det nye hjemmet du har laget til dem.

– Hvis du henger opp en fuglekasse i mars så vil det ikke ta lange tiden før en kjøttmeis eller blåmeis slår seg ned. Men slik er det ofte ikke med flaggermus. Dersom du henger den opp på sensommeren eller høsten så vil dyr som har forlatt kolonien reise rundt for inspisere området og da gjøre seg kjent med kassa.

– Først neste vår vil de kanskje komme tilbake og ta den i bruk. Noen ganger kan det ta flere år før kassen blir bebodd. Men de er svært trofaste mot kolonistedet dersom de først har funnet og slått seg ned i en kasse.

Les også: Fuglene har 400.000 daglige venner i Norge

(Saken fortsetter under)

GALLERI: Her er de 13 artene som til nå er registrert i Norge

Vannflaggermus - Finnes i Sør-Norge. Holder til i hule trær, bergsprekker og steinbroer, påtreffes bare unntaksvis i bygninger. Det er kjent at arten kan bruke flaggermuskasser. Foto: Gilles San Martin/Flickr


Hold katten din inne om natten

Dvergflaggermus, skjegg- og skogflaggermus, brunlangøre og nordflaggermus er de som mest sannsynlig vil flytte inn i kassen din. Men da er det viktig at du holder katter på avstand.

– Katter har evnen til å høre ultralyd og kan finne ut nøyaktig hvor flaggermusene holder til. Dermed kan de sitte på lur og forsyne seg av de som kommer inn og ut. Kassene bør derfor henges tre til fire meter opp på veggen slik at kattene ikke har tilgang.

Ifølge van der Kooij er katter skyldig i skadene på nitti prosent av flaggermus som kommer til Norsk Zoologisk Forenings flaggermusmottak.

– Det kan leve katter i store antall i bebodde strøk. Det er derfor viktig at de ikke har tilgang til taket eller andre steder hvor flaggermus holder til, eller at du rett og slett holder katten din inne om natten.

Les også: Unngå disse attraksjonene om du vil være snill mot dyrene

Stor bolignød blant flaggermus

Dagens bygningskonstruksjoner blir stadig tettere og mindre tilgjengelig for flaggermus. Dermed er det desto viktigere å sette opp kasser på vegger og tiltrekke seg dyrene. Men det er mer du kan gjøre for de små bevingende pelsdottene.

– Ha mange planter i hagen som tiltrekker insekter som nattsvermere, som for eksempel syrin eller vivendel. Flaggermus er veldig glad i vann så du kan gjerne tilrettelegge for en liten dam i hagen. Det er også viktig å tenke på å ha minst mulig belysning rundt huset, eventuelt benytte en sensor som kun slår seg på ved bevegelse.

(Saken fortsetter etter video)

VIDEO: Oppsiktsvekkende opptak viser hvordan flaggermus spiser nektar:

Mange flaggermus liker seg i gamle kirkebygg. Men de siste årene er det blitt stadig mer vanlig at man lyser de opp i tide og utide, noe som gjør kirkene til uegnede tilholdssteder.

– Gamle og hule trær er også flott for flaggermus, men i det moderne landbruket er det ikke mange slike trær igjen. Spiser du økologisk mat så støtter du samtidig jordbruk som ikke bruker sprøytemidler som dreper insekter.

Les også: Ingen grunn til å frykte flaggermusrabies

(Saken fortsetter etter video)

VIDEO: I august 2014 fikk en australsk park besøk av 80.000 flaggermus. Slikt blir det spektakulære bilder av:

Effektiv skadedyrbekjemper

Så hva gir flaggermusene tilbake i bytte mot trygt husly i form av en kasse på veggen?

– Først og fremst er de effektive insektjegere. De minste artene spiser mellom tusen og tre tusen mygg og knott hver eneste natt. Når jeg snakker med folk som har flaggermus i huset eller på hytta så forteller de ofte om hvor lite plaget de er av insekter.

– Og for de som har frukttrær kan det være lurt å ha flaggermus i nærheten ettersom de spiser store mengder møll og nattsvermere. Rognebærmøll er en av artene som går løs på epler og frukt, men med flaggermus i hagen er du sikret effektiv biologisk skadedyrbekjempelse.

– Sist men ikke minst er det jo selve opplevelsen av å se flaggermus fly inn og ut, og barna blir fort fascinert. Tommelfingerregelen for å kunne se dem er mellom solnedgang og soloppgang, men her er det variasjon mellom artene. Storflaggermus kan fly omtrent i dagslys, mens andre kommer frem når natten er på sitt mørkeste.

VIDEO: Paul Wood filmet disse flaggermusene i uthuset til moren. Ved å snu bildet opp ned, og legge til litt musikk, fikk han dette komiske resultatet:

Les også: Her forsøker 250 menn og 33 elefanter å øke neshornbestanden i Nepal

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:02 Frykter jente (10) er kidnappet i Sverige17:53 Lett Russland-seier for Ruud17:42 De rødgrønne i Oslo klare for byrådsforhandlinger17:40 Vinmonopolet får ny administrerende direktør17:25 2,1 millioner «deltakere» til Facebook-fleip: Storm Area 51!17:03 Seks nye meldinger om syke hunder16:53 Pompeo vil ha «fredelig løsning»16:53 Tunisias tidligere diktator er død16:23 Tekniske feil ved flere norske milliard-fregatter15:50 Vil be om halvannet års fengsel for Keshvari15:39 Kallmyr nektet å svare på bruk av ordet snikislamisering15:38 Kraftig økning i Tesla-klager15:37 Lett Russland-seier for Ruud15:37 USA bekrefter droneangrep i Afghanistan15:23 ABC Nyheter beklager sak om Erna Solbergs fly14:59 Kongelig misnøye med Camerons avsløring14:58 Nye regler for slanking og kosmetikk på Instagram14:48 Iran truer USA med fullskala krig14:26 Islam er forenelig med demokrati14:20 Libanon mener Israel sendte angrepsdroner14:19 70 sauer døde etter flommen i Surnadal14:14 FN: Hvert 11. sekund ender en fødsel i tragedie14:02 Warholm-rival Samba vil doble i friidretts-VM14:01 Advokat møter UD om syk 4-åring i Syria13:49 Mystisk «sjøorm» i Kina hadde høyst menneskelig forklaring13:20 Vazelina klar for siste høgg13:10 SAS-flyene får ny design12:45 Belgisk jagerfly styrtet i Frankrike12:44 Fare for flom i Trøndelag og Nordland12:33 Derfor tjener menn mer enn kvinner12:22 Opp mot 25 stillinger kuttes i DN12:18 Brennhete Haaland nominert til UEFA-utmerkelse12:12 Lagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen12:05 Amnesty: Qatar oppfyller ikke løftene til VM-arbeidere12:01 Iran slipper kvinner inn på VM-kvalifiseringskamp11:43 Nytt rentehopp: Boliglån på 2 millioner blir 15.600 kroner dyrere11:37 Mindre bruk av antibiotika i landbruket11:35 Ødegaard hylles av veteran: – Han er den nummer 10 vi savnet11:17 Fare for sykehusstreik fra neste uke11:16 Princess-arving dømt til ubetinget fengsel for bygging i strandsonen11:08 Vil forhindre opioid-epidemi i Norge10:45 Netanyahu inviterer Gantz til samarbeid10:44 Mann funnet død på Stord – ikke mistanke om noe kriminelt10:43 Kan ha løst lemen-mysteriet10:11 Sparkesykkel kalles tilbake på grunn av hjulfeil10:10 Bensin- og dieselsalget faller10:05 Jens Bjørneboe hedres med plass i Kristiansand09:32 Equinor-topp: – Ikke er enig i at Brasil skjøtter regnskogen dårlig09:24 Ni milliarder bursdagskroner er samlet inn via Facebook siden 201509:15 Se den vakre havbunnen mellom Svalbard og Norge09:15 Sara (26) blir trolig tidenes yngste ordfører i Norge08:59 Norges Bank hever renten – tror ikke på flere økninger08:18 Waras samboer straffedømt tre ganger07:57 Grimstad trakk seg fra Venstres valgkomité på grunn av Raja07:07 Tusenvis av nordmenn kan bli innkalt til førstegangstjeneste06:53 Minst tolv drept i angrep ved sykehus i Afghanistan06:44 Solbakken refser FCK-stjerner etter tap: – Nesten uprofesjonelt06:44 Tre Fukushima-sjefer frifunnet06:25 Solskjær hyller Rashford før europaligastarten: – Et eksempel for de unge06:18 Pompeo og bin Salman sier Iran må stilles til ansvar06:13 Ny handlingsplan mot antisemittisme neste år06:06 Utenlandsadopterte hevder de blir glemt når rasisme tas opp i Norge05:53 HRW: Venezuelanske sikkerhetsstyrker drepte unge menn05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt04:54 Om en måned kan sedler for 4,8 milliarder avvises i butikken04:35 Arkeologer fant 1600 år gamle gjenstander i Bolivia04:08 Ni av ti lader elbilen oftest hjemme nå03:54 Gammelt bilde av brunmalt Trudeau vekker oppsikt03:40 Trondheim kommune går for fleksibel skolestart02:19 – Vi har hatt et par stygge episoder i år01:46 19 evakuert fra gruvebrann i Nordland, ingen skadd01:45 Tunisisk presidentkandidat fortsatt fengslet01:16 Bekymringsmeldinger til politiet tredoblet etter terrorangrep i Bærum01:08 Rekordlav styringsrente i Brasil00:47 FN-eksperter på vei til Saudi-Arabia00:41 Mann i 60-årene døde i fallulykke på øya Hovden i Flora00:15 Ocean Viking plukket opp 73 mennesker i Middelhavet23:55 Di Maria herjet med Real Madrid, Zidane slaktet innsatsen23:46 City herjet med Sjakhtar igjen, RBKs overmenn vant stort23:41 TNT-vokalist Tony Mills er død23:40 USAs sentralbank senker styringsrenta23:38 Seieren glapp da Ronaldo var tilbake i Madrid23:24 Olympiakos berget uavgjort mot Tottenham23:06 Minst fire drept i angrep mot offentlig bygning i Afghanistan22:37 Danmarks regjering vil øke sigarettprisene22:37 Bilbombe gikk av ved hotell i Mogadishu21:49 Obama til Greta: - Du og jeg er et lag21:25 Valgstyret anbefaler at kommunevalget i Evenes ikke godkjennes21:10 Cruisereder Torstein Hagen vil ha turistskatt20:39 Klimaanleggene i verdens biler er storforbrukere av olje20:27 Inkassokrav mot Ola og Kari på 100 milliarder kroner20:24 Trump raser etter rentebeslutning20:23 Minst 28 barn omkom i brann på skole i Liberia20:23 Kristoff spurtet til seier i Slovakia, men veltet og mistet ledertrøya19:55 Slik løser elektriske MS «Kongen» utslippsfloken uten lader19:43 Sp har valgt side – det blir rødgrønt styre i Tromsø19:24 Bitter konflikt i SAS: «Trusler, sjikane og press»19:01 Trump gir ikke lenger California lov til å føre strengere utslippspolitikk18:58 Telenorselskap kreves for milliarder i ubetalt skatt
Siste nytt
18:02NorgeFrykter jente (10) er kidnappet i Sverige17:53SportLett Russland-seier for Ruud17:42Helse og livsstilDe rødgrønne i Oslo klare for byrådsforhandlinger17:40PengerVinmonopolet får ny administrerende direktør17:25Verden2,1 millioner «deltakere» til Facebook-fleip: Storm Area 51!17:03NorgeSeks nye meldinger om syke hunder16:53PolitikkPompeo vil ha «fredelig løsning»16:53VerdenTunisias tidligere diktator er død16:23NorgeTekniske feil ved flere norske milliard-fregatter15:50PolitikkVil be om halvannet års fengsel for Keshvari15:39PolitikkKallmyr nektet å svare på bruk av ordet snikislamisering15:38MotorKraftig økning i Tesla-klager15:37SportLett Russland-seier for Ruud15:37VerdenUSA bekrefter droneangrep i Afghanistan15:23PolitikkABC Nyheter beklager sak om Erna Solbergs fly14:59PolitikkKongelig misnøye med Camerons avsløring14:58KulturNye regler for slanking og kosmetikk på Instagram14:48VerdenIran truer USA med fullskala krig14:26StemmerIslam er forenelig med demokrati14:20VerdenLibanon mener Israel sendte angrepsdroner14:19Norge70 sauer døde etter flommen i Surnadal14:14Helse og livsstilFN: Hvert 11. sekund ender en fødsel i tragedie14:02SportWarholm-rival Samba vil doble i friidretts-VM14:01NorgeAdvokat møter UD om syk 4-åring i Syria13:49VerdenMystisk «sjøorm» i Kina hadde høyst menneskelig forklaring13:20KulturVazelina klar for siste høgg13:10ReiseSAS-flyene får ny design12:45VerdenBelgisk jagerfly styrtet i Frankrike12:44NorgeFare for flom i Trøndelag og Nordland12:33PengerDerfor tjener menn mer enn kvinner12:22KulturOpp mot 25 stillinger kuttes i DN12:18SportBrennhete Haaland nominert til UEFA-utmerkelse12:12SportLagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen12:05SportAmnesty: Qatar oppfyller ikke løftene til VM-arbeidere12:01SportIran slipper kvinner inn på VM-kvalifiseringskamp11:43PengerNytt rentehopp: Boliglån på 2 millioner blir 15.600 kroner dyrere11:37NorgeMindre bruk av antibiotika i landbruket11:35SportØdegaard hylles av veteran: – Han er den nummer 10 vi savnet11:17NorgeFare for sykehusstreik fra neste uke11:16PengerPrincess-arving dømt til ubetinget fengsel for bygging i strandsonen11:08Helse og livsstilVil forhindre opioid-epidemi i Norge10:45PolitikkNetanyahu inviterer Gantz til samarbeid10:44NorgeMann funnet død på Stord – ikke mistanke om noe kriminelt10:43VerdenKan ha løst lemen-mysteriet10:11NorgeSparkesykkel kalles tilbake på grunn av hjulfeil10:10MotorBensin- og dieselsalget faller10:05KulturJens Bjørneboe hedres med plass i Kristiansand09:32VerdenEquinor-topp: – Ikke er enig i at Brasil skjøtter regnskogen dårlig09:24Helse og livsstilNi milliarder bursdagskroner er samlet inn via Facebook siden 201509:15NorgeSe den vakre havbunnen mellom Svalbard og Norge09:15PolitikkSara (26) blir trolig tidenes yngste ordfører i Norge08:59PengerNorges Bank hever renten – tror ikke på flere økninger08:18NorgeWaras samboer straffedømt tre ganger07:57PolitikkGrimstad trakk seg fra Venstres valgkomité på grunn av Raja07:07NorgeTusenvis av nordmenn kan bli innkalt til førstegangstjeneste06:53VerdenMinst tolv drept i angrep ved sykehus i Afghanistan06:44SportSolbakken refser FCK-stjerner etter tap: – Nesten uprofesjonelt06:44VerdenTre Fukushima-sjefer frifunnet06:25SportSolskjær hyller Rashford før europaligastarten: – Et eksempel for de unge06:18VerdenPompeo og bin Salman sier Iran må stilles til ansvar06:13NorgeNy handlingsplan mot antisemittisme neste år06:06NorgeUtenlandsadopterte hevder de blir glemt når rasisme tas opp i Norge05:53VerdenHRW: Venezuelanske sikkerhetsstyrker drepte unge menn05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt04:54PengerOm en måned kan sedler for 4,8 milliarder avvises i butikken04:35VerdenArkeologer fant 1600 år gamle gjenstander i Bolivia04:08MotorNi av ti lader elbilen oftest hjemme nå03:54PolitikkGammelt bilde av brunmalt Trudeau vekker oppsikt03:40NorgeTrondheim kommune går for fleksibel skolestart02:19Helse og livsstil– Vi har hatt et par stygge episoder i år01:46Norge19 evakuert fra gruvebrann i Nordland, ingen skadd01:45VerdenTunisisk presidentkandidat fortsatt fengslet01:16NorgeBekymringsmeldinger til politiet tredoblet etter terrorangrep i Bærum01:08PengerRekordlav styringsrente i Brasil00:47VerdenFN-eksperter på vei til Saudi-Arabia00:41NorgeMann i 60-årene døde i fallulykke på øya Hovden i Flora00:15VerdenOcean Viking plukket opp 73 mennesker i Middelhavet23:55SportDi Maria herjet med Real Madrid, Zidane slaktet innsatsen23:46SportCity herjet med Sjakhtar igjen, RBKs overmenn vant stort23:41KulturTNT-vokalist Tony Mills er død23:40PengerUSAs sentralbank senker styringsrenta23:38SportSeieren glapp da Ronaldo var tilbake i Madrid23:24SportOlympiakos berget uavgjort mot Tottenham23:06VerdenMinst fire drept i angrep mot offentlig bygning i Afghanistan22:37Helse og livsstilDanmarks regjering vil øke sigarettprisene22:37VerdenBilbombe gikk av ved hotell i Mogadishu21:49VerdenObama til Greta: - Du og jeg er et lag21:25PolitikkValgstyret anbefaler at kommunevalget i Evenes ikke godkjennes21:10ReiseCruisereder Torstein Hagen vil ha turistskatt20:39MotorKlimaanleggene i verdens biler er storforbrukere av olje20:27PengerInkassokrav mot Ola og Kari på 100 milliarder kroner20:24PengerTrump raser etter rentebeslutning20:23VerdenMinst 28 barn omkom i brann på skole i Liberia20:23SportKristoff spurtet til seier i Slovakia, men veltet og mistet ledertrøya19:55MotorSlik løser elektriske MS «Kongen» utslippsfloken uten lader19:43PolitikkSp har valgt side – det blir rødgrønt styre i Tromsø19:24PengerBitter konflikt i SAS: «Trusler, sjikane og press»19:01VerdenTrump gir ikke lenger California lov til å føre strengere utslippspolitikk18:58PengerTelenorselskap kreves for milliarder i ubetalt skatt

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus