Marica slo 46 år gammel verdensrekord med denne kjempen

NY VERDENSREKORD: Denne massive torsken veier hele 38 kilo. Det er ny verdensrekord på torsk tatt av en kvinne. Fiskeren er Marica Eriksson fra Uddevalla i Sverige. Foto: Johan Mikkelsen (Nordic Sea Angling)
NY VERDENSREKORD: Denne massive torsken veier hele 38 kilo. Det er ny verdensrekord på torsk tatt av en kvinne. Fiskeren er Marica Eriksson fra Uddevalla i Sverige. Foto: Johan Mikkelsen (Nordic Sea Angling)
Artikkelen fortsetter under annonsen

To timer med fiske var alt gjestene til Nordic Sea Angling på Sørøya rakk før været tok seg opp søndag morgen. Det holdt i massevis. Fem kjempetorsker, inkludert en verdensrekord., taler sitt tydelige språk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette ble en ganske bra dag, ja. Vi var fem båter som gikk ut sammen, og landet til sammen fem torsker på over 30 kilo mellom klokken 07.00 og 09.00. Så kom drittværet, sier fiskeguide Johan Mikkelsen hos Nordic Sea Angling på Sørøya til Hooked.no.

I den ene av de fem båtene fisket Marica Eriksson og faren hennes Mikke fra Uddevalla i Sverige. De to var med Mikkelsen i guidebåten første dagen av oppholdet, men under det fantastiske bettet i morgentimene i dag var de altså på egenhånd. Det vil si, de fisket bare 20 meter fra guidebåten, så god hjelp var ikke veldig langt unna om det skulle gå på storfisk. Og det gjorde det.

Les også: – Fisken var feit som en julegris

Slo rekord fra 1970

Fisken som tok Big Bob-shaden til Marica Eriksson denne morgenen var fakstisk mer enn stor. Den var svær. Nærmere bestemt 38 kilo. Dette tilsvarer 83 pund. Det er nesten to pund mer enn den 46 år gamle verdensrekorden på torsk tatt av en kvinnelig fisker. Den gjeldende verdensrekorden ble tatt av Sophie Karwa i Middlebank-området utenfor Massachusetts i USA i september 1970 og veide 81 pund og 12 ounces. Nå står altså denne rekorden for fall.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For ordens skyld er verdens største torsk tatt på stang betydelig større enn fisken til Eriksson. Også denne ble tatt utenfor Sørøya , og veide 47,02 kilo, eller 103 pund og 10 ounces om du er amerikansk listefører. Fangstmannen var tyskeren Michael Eisele, og fisken ble tatt i april 2013. Isolert sett spiller det selvsagt ingen rolle hvilket kjønn personen som holder i fiskestangen har, men IGFA, som da registrerer verdens fiskerekorder, skiller likevel mellom mannlige- og kvinnelige fiskere i sine lister. Og torsken til Eriksson er altså større enn den gjeldende verdensrekorden for kvinner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: To døgn i Altaelva solgt for 250.000 kroner

– Virkelig en diger fisk

– Dette er virkelig en diger fisk og en fantastisk fangst. For å gjøre det hele enda bedre fikk også faren hennes en 30-kilos, sier Mikkelsen, som ellers kan melde om en fisk på 30,5 kilo i guidebåten under det samme passet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: En uke med havblikk i storfiskens rike, del 2

Den erfarne NSA-guiden trekker også frem en nesten like fantastisk fangst i en av de andre båtene som fulgte han ut denne søndagsmorgenen.

– I denne båten var det en fisker som ikke hadde fått en eneste fisk under hele oppholdet. Dette endret seg i dag, da han landet en torsk på fantastiske 35,1 kilo, sier Mikkelsen til Hooked.

Les også: «Havets casanova» har inntatt norskekysten

Tradisjonelt sett har skreifisket blitt forbundet med Lofoten og Nordland, og det er da også her rundt 40 prosent av den vandrende, norsk-arktiske torsken gyter. Havområdene utenfor Sørøya har likevel vist seg som stedet å reise dersom en vil optimalisere sjansene sine til å få virkelig stortorsk, eller skrei om du vil.

Les også: Har fått 100 arter i Norge – to år på rad

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fortsatt tidlig i sesongen

Årets skreifisket i storfiskens rike, som Sørøya gjerne kalles, har bare pågått i rundt to uker. Det er med andre ord fremdeles tidlig i sesongen, men Mikkelsen føler seg trygg på at dette kommer til å bli et fantastisk år. Han er nå inne i sin syvende sesong som NSA-guide, og burde vite godt hva han snakker om. I løpet av disse syv årene har han også oppdaget et mønster som burde være godt nytt for alle som liker å jakte storskrei.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gikk du glipp av denne? Drømmen om Sørøya

– Gjennomsnittvekten på skreien her oppe bare øker og øker for hvert år, så det skal bli veldig spennende å se hvordan årets resultat blir. Vi har hatt en virkelig bra start på 2016-fisket, med fine forhold og mye fisk. I mars og april er vanligvis været her oppe ustabilt, og forholdene kan være tøffe, men når en først kommer seg utpå er likevel en eller to dager med fiske vanligvis mer enn nok til å få møre rygger og store fisker, sier han til Hooked.

Les også:

17-åring fanget hai i Eidangerfjorden og satte ny norgesrekord

Endelig er skreien her

En Hay etter skrei