Slik starter du din egen innendørs kjøkkenhage
Med disse syv sortene kan du enkelt omgjøre kjøkkenet ditt til grønnsakshage.
Har du et ønske om prøve å dyrke din egen mat selv om du ikke har et uteområde å gjøre det på? Det er ikke alltid det går som planlagt, men det går faktisk an å lage sin egen kjøkkenhage innendørs. Alt kommer an på plass, hva slags utstyr du har og litt stå-på-vilje og grønne fingre.
Den norske sommeren er kort og ustadig, og for å være sikker på at plantene dine får det de trenger, kan det hende du må skaffe deg ting som plantebelysning og minidrivhus. Noen vekster kan du dyrke i et kjølig rom med innendørs plantelys hele vinteren gjennom, andre har sesong bare på sommeren og liker en varm vinduskarm best. Hør med ditt lokale hagesenter hva som passer for dine planter før du setter i gang!
Les også: Derfor skal du ikke koke grønnsakene
Start med disse syv
Her er syv planter som egner seg for innendørs planting og er en god start på din egen kjøkkenhage:
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenHva: Reddiker
Hvor: I potter og kasser
Hvorfor: Reddiker vokser raskt og tåler å stå tett. Sår du nye frø etter hvert, har du tilgang til reddiker hele tiden. De trenger en god del vann, og kan ikke bli stående i uttørket jord, da får de en bitter smak.
Hva: Salat
Hvor: I kasser
Hvorfor: Du kan plante flere forskjellige typer salat i samme kasse. Hoder tar lang tid å dyrke frem, men velger du plukksalat og sår én gang i måneden, har du tilbehør til middagen gjennom hele sommersesongen. Salat er billig og vokser raskt, babyspinat dyrker du for eksempel frem på rundt en måned.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: – Damper du grønnsakene reduseres tapet av næringsstoffer
Hva: Cherrytomater
Hvor: I store potter
Hvorfor: Tomater trenger mye vann, lys og næring, og du må så tidlig for å rekke å få modne tomater i løpet av sommeren. Men de er utrolig morsomme å følge med på og så tilfredsstillende å endelig plukke! Du kan også kjøpe ferdige planter for å raske på prosessen.
Artikkelen fortsetter under annonsenHva: Potet
Hvor: I dype kasser
Hvorfor: Poteter krever litt plass, men du får utrolig mye mat ut av dem, og de smaker kjempegodt. Bruker du plantejord fra butikken, kan du begynne med en vanlig potet (bruker du jord utenfra, må du kjøpe settepoteter for å unngå sykdom). La den spire noen uker i vinduskarmen og sett den så rett ned i en dyp potte. Én potet kan bli til 1 kg poteter.
Hva: Chiliplanter
Hvor: I potter i vinduskarmen
Hvorfor: Disse plantene elsker lys og varme, og som med tomater må du starte tidlig på året hvis du sår frø. De er ikke alltid lette å få til, men plantene er fine å se på og de små chilifruktene er herlige når de endelig kan høstes.
Les også: Slik ser den perfekte lunsj ut
Hva: Krydderurter
Hvor: I vinduskarmen eller på kjøkkenbenken
Hvorfor: Urter kan du kjøpe på hagesenteret eller dyrke frem fra frø. De er utrolig anvendelige i matlaging, på brødskiva, som pynt i en drink og i salater og dressinger. Noen av dem krever mye stell, andre er lettere å ha med å gjøre. Her kan du lese mer om hvordan du lykkes med krydderurter i vinduskarmen.
Artikkelen fortsetter under annonsenHva: Gulrøtter
Hvor: I kasser eller store potter
Hvorfor: Gulrøtter er ikke vanskelige å få til, og krever ikke så mye plass som du kanskje tror. I en potte på 15 cm kan du dyrke frem babygulrøtter. Har de mer plass, kan du la dem vokse seg større, og smaken av hjemmedyrkede gulrøtter er uslåelig.
Les også:
Saken er opprinnelig publisert på Klikk.no via bloggen MinOase.no