Meny

– Det må være helt greit at det går 24 timer før man svarer, også på ting som haster

Det er ikke slik at du alltid trenger å svare på e-post med én gang. Foto: Colourbox

Føler du deg presset til å være tilgjengelig utenfor arbeidstiden?

Tenk gjennom

Erling Skancke er doktorgradsstipendiat ved Department of Economics, Stanford University i USA. Han har følgende råd:

  • Vær bevisst på verdien av din egen fritid, og innse at du ikke kommer langt uten å ta ordentlig vare på deg selv.
  • I tillegg bør du være flink til å gjøre prioriteringer, og være klar over at enkelte ting faktisk kan utsettes.
  • Det er ikke slik at du alltid trenger å svare på e-post med én gang. En e-post du mottar etter arbeidstid, kan ha blitt sendt fordi dette var et passende tidspunkt for avsender, og ikke nødvendigvis fordi vedkommende forventer et svar tilbake med det samme.

– I min verden er ikke mail kommunikasjon i nå-tid. Det må være helt greit at det går 24 timer før man svarer, også på ting som haster.

Det mener Ingeborg Øfsthus, administrerende direktør i Telenor Serbia, og konserndirektør i Telenor Group.

Med andre ord: En travelt opptatt leder som vet å kjenne på arbeidspress.

Særlig presset om å være tilgjengelig for jobb til enhver tid - lenge etter at den normale arbeidsdagen er over.

– Jeg tror at mange kjenner på presset. Dette kan være et reelt press, basert på hva som er arbeidskulturen på den enkelte arbeidsplass, sier Øfsthus.

Les også: Dette må du gjøre før du mister jobben

(Saken fortsetter under)

Ingeborg Øfsthus, administrerende direktør i Telenor Serbia, og konserndirektør i Telenor Group, mener at det er nødvendig å koble ut fra jobbmodus selv om man har det travelt. Foto: Telenor.

Forventninger blant kollegene

Men det kan óg være et press man selv har skapt ettersom teknologien ikke setter noen grenser lenger, tror Øfsthus.

– De fleste av oss har tilgang på teknologi som gjør at vi er teknisk sett tilgjengelige via mail og telefon konstant. Det som da utgjør forskjellen, er hvilke vaner man har på de ulike arbeidsplassene, og også hvilken type jobb man har, mener direktøren.

Øfsthus tenker også at det handler om hvilke forventninger som er skapt på arbeidsplassen.

– Jeg tror det er lurt å snakke om dette på arbeidsplassen for å avklare forventinger rundt dette med tilgjengelighet utenfor jobb. Kollegaer kan ha veldig ulike liv og måter å organisere arbeidet på, så det viktigste er å være bevisst på at det som passer for deg ikke nødvendigvis passer for kollegaen din, sier direktøren.

Selv har hun ofte sendt en sms og spurt om det er viktig, eller om det kan vente til i morgen:

– Da kan det som regel vente til i morgen!

Les også: Oppsigelse kan ofte utløse en sorgprosess

– Grenseløse arbeidsliv

– Betegnelsen det grenseløse arbeidsliv er nok ganske treffende for dagens arbeidsmarked, sier Marit Christensen, førsteamanuensis ved Psykologisk institutt ved NTNU. Foto: NTNU

Marit Christensen, førsteamanuensis ved Psykologisk institutt ved NTNU, forsker blant annet på arbeidshelse, positive faktorer i arbeidslivet og jobbengasjement.

Hun tror at det er en økende tendens til at folk er mer påkoblet, og at det ligger forventinger om at man skal kunne besvare e-post og telefon utenfor normal arbeidstid.

– Betegnelsen det grenseløse arbeidsliv er nok ganske treffende for dagens arbeidsmarked, spesielt med tanke på kunnskapsintensive yrker. Ny teknologi har gjort det mulig å gjøre jobb hjemme ved bruk av smarttelefoner og internettbaserte løsninger, sier Christensen.

Les også: Slik knekker du jobbsøker-koden

Utilgjengelig på en proff måte

Øfsthus tror ikke at alle har behov for å være tilgjengelige utenfor jobb alltid, men at dette krever en viss grad av bevissthet, både hos deg selv og blant de du arbeider sammen med.

Direktøren er selv bevisst på å ta fullstendig fri fra jobben når hun må.

– Det starter med å selv tenke gjennom hva som egentlig er reelle behov for å være tilgjengelig. Så tar du dette opp med dine nærmeste på arbeidsplassen, og sjekker om egne forventninger samsvarer med de andres, sier direktøren.

Ønsker du at jobb skal skje på jobb og ikke på fritiden? Her er Øfsthus tips:

  • Ikke slutt med å ta telefonen uten at dette er avklart med jobben først, det kan bli oppfattet som en veldig stor avvisning.
  • Start heller med å være mye mer strukturert rundt mailbruk. Mail kan være den største tidstyven.
  • Prøv å gjøre unna mail i skikkelige bolker, og ikke litt og litt hele tiden. Skumles gjerne gjennom mailene for å sjekke at det ikke er noen overraskelser der, men unngå å avbryte det du driver med for å hele tiden svare.
  • I de fleste tilfeller kan det vente til du er på jobb igjen.

Christensen mener det er lurt å være tydelig på hvordan du ønsker å ha det, og formidle det til kollegaene og forbindelser.

– Hvis du har avklarte forventninger, vil du kanskje også unngå negative reaksjoner på utilgjengelighet. Jeg tenker at arbeid-familiebalansen er viktig her, og at du ikke lar jobben gå utover tiden og kvaliteten på samværet med familien, sier forskeren.

Hun anbefaler derfor:

– Avklar når du er tilgjengelig og utilgjengelig for dine kollegaer og forbindelser slik at de vet hva de har å forholde seg til.

Les også: Dette må du vite om oppsigelser - pass på rettighetene dine

Jobbe på fritiden

– Dersom man ønsker å vise seg som en verdifull medarbeider, vil nok mange føle at det er vanskelig å la være å besvare jobbhenvendelser utenfor arbeidstid, tror Erling Skancke, doktorgradsstipendiat ved Department of Economics, Stanford University i USA. Foto: UIO

Erling Skancke er doktorgradsstipendiat ved Department of Economics ved Stanford University i USA.

Han har forsket på hvilke faktorer som bestemmer hvor mye tid vi bruker på jobb, samt hvilke konsekvenser jobbsituasjonen og arbeidstiden vår har både på individet og for samfunnet som en helhet.

– Det er klart at utviklingen og bruken av moderne kommunikasjonsteknologi gjør at man i dag i de fleste sammenhenger er mer tilgjengelig enn man var tidligere, også for jobbrelaterte henvendelser utenfor normal arbeidstid. Dette merker man innenfor stadig flere yrkesgrupper, sier Skancke.

Les også: Forskning: – Selskaper med kvinner i ledelsen er mer lønnsomme

– Ikke nødvendigvis et onde

Det er imidlertid ikke slik at det å være tilgjengelig for jobben også på fritiden nødvendigvis er et onde, mener Skancke:

- Det gir også muligheter for økt fleksibilitet i hvor og når vi utfører arbeidsoppgavene våre. Blant annet leser vi til stadighet om arbeidstakere som velger å dra tidlig fra jobb på fredag eller torsdag for å dra opp på hytta. Dersom de har mulighet til dette mot at de til gjengjeld er tilgjengelige per telefon eller e-post i løpet av helgen, skal vi ikke se bort ifra at dette er noe som kan være positivt både for arbeidstaker og -giver, mener forskeren.

Les også: Arbeidsledigheten tilbake 0,1 prosentpoeng

– Vanskelig å ikke svare på jobbhenvendelser

Likevel: Vi kan fort ende opp i en situasjon der det forventes at man til enhver tid skal være tilgjengelig for kunder, sjefen og andre medarbeidere, legger Skancke til.

Da kan mange derfor også oppfatte dette som et implisitt krav. Dersom man ønsker å vise seg som en verdifull medarbeider for både kolleger og arbeidsgiver, vil nok derfor mange føle at det er vanskelig å la være å besvare jobbhenvendelser utenfor arbeidstid, sier forskeren.

Han mener også at man, i lys av dagens utvikling i arbeidsmarkedet, kan spørre seg om terskelen for å være utilgjengelig for jobben har gått noe opp i det siste.

– I noen type stillinger og yrker er det mer eller mindre nødvendig å kunne besvare en telefon eller e-post, selv om dette skulle skje utenfor ordinær arbeidstid. Men dette avhenger selvfølgelig av hva vi legger i begrepet "ordinær arbeidstid", sier Skancke.

For han ser ikke bort i fra at arbeidsmarkedet vil utvikle seg i en retning der ideen om å jobbe åtte til fire hver dag blir mer og mer utdatert for stadig flere yrkesgrupper.

– Dersom fysisk tilstedeværelse innenfor et gitt tidsrom blir mindre viktig, kan det derimot bli desto viktigere å være tilgjengelig per telefon og e-post til andre tider av døgnet, sier Skancke videre.

Les også: Slik bytter du fastlege

(Saken fortsetter under)

Du bør være flink til å gjøre prioriteringer, og være klar over at enkelte ting faktisk kan utsettes. Foto: Colourbox

– Kan oppfattes negativt

Skancke mener at det er viktig å spørre hvordan økt tilgjengelighet påvirker vår totale arbeidstid, i tillegg til vårt fysiske og mentale velvære.

– De fleste av oss er over tid avhengig av å få koblet av skikkelig fra jobb for i det hele tatt å kunne prestere på et ønskelig nivå, sier han.

Forskeren understreker samtidig at dersom jobbrelaterte henvendelser utenom arbeidstid oppleves som veldig negativt, kan det være lurt å ta det opp med dem det gjelder, så lenge dette gjøres på en ordentlig måte.

– Samtidig er det forståelig om man er motvillig til å sette grenser. Det å velge å være utilgjengelig kan selvfølgelig oppfattes som negativt av både sjefer og kolleger, og ikke minst av kunder. Jeg håper imidlertid at de fleste har forståelse for at ikke alle kan være tilgjengelig til alle døgnets tider, sier Skancke.

Les også: Forskning: – Fem prosents vekttap gir best helseeffekt

Skiller jobb og fritid

Telenor-direktør Øfsthus tror som oftest at det har dannet seg vaner på en arbeidsplass over tid om hvor tilgjengelig man skal være utenfor jobb og ikke.

– Med sjef eller kollega er man oftere i samme bås mer enn man tror - kanskje alle har gjort de samme tankene om at det går litt for vidt. Derimot er det vanskeligere med kunder som tar kontakt. Der ville jeg tatt telefonen, for å si det slik!

Hun foretrekker å skille jobb og fritid, og føler at hun gjør en mye bedre jobb om hun kan koble ut innimellom.

– Familien min syns óg det er fint at jeg ikke sitter med nesen i telefonen alltid! Samtidig har jeg en jobb der jeg må være tilgjengelig på telefon.

Øfsthus har frem til nylig vært teknisk direktør, og er dermed ansvarlig for at nettverk og tjenester fungerer døgnet rundt. Om det skulle oppstå problemer, må hun dermed være tilgjengelig på telefon.

Men hun klarer å la være med å svare på mail til enhver tid, her trenger man ikke svare på timen, mener direktøren.

– Jeg har ikke fått noen klager på dette så langt, og tror folk oppfatter meg som tilgjengelig likevel.

Les også:

To skuespillere, en mann og en kvinne, framførte et nøyaktig likt manus til 4517 testpersoner

Dette vil gjøre deg ettertraktet på arbeidsmarkedet

Derfor blir vi i jobben vi hater

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:35 Slange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte11:26 Sandvolleyball: Mol og Sørum vant nok en storturnering10:46 Store utfordringer i demensomsorgen bekymrer10:30 Forsker: – Hvaldimir er syk10:13 Kraftig jordskjelv i Peru10:11 Forskerne frykter barkbilleepidemi i sommer09:37 Valglokalene har åpnet i Frankrike og Tyskland09:35 Norske Kim (37) lever trenerdrømmen i NHL – kan vinne tittelen med Bruins08:21 To pågrepet etter knivstikking på Voss08:20 Tornado rammet motell i Oklahoma07:45 -Åtte til sykehus etter skyting på fest i Virginia06:59 Mann til sykehus med alvorlige skader i Trondheim06:38 Slik påvirker EU-valgene Norge06:12 Leirstein kan få 400.000 i partistøtte fra Stortinget05:50 Dette skjer i dag05:33 Dette skjedde i natt05:04 Guaidó bekrefter forhandlinger om Venezuela i Oslo04:44 Drapsdømt mann frifunnet for stalking03:42 Danmark diskuterer tvangsretur av asylsøkere med Sudan02:59 To menn møter i retten – tiltalt for oppbevaring av 10 kilo hasj02:23 Trump ikke urolig over Nord-Koreas rakettoppskyting02:00 AP: Nye bevis knytter Colombias hærsjef til drap på sivile01:23 Kvinne pågrepet for vold mot politiet00:55 Eldrepolitikken viktig for unge velgere i Danmark00:17 Daniel Craig på plass på Sunnmøre22:39 Titusenvis protesterer mot Netanyahu i Israel22:34 30.000 marsjerte for klimaet i København22:33 Fire pågrepet etter skyting i Oslo22:27 Anna & Emma vant MGPjr 201922:17 Gullpalmen til Sør-Korea for første gang21:52 Avslører de innerste hemmelighetene i påstått sexkult21:45 Nye Venezuela-samtaler i Oslo til uka21:11 Tore Sandberg har begjært NRK-sjefen avhørt om Orderud-saken20:33 Antonio Banderas vant skuespillerpris i Cannes20:16 Slik bør NRK møte TV-slavenes behov19:52 Lillestrøm ydmyket erkerival Vålerenga19:48 – Migrasjonen har skapt en stor sikkerhetsrisiko på vårt kontinent19:47 Voldsdømt tiltalt på nytt - prøvde å bestille dobbeltdrap mens han sonet19:09 Rally: Oliver Solberg leder i EM-debuten19:08 Jakten fortsetter på mistenkt pakkebomber i Frankrike18:51 Overvåkingskulturen vokser, har vi noe håp om å slippe unna?18:50 Finland tok ny stor skalp, suste til VM-finale18:43 MDG får to nestledere18:26 Mann stukket i brystet under karneval i Aalborg18:21 Mays mulige arvtakere i gang med brexit-krangelen17:24 Paven sammenligner abort med leiemord16:21 Fallskjermhopper ble sittende fast i tre – 23 meter over bakken15:14 MDG vil avvikle fossil cruisetrafikk innen 202515:13 Grønn Ungdom refser MDGs vindkraftbrems14:47 Idrettstinget sa ja til OL-sonderinger, 2030 neste mulighet14:29 Politiet jakter bilist etter ulykke14:12 Knøttsmå fisk har en svært viktig men makaber rolle for livet på korallrevene14:06 FN-domstol krever at Russland løslater ukrainere14:06 Tuchel forlenger med Paris Saint-Germain13:25 MDGs Oslo-topp: Jeg elsker bomringen!12:50 SV vil ha bompenger for å redusere køer, men ikke til motorveier12:36 Tre fortsatt på sykehus etter eksplosjon i Lyon12:33 Her er de nye deltakerne i «Farmen kjendis»12:18 Tidligere sykkelpresident om anmeldelsen: – En personlig forfølgelse11:53 Nytt IT-system skal hindre tungtransport i å bruke brikker for elbil11:30 Østigård tror på snuoperasjon etter tap i Norges åpningskamp i U20-VM09:55 To nye dødsfall på Mount Everest02:54 Guvernøren i Missouri undertegnet streng abortlov02:26 Verdens dyreste medisin godkjent i USA02:23 800.000 flere fisk er døde av dødsalgen01:55 Mann alvorlig skadd – to MC-medlemmer pågrepet01:19 Helsedepartementet vurderer vaksinasjonsprogram for voksne00:37 Halve Norge tror østeuropeisk arbeidsinnvandring presser ned lønninger23:43 Trump selger våpen til Saudi-Arabia uten Kongressens godkjennelse22:55 Godt utgangspunkt for Ødegaard og Vitesse22:40 Nedtur i Norges åpningskamp i U20-VM22:19 Giske tror han hadde gitt seg i politikken uten Sofies versjon21:48 Beskylder Trump for å dikte opp sykdom for å slippe å delta i Vietnamkrigen21:36 Messi: – Liverpool-kampen en av de verste opplevelsene i karrieren21:35 Minst 19 tenåringer omkom i brann i India21:13 Elyounoussi scoret i sin femte kamp på rad21:13 73-åring dømt for å ha mishandlet kona i 40 år20:45 26-åring tiltalt for overgrep mot seks år gammel gutt20:10 Bråslakter laks – må rekke det for den dør20:09 Spetalen kan ha gått glipp av 8 milliarder20:06 To pågrepet etter at to barn ble funnet døde i England19:49 Mann siktet i 25 år gammel overgrepssak19:49 Riksrevisjonen skal gå gjennom Kielland-ulykken19:14 Oljefondet selger cannabis-aksjene18:54 – Rødt snur ting på hodet. EU har styrket norsk trafikksikkerhet18:51 Kronprinsen holdt to klimataler i Berlin18:22 Eksplosjon i sentrum av Lyon etterforskes som terror18:07 XXLs Sverige-sjef går av etter Facebook-innlegg om Greta Thunberg17:51 Chelsea har lagt inn bud på Reiten17:44 Frykter journalister vil bli rettsforfulgt i kjølvannet av Assange17:34 Motorsyklist omkom i ulykke17:23 Donald Trump om seg selv: – Jeg er et ekstremt stabilt geni17:15 Fastlimte klimaaktivister fjernet fra Norges Bank16:39 Mann tiltalt for å ha lurt til seg åtte biler og 2,8 millioner kroner i lån16:39 Kenyanske dommere nekter å avkriminalisere homofili16:26 Solberg forstår Mays avgang16:15 Folk advares mot å spise abbor fra Tyrifjorden16:05 Penelope Lea og klimastreikerne hyllet på MDG-landsmøtet15:59 Charles Finch ble dømt til døden i 1976 – løslatt 41 år etter15:17 Mattilsynets direktør går av etter avsløring
Siste nytt
11:35NorgeSlange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte11:26SportSandvolleyball: Mol og Sørum vant nok en storturnering10:46Helse og livsstilStore utfordringer i demensomsorgen bekymrer10:30NorgeForsker: – Hvaldimir er syk10:13VerdenKraftig jordskjelv i Peru10:11NorgeForskerne frykter barkbilleepidemi i sommer09:37PolitikkValglokalene har åpnet i Frankrike og Tyskland09:35SportNorske Kim (37) lever trenerdrømmen i NHL – kan vinne tittelen med Bruins08:21NorgeTo pågrepet etter knivstikking på Voss08:20VerdenTornado rammet motell i Oklahoma07:45Verden-Åtte til sykehus etter skyting på fest i Virginia06:59NorgeMann til sykehus med alvorlige skader i Trondheim06:38VerdenSlik påvirker EU-valgene Norge06:12PengerLeirstein kan få 400.000 i partistøtte fra Stortinget05:50NorgeDette skjer i dag05:33NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenGuaidó bekrefter forhandlinger om Venezuela i Oslo04:44NorgeDrapsdømt mann frifunnet for stalking03:42VerdenDanmark diskuterer tvangsretur av asylsøkere med Sudan02:59NorgeTo menn møter i retten – tiltalt for oppbevaring av 10 kilo hasj02:23VerdenTrump ikke urolig over Nord-Koreas rakettoppskyting02:00VerdenAP: Nye bevis knytter Colombias hærsjef til drap på sivile01:23NorgeKvinne pågrepet for vold mot politiet00:55VerdenEldrepolitikken viktig for unge velgere i Danmark00:17NorgeDaniel Craig på plass på Sunnmøre22:39VerdenTitusenvis protesterer mot Netanyahu i Israel22:34Verden30.000 marsjerte for klimaet i København22:33NorgeFire pågrepet etter skyting i Oslo22:27NorgeAnna & Emma vant MGPjr 201922:17VerdenGullpalmen til Sør-Korea for første gang21:52VerdenAvslører de innerste hemmelighetene i påstått sexkult21:45VerdenNye Venezuela-samtaler i Oslo til uka21:11NorgeTore Sandberg har begjært NRK-sjefen avhørt om Orderud-saken20:33VerdenAntonio Banderas vant skuespillerpris i Cannes20:16KulturSlik bør NRK møte TV-slavenes behov19:52SportLillestrøm ydmyket erkerival Vålerenga19:48Politikk– Migrasjonen har skapt en stor sikkerhetsrisiko på vårt kontinent19:47NorgeVoldsdømt tiltalt på nytt - prøvde å bestille dobbeltdrap mens han sonet19:09SportRally: Oliver Solberg leder i EM-debuten19:08VerdenJakten fortsetter på mistenkt pakkebomber i Frankrike18:51StemmerOvervåkingskulturen vokser, har vi noe håp om å slippe unna?18:50SportFinland tok ny stor skalp, suste til VM-finale18:43NorgeMDG får to nestledere18:26VerdenMann stukket i brystet under karneval i Aalborg18:21VerdenMays mulige arvtakere i gang med brexit-krangelen17:24VerdenPaven sammenligner abort med leiemord16:21NorgeFallskjermhopper ble sittende fast i tre – 23 meter over bakken15:14NorgeMDG vil avvikle fossil cruisetrafikk innen 202515:13PolitikkGrønn Ungdom refser MDGs vindkraftbrems14:47SportIdrettstinget sa ja til OL-sonderinger, 2030 neste mulighet14:29NorgePolitiet jakter bilist etter ulykke14:12NyheterKnøttsmå fisk har en svært viktig men makaber rolle for livet på korallrevene14:06VerdenFN-domstol krever at Russland løslater ukrainere14:06SportTuchel forlenger med Paris Saint-Germain13:25PolitikkMDGs Oslo-topp: Jeg elsker bomringen!12:50MotorSV vil ha bompenger for å redusere køer, men ikke til motorveier12:36VerdenTre fortsatt på sykehus etter eksplosjon i Lyon12:33NorgeHer er de nye deltakerne i «Farmen kjendis»12:18SportTidligere sykkelpresident om anmeldelsen: – En personlig forfølgelse11:53PengerNytt IT-system skal hindre tungtransport i å bruke brikker for elbil11:30SportØstigård tror på snuoperasjon etter tap i Norges åpningskamp i U20-VM09:55VerdenTo nye dødsfall på Mount Everest02:54VerdenGuvernøren i Missouri undertegnet streng abortlov02:26VerdenVerdens dyreste medisin godkjent i USA02:23Norge800.000 flere fisk er døde av dødsalgen01:55NorgeMann alvorlig skadd – to MC-medlemmer pågrepet01:19NorgeHelsedepartementet vurderer vaksinasjonsprogram for voksne00:37NorgeHalve Norge tror østeuropeisk arbeidsinnvandring presser ned lønninger23:43VerdenTrump selger våpen til Saudi-Arabia uten Kongressens godkjennelse22:55SportGodt utgangspunkt for Ødegaard og Vitesse22:40SportNedtur i Norges åpningskamp i U20-VM22:19PolitikkGiske tror han hadde gitt seg i politikken uten Sofies versjon21:48VerdenBeskylder Trump for å dikte opp sykdom for å slippe å delta i Vietnamkrigen21:36SportMessi: – Liverpool-kampen en av de verste opplevelsene i karrieren21:35VerdenMinst 19 tenåringer omkom i brann i India21:13SportElyounoussi scoret i sin femte kamp på rad21:13Norge73-åring dømt for å ha mishandlet kona i 40 år20:45Norge26-åring tiltalt for overgrep mot seks år gammel gutt20:10NorgeBråslakter laks – må rekke det for den dør20:09PengerSpetalen kan ha gått glipp av 8 milliarder20:06VerdenTo pågrepet etter at to barn ble funnet døde i England19:49NorgeMann siktet i 25 år gammel overgrepssak19:49NorgeRiksrevisjonen skal gå gjennom Kielland-ulykken19:14PengerOljefondet selger cannabis-aksjene18:54Politikk– Rødt snur ting på hodet. EU har styrket norsk trafikksikkerhet18:51NorgeKronprinsen holdt to klimataler i Berlin18:22VerdenEksplosjon i sentrum av Lyon etterforskes som terror18:07PengerXXLs Sverige-sjef går av etter Facebook-innlegg om Greta Thunberg17:51SportChelsea har lagt inn bud på Reiten17:44VerdenFrykter journalister vil bli rettsforfulgt i kjølvannet av Assange17:34NorgeMotorsyklist omkom i ulykke17:23PolitikkDonald Trump om seg selv: – Jeg er et ekstremt stabilt geni17:15NorgeFastlimte klimaaktivister fjernet fra Norges Bank16:39NorgeMann tiltalt for å ha lurt til seg åtte biler og 2,8 millioner kroner i lån16:39VerdenKenyanske dommere nekter å avkriminalisere homofili16:26PolitikkSolberg forstår Mays avgang16:15NorgeFolk advares mot å spise abbor fra Tyrifjorden16:05PolitikkPenelope Lea og klimastreikerne hyllet på MDG-landsmøtet15:59VerdenCharles Finch ble dømt til døden i 1976 – løslatt 41 år etter15:17PolitikkMattilsynets direktør går av etter avsløring
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus