Nobelprisvinner: – Vi finner liv i rommet i min levetid

Det er bare et spørsmål om tid før vi finner liv i rommet, mener astrofysiker Brian Schmidt som i 2011 vant Nobelprisen i fysikk.

– Hvis du hadde spurt meg for 20 år siden om vi ville finne liv i rommet i min levetid, ville jeg svart nei. Når noen spør meg i dag, svarer jeg ja, sier den 48 år gamle professoren Brian Schmidt ifølge Videnskab.dk.

Den halvt australske, halvt amerikanske forskeren, var i 2011 en av vinnerne av Nobelprisen i fysikk, på grunn av oppdagelsen av at universet utvider seg med stigende hastighet.

– Er det liv der ute? Det tror jeg det er. Det er det største spørsmålet vi kan stille oss selv, sa professor Brian Schmidt da han mottok en æresmedalje i Danmark nylig. Foto: Stringer/australia / Reuters / NTB scanpix
– Er det liv der ute? Det tror jeg det er. Det er det største spørsmålet vi kan stille oss selv, sa professor Brian Schmidt da han mottok en æresmedalje i Danmark nylig. Foto: Stringer/australia / Reuters / NTB scanpix

Under en tale på Niels Bohr Institutet i Danmark, hvor han nylig mottok en æresmedalje, sa professoren at det største spørsmålet vi kan stille oss er om det finnes liv der ute.

Talen var viet til fremtiden. Hva kan vi forvente av store oppdagelser i astrofysikken de neste 10, 20 eller 50 årene? Finner vi liv? Finner det oss?

Han forklarte at det har skjedd en enorm utvikling de siste 20 årene.

– 1995 kjente vi ingen eksoplaneter. Nå har vi 2042 bekreftede slike. Vi har gjennomgått en revolusjon i løpet av de siste par tiårene, og i dag er det faktisk mulig for oss å finne planeter rundt andre stjerner, sa Schmidt ifølge Videnskab.dk.

Les også: NASA har funnet «den nye Jorden»

Han viste til prosjektet Kepler, teleskopet i verdensrommet som siden 2009 har blitt brukt til å lete etter andre beboelige planeter.

– Kepler er med å gjøre oss klokere på hvor alminnelige de jordlignende planetene er, og vi vet nå at planeter som Jorden, eksisterer alle steder i det ytre rom, sa professoren.

Bakgrunn: Kepler speider etter flere «jordkloder»

Eksoplaneter er planeter som kretser rundt andre stjerner enn solen, og dermed befinner seg i andre solsystemer enn vårt eget. Mye forskningsmidler i astrofysikken går med til å finne nettopp de planetene som er kandidater til å kunne være hjem til en form for liv.

Men fordi disse andre solsystemene ligger så langt unna, trenger man nye metoder for å bekrefte planetenes tilstedeværelse. Og her har det skjedd en stor utvikling de senere årene, noe som gjør Schmidt optimistisk med tanke på å finne liv. Han nevner blant annet teleskopene HARPS, Robo-AO, ALMA og HAT South.

– Vi bygger hele tiden nye teleskoper og får hele tiden større forståelse for hva som foregår i rommet rundt oss. Kanskje blir vi de første i rommet som utvikler teknologien vi trenger for å finne og besøke andre sivilisasjoner, sier Schmidt ifølge nettstedet.

Les også: NASA har funnet «den nye Jorden»

Hva med en romreise til Mars eller Venus?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus