Mattenøtten ser enkel ut, men får Facebook til å koke

<p>Denne mattenøtten får internett-brukere verden over til å klø seg i hodet. Hvilket tall representerer de ulike fruktene? Og hva er svaret på ligningen?</p>
Denne mattenøtten får internett-brukere verden over til å klø seg i hodet. Hvilket tall representerer de ulike fruktene? Og hva er svaret på ligningen?

Blir svaret på likningen 14, 15 eller 16? Debatten raser på Facebook. Hva tror du?

Det ser greit ut ved første øyekast. En likning med frukt, beregnet for barn. Men det er ikke så enkelt som det er ut, for på Facebook, Twitter og britiske nettaviser raser debatten om hva løsningen på likningen egentlig er.

La oss studere frukten litt nærmere.

Les også: Internett er splitta - kva farge har denne kjolen?

Grei skuring?

Første del av oppgaven viser tre epler som til sammen blir 30. Dette kan neppe mistolkes: verdien av hvert eple er 10.

Neste del av oppgaven viser et eple (10) og to klaser bananer som til sammen blir 18. Her er den logiske slutningen at bananklasene har en verdi på 4. Eple (10) + banan (4) + banan (4) = 18

Om banan er fire, og banan minus kokosnøtter tilsvarer to, må kokosnøttene ha en verdi på to. Banan (4) - kokosnøtter (2) = 2.

Hvorfor er folk uenige om svaret, når hver frukt har fått tildelt en verdi?
Dersom de etablerte verdiene gjelder, er svaret opplagt: Kokosnøtt (2) + eple (10) + banan (4) = 16.

Les også: S lik kan du trene hjernen i sommerferien

– Uendelig mengde muligheter

Det er bildet som forvirrer. Der det tidligere var to kokosnøtter, er det i siste del av likningen bare avbildet en. Har den da halv verdi at to kokosnøtter? Det er også en bananklase med kun tre bananer, der det tidligere var fire. Er den også verdt mindre?

Isåfall kan svaret også bli både 14 eller 15, avhengig av hvordan du konkluderer.

– Du kan tolke dette på flere måter, en måte er ikke mer riktig enn en annen. Du kan til og med si at de to kokosnøtt-delene i tredje ligning representerer forskjellige størrelser, og derfor blir tre fjerdedeler eller syv åttendeler når de regnes sammen. I den forstand finnes det en uendelig mengde muligheter, sier Kevin Bowman, kursleder for matematikk ved University og Central Lancashire, til Daily Mail.

Den irske avisen Independent slår derimot fast at løsningen må være 14.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus