Ny britisk studie:– Hester kan gjenkjenne menneskelige følelser

Hester forstår mer av hva vi mennesker føler enn tidligere antatt, det antyder resultatene av en fersk studie fra Sussex.
Hester forstår mer av hva vi mennesker føler enn tidligere antatt, det antyder resultatene av en fersk studie fra Sussex. Foto: Illutstrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

En fersk studie antyder at hester kan forstå om et menneske er glad eller sint.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom du kommer inn i en stall og ser sint ut, kan det hende at pulsen til hestene stiger og at de sender deg et skrått blikk fra venstre side. Begge deler er tegn på at de forstår at du er sint, ifølge en ny studie utført av psykologiforskere ved Universitetet i Sussex.

Forskergruppen kom frem til resultatet ved å vise 28 hester to store fargebilder i høy oppløsning. Bildene viste den samme, fremmede mannen. På et av bildene smiler han med tennene, på det andre ser han sint ut, mens han viser tennene og rynker på øyebrynene.

Les også: Joda, pus forstår deg

Reagerte sterkere på sint ansikt

Forskerne fant at hestene reagerte sterkere på det sinte ansiktet enn på det glade. I møte med et sint ansiktsuttrykk fikk flere av hestene høyere puls, og sende bildet et skrått blikk fra venstre øye.

Grunnen til at hestene så på det sinte bildet med sitt venstre øye er at det er høyre del av hjernen, hvor informasjon fra venstre øye blir tolket, som er spesialisert til å takle skummel og truende stimuli, ifølge studien som er publisert i Biology Lettter, The RoyalSociety Publishing.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Passiv røyking er skadelig for Fido

– Første gang vi har sett dette

– Det som er interessant med denne studien er at den viser at hester har evnen til å tolke følelser på tvers av arter. Vi har lenge visst at hester er sofistikerte dyr, men dette er første gang vi har sett at de kan skille mellom positive og negative ansiktsuttrykk hos mennesker, sier doktorgradsstipendiat Amy Smith, som har deltatt i studien, ifølge The Guardian.

Forskerne tar forbehold om at enkelte hester kan ha lært seg å gjenkjenne ansiktsuttrykk hos mennesker i løpet av livet, og at det ikke nødvendigvis er en egenskap alle hester har.

Siden studien er såpass liten, kreves det mer forskning på området før man kan konkludere sikkert med at hester som en art kan gjenkjenne og tolke menneskelige ansiktsuttrykk.

Les også: Dempende signaler: Hunden kommuniserer

Mange dyr har også følelser. Klarer vi mennesker å forstå hvordan kjæledyrene våre har det? Et nytt halsbånd kan fortelle deg hva hunden eller katten din føler.

Se video under.