Dette bør du spise for å unngå kreft

Flere studier har sett på hva man bør spise for å redusere faren for å få kreft. Fiberrik mat, frukt og grønt er blant varene som trekkes frem.
Flere studier har sett på hva man bør spise for å redusere faren for å få kreft. Fiberrik mat, frukt og grønt er blant varene som trekkes frem. Foto: Illustrasjonsfoto/ Colorbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere studier har de siste årene sett på hvilke matvarer man bør spise for å forebygge kreft. I forbindelse med «Verdens kreftdag», gir vi deg oversikten. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En rekke studier viser at et godt kosthold har mye å si for å forebygge mot kreft.

I anledning «Verdens kreftdag» som markeres torsdag 4. februar, har vi lagt fram noen av de viktigste matvarene du kan inkludere i kostholdet ditt for å forebygge mot sykdommen.

Les også: Kreftforeningen: – Ikke slutt å spise bacon

Bra med fiber

En stor studie som ble publisert i forrige måned, har studert kostholdet til 90.000 kvinner. Studien fant at ved å gå for en høy-fiber diett i tidlig voksen alder, som oppfatter rikelig med frukt og grønnsaker, så ville risikoen for å få brystkreft reduseres med 12-19 prosent.

En amerikansk studie fra 2015 fant også at fiberrik mat kan være fordelaktig. Studiens resultater antydet at pasienter med prostatakreft kan øke sjansen for å overleve om de følger en middelhavsdiett som inneholder mye frukt, grønnsaker og fiber.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Mange liv kan reddes med tarmkreft-screening

Hvite grønnsaker

En annen kinesisk studie fra samme år fant at om man spiste hvite grønnsaker som poteter, asparges, selleri, blomkål og purre ville man redusere risikoen for å utvikle magekreft med 33 prosent. Den kinesiske studien fant også at man også kunne redusere risikoen med 7 prosent om man spiste frukt.

Les mer: – Poteter kan redusere risikoen for magekreft

Drikk kaffe med god samvittighet

En kopp kaffe eller te kan drikkes med god samvittighet ifølge forskning. Foto: Illustrasjonsfoto/ Colorbox
En kopp kaffe eller te kan drikkes med god samvittighet ifølge forskning. Foto: Illustrasjonsfoto/ Colorbox

Å drikke en daglig kaffekopp kan også hjelpe. En studie fra i fjor studerte pasienter med tykktarmkreft. De fant at kaffeelskere som drakk fire eller flere kopper kaffe per dag hadde 42 prosent mindre sannsynlighet for å ikke få tilbakeslag av kreft etter at de hadde blitt friske. Kaffeelskerne hadde også 34 prosent mindre sjanse for å dø av kreft.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En svensk studie har funnet frem til lignende resultater. De fant at svenske brystkreftpasienter som drakk mellom to og fem kopper kaffe daglig, hadde 50 prosent mindre sjanse for å få tilbakeslag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Tre til fem kopper kaffe daglig beskytter hjertet

Inkluder fisk i kosten

Tidligere studier viser at ved å spise fet fisk som tunfisk, laks eller sardiner to ganger i uken, kan man også redusere risikoen for brystkreft. En studie fra 2013 med 4577 pasienter med prostatakreft, fant at de som inkluderte flere fettstoffer i kosten, som grønnsaker, nøtter og olivenolje, hadde større sjanse for å overleve.

Det man derimot bør unngå er sukker. En studie fra forrige måned fant at høye nivåer av sukker i dietten kan ha en sammenheng med risiko og spredning av brystkreft.

Les også: Kaffedrikking knyttes til lavere MS-risiko

Tvillingstudie viser at gener spiller en rolle i utvikling av kreft

Laktoseintoleranse kan beskytte deg mot kreft