Dette skal du aldri gi pinnsvinet

Artikkelen fortsetter under annonsen

2. februar er det «Pinnsvinets dag». Organisasjonen Pinnsvinhjelpen oppfordrer til å holde hagen litt «rotete» og fremfor alt passe på hva de gir til Bolla Pinnsvin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om pinnsvinet

Lengde: 20-30 centimeter

Vekt: Gjennomsnittlig 700-1600 gram

Kjønnsmoden: 11 måneder

Paringstid: Mai - juni

Drektighetstid: 35 dager

Antall unger: Opptil 7, men vanligvis 4-5

Levealder: 5-6 år i vill tilstand

Pinnsvin spiser alle mulige insekter, snegler og annet kryp, men de er ikke vegetarianere. Fremmede frukter og bær kan være gode for mennesker, men gift for pinnsvin. Druer, gojibær og liknende er ikke mat for pinnsvin.

Grevling, hubro, rev og mennesker utgjør den største trusselen for et voksent pinnsvin.

I Skandinavia er pinnsvinet totalfredet, og drap straffes med bøter eller fengsel.

Kilde: Pinnsvinhjelpen

Saken ble opprinnelig publisert 2. februar 2016.

I det gamle Romerriket var 2. februar en tradisjonell helligdag kjent som «Pinnsvinets dag», der mange samlet seg rundt et pinnsvin-hi nattestid og lokket det lille dyret ut. Hvis det var overskyet så var våren like rundt hjørnet. Hvis det var klart måneskinn så skulle pinnsvinet visstnok se sin egen skygge, flykte tilbake til hiet og våren ville drøye til ut i midten av april.

Les også: Robotgressklippere skalperer pinnsvin

Amerikanerne har senere adoptert tradisjonen, beholdt datoen, byttet ut pinnsvinet med et murmeldyr og omdøpt 2. februar til «Groundhog Day». Selv om vi i dag ikke har for vane å stimle sammen og studere pinnsvinets reaksjon på månelyset, er det mange som setter pris på å få besøk av den i hagen og setter gladelig ut mat og drikke. Men det er noe du må huske å aldri servere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Petter Pinnsvin fikk politieskorte

(Saken fortsetter under)

I fangenskap kan de bli over 10 år gamle, men i vill tilstand er det sjelden å finne eksemplarer som er eldre enn 5 år. Bare ca. 20 prosent av ungene overlever det første leveåret. Foto: Pinnsvinhjelpen

Katastrofeåret

Akkurat nå ligger de og sover søtt frem til de våkner til liv i april og mai, avhengig av temperatur. Pinnsvinnhjelpen er en frivillig organisasjon som jobber for å øke bestanden og hjelpe dyr som er skadet før de senere settes ut i naturen igjen. Frem til dyrene kommer ut av hiene sine, jobber blant annet Ingrid Fosse med å legge til rette for årets sesong som hun håper skal bli bedre enn fjorårets.

– 2015 var en katastrofe. Det var kaldt om våren, sommeren og høsten, noe som resulterte i ekstrem matmangel. Det var mye som skjedde som følge av klima i fjor som vi ikke har sett tidligere. Sykdom florerte og mange unger døde, så vi håper på fin vår og en normal sommer og høst, forteller hun til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er når ungene fødes i juli og i midten av august at marerittet begynner. Dersom hiet blir forstyrret av uvettige voksne, barn eller hunder så stikker moren av og etterlater avkommet. Ungene er nyskjerrige på omgivelsene og stikker nesa utenfor, og da finner de ikke alltid veien tilbake. Finner du en bortkommen unge og du ikke vet hvor hiet er, så må du oss beskjed på 922 80 021.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Vil du passe på en valp?

Kjært dyr med to navn

Noen kaller det pinnsvin, andre sier piggsvin, men hva er riktig? Ifølge Artsdatabankens offisielle navnelister er det piggsvin som er riktig svar av den enkle grunn at dyret har pigger og ikke pinner. Men både Kunnskapsforlagets blå språk- og ordtjeneste og Store norske leksikon likestiller piggsvin og pinnsvin, så stillingen er uavgjort.

Det finnes forresten rundt 6.000 pigger på pinnsvinets rygg og hver og en av dem holder i cirka et år. Da felles de og erstattes med nye. Skulle du bli stukket så er det ingen fare ettersom piggene ikke er giftige.

(Saken fortsetter under)

Dersom du har en ull-lue du ikke bruker, eller du savner et nytt strikkeprosjekt, så er det mange små og store pinnsvin som trenger hjelp til å holde varmen. Luene kan du sende til til Pinnsvinhjelpen, c/o Ingrid Fosse, Bringebærstien 20, 1400 Ski. Foto: Pinnsvinhjelpen

Pinnsvinet lever spredt i hele Europa unntatt nordlige deler av Skandinavia. Mer overraskende er at du finner det på New Zealand der det ble satt ut av europeiske innvandrere rundt 1870. I likhet med Skottland og andre isolerte øyer, regnes pinnsvinet der som et skadedyr fordi det gladelig spiser eggene til vadefugler som hekker på bakken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Norge viser funn fra Vistahulen på Jæren at pinnsvinet har hatt tilhold her siden yngre steinalder, for 7.000-8.000 år siden. I dag finner du det langs hele kysten og et godt stykke inn i innlandet, fra Østfold til Trøndelag med untak av enkelte steder i Nord-Norge hvor pinnsvin ble satt ut i 1950­-årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: En vinter i hi

Kan ta livet av pinnsvinet

Pinnsvinet treffer du på i hager, dyrket mark, skogbryn, parker og avfallshauger, og den beste tiden å se pinnsvin på er i skumringen sommer og høst. Da kommer det frem fra gjemmestedet for å lete etter mat.

Til forskjell fra mange andre ville dyr, har pinnsvinet lett for å bli tamt dersom du setter ut mat eller vann i hagen din en gang innimellom. Får dyret først smaken på godbitene, kommer det regelmessig på middagsbesøk.

Men det er én ting pinnsvinet ikke kan få.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Du må aldri gi dyrene melk. Da vil de få diaré og i verste fall dø av dehydrering. Vanlig tørr- og våtfór til katt og hund er derimot midt i blinken, og det er viktig at dyrene har tilgang til friskt vann. Hvis jeg hadde pinnsvin i hagen så hadde jeg begynt å sette ut så snart jeg ser spor etter avføring , opplyser Ingrid Fosse i Pinnsvinhjelpen.

Les også: Fire forebyggende tiltak mot brunsnegler

Grip inn og ring etter hjelp

Pinnsvinhjelpen får ofte henvendelser fra personer som har observert et dyr liggende i hagen i flere dager. Dette er ikke normal oppførsel og Fosse er krystallklar når vi spør henne hva vi skal gjøre dersom vi finner et pinnsvin som er underernært eller skadet.

– Da skal du se nøye og vel på det og ta kontakt med oss på telefon 922 80 021 så prøver vi å hjelpe så godt vi kan. I fjor sommer var telefonkøen lang, og vi klarte ikke å ta imot alle. Men kommer du ikke gjennom så må du ikke gi opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Du kan også ta det med deg til veterinær, avliving koster ikke penger.

– Glem den flåsete frasen om å la naturen gå sin gang. Et skadet eller sykt pinnsvin dør etter tre-fire dager, hvilket er smertefullt, understreker Fosse.

(Saken fortsetter under)

Pinnsvin tåler ikke melk, hverken vanlig, laktosefri eller whiskasmelk. Melk betyr diaré og en lang og smertefull død. Sett gjerne ut litt vann, men ikke melk. Foto: Pinnsvinhjelpen
Pinnsvin tåler ikke melk, hverken vanlig, laktosefri eller whiskasmelk. Melk betyr diaré og en lang og smertefull død. Sett gjerne ut litt vann, men ikke melk. Foto: Pinnsvinhjelpen

Sammen med trafikk og mangel på habitat, er det parasitten lungeorm som dreper flest pinnsvin i Norge. Dessverre er det kun veterinærer som kan importere den mest effektive medisinen.

– Behandlingstiden for importsøknad tar to år og veterinærene har ikke lov til å skrive ut til oss. Medisinen kunne reddet mange pinnsvin, men vi har avtale med en klinikk allerede og jobber med å få godkjenning. Når det gjelder å tilrettelegge for tilgang til dyremedisin så er EU langt flinkere enn Norge, sier Fosse til ABC Nyheter.

Les også: Det snakkende pinnsvinet koser seg med gresskar

Artikkelen fortsetter under annonsen

En «rotete» hage er bedre enn golfbane-preg

Minkende habitat er stor trussel mot bestanden, og Ingrid Fosse i Pinnsvinhjelpen ser gjerne at flere tilrettelegger hagen sin slik at Bolla Pinnsvin og artsfrendene hans kan finne et trygt hjem året rundt.

– Hvis du raker vekk løvet om våren så raker du samtidig vekk hele spisskammerset. Hold hagen din litt «rotete», litt høyt gress, busker og trær er alltid til stor hjelp. Når du klipper av busker og kvister, så kan du samle alt i en komposthaug der dyrene vil trives, spise og sove.

Dersom du skal sette fyr på komposthaugen, er det svært viktig at du flytter på alt sammen før du tenner på. Da unngår du at dyr som har laget hi eller oppholder seg der bøter med livet.

– Og vær forsiktig når du klipper gresset, mange pinnsvin blir drept av gressklipper, elektrisk klipper eller kantklipper.

Gå inn på Pinnsvinnhjelpen for å finne mer informasjon om blant annet hva du gjør når du finner et hi med mor og unger, hvordan du kan lage en fóringsstasjon i hagen din og hvordan du selv kan lage et perfekt hi for pinnsvin.

Det er nok ikke alle som er klar over er at man også kan få satt ut pinnsvin i sin egen hage. Kontakter du Pinnsvinhjelpen vil de kunne hjelpe deg med dette. Foto: Colourbox

Les også: Pinnsviner så små som golfballer