Akutt blindtarmbetennelse:Blindtarmbetennelse: Du får først smerter i midt i magen

BLINDTARMBETENNELSE: Fjerning av blindtarmvedhenget er vanlig behandling. Foto: NTB scanpix
BLINDTARMBETENNELSE: Fjerning av blindtarmvedhenget er vanlig behandling. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved blindtarmbetennelse har man først smerter i midt i magen, etter noen timer flytter magesmertene seg til nedre høyre del.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Overgangen mellom tynntarmen og tykktarmen ligger på høyre side nederst i magen. Den delen av tykktarmen som ligger nedenfor overgangen er en «blindgate» og kalles blindtarmen. Fra blindtarmen henger en liten tapp, blindtarmvedhenget. Det er dette som blir betent ved blindtarmbetennelse.

Medisinsk betegnelse på blindtarmbetennelse: akutt appendisitt. På latin kalles blindtarmvedhenget «appendix» som betyr «vedheng», og blindtarmbetennelse heter appendicitis. Er blindtarmvedhenget gjennombetent, kan det sprekke. Det kan føre til livstruende infeksjon i bukhulen og bukhinnen. Blindtarmbetennelse er vanligst hos barn over to år, tenåringer og yngre voksne, men kan forekomme i alle aldere.

Les også: Fortsatt blindtarmbetennelse?

Årsaker til blindtarmbetennelse

Blindtarmbetennelse skyldes at åpningen til blindtarmvedhenget er blitt tett, enten fordi slimhinnen har hovnet opp eller fordi det ligger avføring og sperrer. Slimhinnen inne i blindtarmvedhenget fortsetter å lage slim, og siden det ikke kan få tømt seg, stiger trykket i det avstengte blindtarmsvedhenget. Blodårene i slimhinnen blir presset flate. Da får ikke slimhinnen nok næring, og det lokale immunforsvaret svikter. Det fører til overvekst av bakterier, og blinstarmvedhenget blir betent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – IBS kan lett forveksles med andre sykdommer

Symptomer ved blindtarmbetennelse

  • Blindtarmbetennelse fører til smerter i magen. De begynner som regel midt i magen, men flytter seg til nedre høyre del av magen i løpet av noen timer. Smertene blir verre ved bevegelser, hoste og pressing.
  • Matlysten forsvinner og du kan føle deg syk. Kvalme er vanlig, og noen kaster opp. Feber eller nestenfeber er også vanlig. I typiske tilfeller ligger temperaturen mellom 37,8 - 38,0 grader.
  • Ikke alle med blindtarmbetennelse får alle disse symptomene. Hos barn, eldre, gravide, overvektige og personer som behandles med glukokortikoider eller antibiotika, kan smertene noen ganger være svake eller utypiske.​

Det er ikke alltid lett å vite selv om magesmerter er tegn på blindtarmbetennelse, eller om smertene har andre årsaker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Jeg ønsket meg bare én ting; utlagt tarm

Behandling av blindtarmbetennelse

Kontakt lege. Ved mistanke om blindtarmbetennelse, eller ved vedvarende magesmerter med uklar årsak, blir du lagt inn på sykehus. Om magesmertene helt sikkert skyldes blindtarmbetennelse kan ingen sikkert vite før kirurgen kikker inn i bukhulen (kikkhullsoperasjon) og undersøker blindtarmvedhenget.

Det finnes imidlertid tegn legen kan vurdere for å avgjøre om blindtarmbetennelse er sannsynlig eller ei før en eventuell operasjon (klinisk undersøkelse av magen med hendene, ultralyd, blodprøver). Hvis det fortsatt er mistanke om blindtarmbetennelse etter undersøkelser og observasjon på sykehuset, blir du operert. Blindtarmsvedhenget blir fjernet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: IBS blir knyttet til mangel på vitamin D

Blindtarmen kan fjernes på to ulike måter:

​Ved åpen kirurgi tar legen ut blindtarmen gjennom et snitt i nedre høyre del av magen.

Ved kikkhullskirurgi lager kirurgen flere mindre åpninger og utfører operasjonen gjennom disse ved hjelp av et kamera.

Noen har ikke sterk nok helse til å tåle kirurgi. I følge helsenorge.no er det slik at dersom du ikke kan opereres av en eller annen grunn, vil legen sannsynligvis anbefale antibiotika i stedet. Antibiotika reduserer smerte fra blindtarmbetennelse. Du vil trolig legges inn på sykehus og få antibiotika som drypp rett i blodåren. Du kan bytte til tabletter når du er frisk nok til å spise. Det kan være du blir frisk nok til å forlate sykehuset etter et par dager.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Derfor får du akutt diaré

Ikke blindtarmen likevel?

Noen av dem som opereres med mistanke om blindtarmbetennelse, har et normalt blindtarmvedheng, men store og betente lymfeknuter i tarmopphenget (tarmkrøset). Denne tilstanden kalles mesenterial lymfadenitt (som betyr betente lymfeknuter i tarmopphenget). Årsaken er ukjent. Mesenterial lymfadenitt er hyppigere hos barn enn hos voksne. Sykdomstegnene er omtrent de samme som ved blindtarmbetennelse, men smertene er gjerne mer spredt rundt i hele magen, dessuten er temperaturen ofte litt høyere enn ved blindtarmbetennelse.

Les også: Hvorfor ble ikke blindtarmen fjernet?