Vin til vilt 2016:De beste vinene til viltkjøtt
Her er fem deilige rødviner til vinterens viltmiddager.
Slik bedømmer vi viner:
Ved bedømming av viner bruker vi på Klikk den meget utbredte 100-poengskalaen, som går fra 50-100 poeng. Det finnes flere måter å dele opp området fra 50-100 poeng på, men dette er hvordan vi tenker her på Klikk:
- 50-59: Dårlig vin med fremtredende feil.
- 60-69: Svak vin med mindre feil.
- 70-79: Grei vin uten feil.
- 80-89: God vin.
- 90-95: Meget god vin.
- 96-100: Eksepsjonell vin, blant de beste i verden. Klassisk.
Når vi på Klikk bruker 100-poengskalaen, gjør vi det uten å skjele til prisen på vinen.
Selv om det er både mørkt og kaldt, er vinteren en fin tid.
Ingenting er bedre etter en frisk skitur enn å trekke innomhus til en skikkelig god og varm middag. Og både lam og vilt er godt og smaksrikt nå vinterstid.
Få med deg våre anbefalte lammeviner.
Vilt er smaksrikt kjøtt, og da trenger vi smaksrike viner. For endel år tilbake var det opplest og vedtatt at røde burgundere var førstevalget til vilt, men for å komme opp på et nivå hvor disse vinene har den fornødne smakskonsentrasjon, begynner det fort å bli fryktelig dyrt.
Les også: Hva skal du drikke til fårikål?
Rhône er førstevalget
Viner fra Rhône har seilt opp som et bedre og mer prisgunstig alternativ. Vi har derfor tatt med tre viner fra Rhône blant våre fem anbefalte viner: én Saint-Joseph, en Crozes-Hermitage og én Châteauneuf-du-Pape.
En Languedoc-Roussillon har vi også fått plass til, og den er også basert på Rhône-druer. Det hele rundes av med en Rioja i klassisk stil. Den har også nok smak til å håndtere vilt.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenVåre fem anbefalte viner finner du nærmere omtale av nedenfor. Om du synes de blir i dyreste laget, bør du få med deg våre topplister over de beste rødvinskjøpene under 120 kroner og under 200 kroner. Flere av vinene på disse listene går også godt til vilt.
Les også: Dette skal du drikke til ribbe
Oppskrifter
Hvis du vil lage en rødvinsvennlig viltrett, er poteter i alle varianter godkjent, det være seg kokte, bakte, stekte, gratinerte eller som stappe. Av grønnsaker er smørstekt sopp og ovnsstekte rotgrønnsaker begge meget rødvinsvennlige. Om du lager en saus av kraft og rødvin, eller kraft, rømme og geitost, er ikke så farlig.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenMange liker rosenkål til vilt, men i ren kokt utgave skurrer den litt med rødvinen. Det finnes heldigvis et enkelt knep for å fikse det. Skjær rosenkålene i to, og forvell dem raskt i kokende vann. La vannet renne godt av og sauter dem så sammen med finhakket bacon. Det gjør susen.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: Hvorfor ikke drikke vin til potetgullet
Om du trenger inspirasjon, har vi plukket frem disse fine oppskriftene på deilige viltretter:
- Reinsdyrmedaljong
- Hjortefilet med hvitløksgratinerte poteter og madeirasaus
- Viltgryte med rognebærgelé og geitost
- Finnbiff på ny måte
Se alle produkter i De beste vinene til viltkjøtt:
Domaine de l'Hortus Grand Cuvée 2012
Chave Saint-Joseph Offerus 2011
Cune Gran Reserva 2009
Colombier Crozes-Hermitage 2014
Clos du Caillou Châteuneuf-du-Pape 2012
Les alt om:
Les også:
– Vin smaker faktisk bedre når vi tror den er dyr
Saken er opprinnelig publisert på klikk.no