Disse treningstrendene blir in i år

TRENDER PÅ TRENINGSTRENDEN: Denne treningen blir "in" i 2016. Passer noe for deg? ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
TRENDER PÅ TRENINGSTRENDEN: Denne treningen blir "in" i 2016. Passer noe for deg? ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og i år finner vi en nykommer på toppen!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

The American College of Sports Medicine legger hvert år ut en liste over de viktigste treningstrendene for kommende år.

Listen for 2016 ser slik ut:

  • Teknologi man har på seg (pulsklokker og lignende)
  • Kroppsvekttrening
  • Intervalltrening med høy intensitet
  • Styrketrening
  • Utdannede og erfarne treningseksperter
  • Trening med personlig trener
  • Funksjonell trening
  • Treningsprogrammer for eldre
  • Trening for vektnedgang
  • Yoga

Mange synes det er nyttig å se hvor langt de løper, og hvor hardt de trener i form av kaloriforbrenning og pulskurver. Denne trenden kommer vi ifølge ACSM til å se mye av fremover.

- Bærbar teknologi er noe som har fremgang over alt i samfunnet, så det er bare naturlig at det også har blitt en trend innen trening. Pulsklokker og lignende er motiverende for veldig mange fordi det er lett å sammenligne økter, både med seg selv og andre, sier Rune Solheim, personlig trener og daglig leder ved Mykjemeir Asker.

En pulsklokke kan fungere som et fint redskap dersom du er opptatt av pulssoner, restitusjonstid, GPS og logging av treningen. Allikevel er det ikke noe man må ha for å være aktiv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er et fint hjelpemiddel for å vurdere treningsmengde og intensitet, og korrigere dersom det trengs, sier Solheim.

Les også: – Riktig trening bør skrives ut som medisin

To trender beholder topp 3-plasseringen

Trening med egen kroppsvekt og høyintensitetstrening er på topp tre i år som fjor. To trender som ser ut til å beholde populariteten i lang tid fremover.

- Dette er trening som er lett å få til, og alle kan se at det fungerer. Du får gjort det stort sett over alt, og trenger ikke å ha veldig lange økter, sier han.

Det er ingen tvil om at treningstrender utvikler seg, og hvert år dukker det opp nye treningsmetoder. Det gjøres mye innen teknologisk utvikling, som for eksempel pulssensorer og GPS i sokker – noe som innebærer at teknologi kan ligge høyt på lista de neste årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg tror at teknologien vil få en stadig større plass innen trening. Også vil det som alltid har fungert, fortsette å være populært fremover. Jeg tror og håper likevel at det blir mer fokus på livssituasjon og totalbelastningen av trening.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trening med personlig trener har de siste årene blitt mer vanlig, og er blant årets trender.

- Så lenge kvaliteten fortsetter å bli bedre, så vil dette fortsette å være populært fremover. Men en usikker økonomi vil nok føre til svingninger, mener Solheim.

Les også: – Ikke større muskler av å spise eller drikke proteiner etter trening

Kort og intensivt

Tidseffektiv trening har vært i vinden en stund, og kommer til å være en trend også i 2016, mener Kine Stensrud, prosjektleder for gruppetrening i SATS Elixia.

Mange opplever den berømte tidsklemma. Kortere økter, som gir høy effekt, er derfor en god løsning som gir overskudd og energi i en hektisk hverdag.

- Effektiv og høyintensiv intervalltrening innen både styrke og kondisjon – gjerne med egen kroppsvekt – vil bli trendy neste år. Hos oss er 30 minutters intervalltrening på tredemølla i vinden som aldri før.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Styrketrening

Funksjonell styrke- og basistrening vil også være populært. Dette er trening som skal gjøre deg sterkere og i bedre stand til å takle hverdagslige gjøremål og aktiviteter.

- Disse timene inneholder elementer fra tradisjonell styrketrening, turn og gymnastikk, og dynamisk mobilitetstrening, forteller Stensrud.

Yoga og fleksibilitetstrening vil vi se mer av, samt trening som gir stor overføringsverdi til annen type trening. Både utfordrende fysisk yoga og rolig, meditativ yoga er populært, ifølge Stensrud.

- Vi fokuserer også på trening som skal gjøre deg bedre innen annen aktivitet eller idrett du gjør. For eksempel yoga for de som ønsker mer ut av styrketreningen sin, ved blant annet å øke bevegelsesbanen i knebøy, eller jobbe skadeforebyggende for løpere.