Mobil i gave til barn krever oppfølging

Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange barn pakket nok opp en mobiltelefon eller et nettbrett på julaften. Det stiller krav også til foreldrene, mener IKT-Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Voksne må engasjere seg i ungenes teknologibruk hver dag, akkurat som vi engasjerer oss i det ikke-digitale vi selv vokste opp med, mener administrerende direktør Heidi Austlid i IKT-Norge.

I en pressemelding skriver interesseorganisasjonen for IT-bedrifter at barns bruk av mobiltelefon er positiv og kreativ; barna kommuniserer, produserer, lærer og leker.

Les også: «Er det noen snille barn her?»

– Halvparten av norske barn under 10 år har egen smarttelefon, og mange har nettbrett. I tillegg fikk tusenvis av barn mobil til jul. Det er viktig at voksne snakker med dem om forventninger, ansvar og rammer for mobilbruk med én gang, sier Austlid. For selv om det kan virke som om barna har full kontroll, er det viktig at de lærer seg å bruke teknologien, forstår at reglene i samfunnet også gjelder i den digitale verden og at de blir bevisst på sin egen rolle og på handlingene sine, utdyper IKT-lederen.

Som konkrete eksempler trekker hun fram at barn må lære at de trenger tillatelse hvis de vil ta eller dele bilder av andre og at mobilen ikke skal brukes til mobbing.