Forskere oppnår utrolige netthastigheter:

Superraskt nett via LED-pærer kommer stadig nærmere

LYSBASERT: LED-pærer kan tas i bruk for å oppnå lynraske hastigheter på nett. Foto: Nastco/Istock.om
LYSBASERT: LED-pærer kan tas i bruk for å oppnå lynraske hastigheter på nett. Foto: Nastco/Istock.om

Forestill deg en teknologi som gir deg netthastigheter på 1Gbps ved å benytte seg av LED-pærer, uten å utsette deg for potensielt helseskadelig stråling. Denne teknologien er allerede under utvikling, og kalles Li-Fi.

Teknologien skal etter planen tas i bruk i kontorbygg først, for deretter å bli gjort tilgjengelig i vanlige hus.

Baserer seg på lys

Li-Fi, som står for Light Fidelity, er en trådløs kommunikasjonsteknologi som baserer seg på bruk av lysspekteret. Den overfører data ved å skru LED-er av og på i svært høy hastighet, noe som går såpass raskt at blinkingen ikke kan oppfattes med menneskeøyet.

Les også: – Internett fungerer riktig så bra nå

Trygg teknologi

Li-Fi kommer med mange fordeler. Man unngår problemstillingen med potensielt helseskadelige radiobølger, samt elektromagnetiske forstyrrelser. Li-Fi-spekteret er også rundt 10.000 ganger større enn frekvensspekteret til wifi, noe som gjør det mulig å koble sammen flere brukere samtidig.

Dessuten gjør teknologien at man blir tryggere mot angrep utenfra, siden lys ikke kan trenge gjennom vegger. Det skal nevnes at dette også betyr at piratkopiering fra ytre kilder blir umulig.

Les også: Bredbånd tre ganger dyrere i Norge enn i Sverige

Lovende hastighet

Når man ser på hastigheten virker Li-Fi svært lovende. Li-Fi kan teoretisk oppnå hastigheter på 1Gbps, noe som er raskere enn den nyeste wifi-standarden (802.11ac). Forskere ved Oxford University i Storbritannia har oppnådd hastigheter på 224Gbps i laboratoriet, noe som er rekordraskt. Det er likevel usannsynlig at dette er en hastighet man kan forvente å få i hjemmet.

Les også: Internettveksten dabber av

I gang med flere eksperimenter

I Frankrike utfører selskaper som Oledcomm og Lucibel allerede flere Li-Fi-eksperimenter, hovedsakelig i bedriftslokaler. Estlandske Velmenni har allerede utført tester i vanlige hus.

En av betingelsene for at Li-Fi skal bli den nye standarden er at hele miljøet (selskap, offentlige steder, hus, etcetera) må bli utstyrt med LED-er, og at mobiltelefoner må få lyssensorer som passer sammen med den nye teknologien.

Les også: – For dårlig opplysning om hastighet på bredbånd