Ti digitale gaver barna vil elske

JUST PUSH PLAY: Lily Camera er en blanding av en drone og et filmkamera, og kan manøvrere helt på egen hånd. Foto: Lily

Lurer du på hva du skal gi ungene i julegave? Her er tipsene du trenger.

Tidligere sto valget mellom myke eller harde pakker. Nytt av årtusenet er virtuelle gaver, altså presanger som hverken er harde eller myke men som likevel er svært populære hos barna. Vi snakker som digitale godbiter (såkalte apper) som nytes best på en mobiltelefon, et nettbrett eller på pc.

Når man skal kj øpe en digital gave til ungene, er utfordringen å vite hva som kommer til å slå an og ikke minst hva man burde styre unna. Forbrukerrådet har klare anbefalinger til foreldre og besteforeldre som vurderer å legge digitale presanger under årets juletre.

– Digitale julegaver kan gi barna både mye moro og nyttig læring - særlig hvis du styrer unna noen fallgruver. Norske foreldre er nøye på å holde oppsyn med barna sine i det virkelige liv, og det er det lurt å gjøre i den digitale verden også. Både personvern og trygghet er viktige faktorer, forteller direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet, Ingeborg Flønes.

Les også: – Nordmenn har gavekort for milliarder liggende

– Er det noe spesielt man bør være på vakt mot?

BRUK HUET: Norske foreldre er nøye på å holde oppsyn med barna sine i det virkelige liv, og det er det lurt å gjøre i den digitale verden også, sier direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet, Ingeborg Flønes. Foto: Forbrukerrådet
BRUK HUET: Norske foreldre er nøye på å holde oppsyn med barna sine i det virkelige liv, og det er det lurt å gjøre i den digitale verden også, sier direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet, Ingeborg Flønes. Foto: Forbrukerrådet

– Når det gjelder det rent forbrukerrettslige, opplever vi at folk ikke er klar over at nettbrettet eller mobilen er en åpen lommebok, dersom du ikke krever kode for å bruke kredittkortet det er knyttet til. Vi har for eksempel fått telefon fra moren til en seksåring som kjøpte virtuelle diamanter for
10.000 kroner. En annen hadde en niåring, som hadde handlet for hele 28 000 kroner!

– Ofte er det gratis å få spillet, men pengene løper i bruk - ofte uten at barna vet det, sier Flønes.

Forbrukerrådet har klare anbefalinger når man skal handle digitale gaver til barna. Blant rådene som gis er å stenge for muligheten til å handle inne i selve appene eller programmene, alltid kreve kode for nedlasting og kredittkjøp, deaktivere muligheten for at enheten husker koden din og ikke minst snakke med barna om at dette er ekte penger.

Les også: Når barn får velge mellom leker og farlige kjemikalier

Velg riktig digital gave

Dersom du lurer på hvilke digitale gaver som egner seg best, så er det helt avhengig av alderen på ungene. En tommelfingerregel er å finne gaver som både er underholdende og lærerike. Da slår man to fluer i én smekk, og både barn og voksne kan være godt fornøyd.

Les også: Nå kan du få levert julegavene direkte til bilen

For de minste

Skal du finne noe som passer for de aller minste (fra 4 år +) bør du vurdere de to appene om Kubbe fra Gyldendal Norsk Forlag, «Kubbe rydder opp» (kr 29,-) og «Kubbe lager skyggeteater» (kr.39,-). Sistenevnte ble kåret årets vakreste digitale bok i 2013, og byr både på underholdning og læring i skjønn forening.

En annen sikker hit i denne kategorien er Karsten og Petra-appen. Her finner du de populære

Karsten og Petra-bøkene i hørespill-utgaver, og byr på fine og sunne historier fra Tor Åge Bringsværs fortellerunivers. Selve appen lastes ned gratis, men du må kjøpe lydbøkene hver for seg (kr 69,-/stk) inne i appen.

Les også: – Nesten alle spør hvorfor jeg ikke bytter ut den gamle dritten

For alle de små prinsessene der ute er Disneys Story Pack (kr 169,-) en sikker vinner. Her får du seks ulike spill og hørespill knyttet til blant annet Frost (som de fleste sm åjenter er fullstendig oppslukt i), Løvenes konge og flere andre kjente Disney-klassikere. Merk at enkelte av disse appene tilbyr kjøp direkte inne i selve appen, såpass på at hvert enkelt kjøp må godkjennes med passord slik at ikke regningen løper løpsk.

Som forberedelse til skolegang er det ingen ulempe å kjenne til alfabetet. I appen Bogga Alfabet (kr 39,-), kan barna leke med bokstaver og gjøre seg kjent med hele alfabetet. Nyttig og morsom læring til glede for både barn og foreldre.

Les også: Smartteknologi for firbeinte

For de større barna

Du kan regne med at de eldste ungene har ganske grei oversikt over det som finnes av morsomme apper og digitale godsaker. Det de derimot ikke har så mye av, er penger til å betale moroa med. Er det noe ungdommer liker, så er det god musikk.

Gir du bort et gavekort på Spotify, så kan de lytte på så mye musikk de orker uten å tenke på hverken regningen eller gjøre seg til kjeltringer ved å piratkopiere musikk. Hos Narvesen får man kjøpt gavekort på Spotify, og du kan velge mellom en måned (kr 99,-), tre måneder (kr 297,-), seks måneder (kr 594,-) eller et helt år (kr 1.188,-).

Tilsvarende gavekort kan du kjøpe på Apples nettbutikk iTunes. Her kan ungene kjøpe spill og moro tilsvarende verdien på gavekortet, og du kan kjøpe gavekort fra hundrelappen og opp til tusen kroner. Gavekortene får du kjøpt i de fleste kiosker og matvarebutikker.

Hvis ikke poden allerede har lastet ned Ebok, så bør de snarest gjøre det. Da kan du gi bort ebøker og lydbøker i gave, og ungene kan laste dem direkte ned på mobilen via Ebok-appen. Bøkene koster fra hundrelappen og oppover.

Les også: Flaggskipet som du kan vise fingeren til

De to siste gavetipsene er ikke rene digitale gaver, men likevel så « digitalt orientert» at de passerer definisjonen « digitale gaver ». Vi snakker om to produkter som kommer i løpet av de neste månedene, og som ryktes å revolusjonere henholdsvis spillindustrien og kameraindustrien, nemlig Oculus Rift og LilyCam.

Førstenevnte, hvis pris foreløpig er ukjent, er et sett virtual reality-briller som kommer til å forvandle måten vi spiller dataspill og ser film. Lilycam er blanding av en selvstyrende drone og et filmkamera; du kaster den opp i lufta og vips så følger den etter deg og filmer mens du gjør stilige manøvre i for eksempel slalombakken.

Begge er gaver som kommer til å få ungene til juble av hemningsløs glede.

Lykke til med gaveinnkjøpene!

Les også: Nå skal den gå lenger enn alle konkurrentene

Foto: Gyldendal Norsk Forlag / Forbrukerrådet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus