Slik reduserer du Alzheimers-risikoen

<p>– For Alzheimers-pasienter er det viktigste man kan gjøre å prøve å fortsette å leve et så vanlig og rikholdig liv som mulig – være aktiv fysisk og mentalt. Dette vet vi kan forsinke utviklingen, sier overlege Anne-Brita Knapskog<br></p>
– For Alzheimers-pasienter er det viktigste man kan gjøre å prøve å fortsette å leve et så vanlig og rikholdig liv som mulig – være aktiv fysisk og mentalt. Dette vet vi kan forsinke utviklingen, sier overlege Anne-Brita Knapskog
Foto: Colourbox.com

Det er mye du kan gjøre for å forsinke og forebygge Alheimers. – Depresjon i ung alder kan være det første tegnet, sier overlege.

– Det beste du kan gjøre for å holde deg frisk, er å stimulere hjernen og lære nye ting, enten det er Sudoku, hagearbeid, dataprogrammering eller et nytt språk. Oppretthold hjernens stimulans, Anne-Brita Knapskog som er overlege og forsker ved Oslo universitetssykehus til forskning.no.

Ifølge artikkelen fra Oslo universitetssykehus publisert på forskning.no henger Alzheimers sammen med de samme faktorene som hjerte- og karsykdommer.

Høyt blodtrykk, røyking, diabetes, manglende fysisk aktivitet, depresjon og lav utdannelse har vist seg å være avgjørende for om man utvikler hjernesykdommen.

Les også: – Demens kan forsinkes og forebygges

– Depresjon kan være et tidlig tegn

– 40 prosent av pasientene jeg møter er deprimerte. Depresjon i ung alder er en risikofaktor i seg selv, men samtidig kan det også være første symptom på en demenssykdom, sier Knapskog.

Ifølge Oslo universitetssykehus er det kun én prosent av alle Alzheimers-tilfeller arver sykdommen direkte fra foreldrene. De dominerende risikofaktorene er livsstilsrelaterte.

Som forebyggende tiltak anbefaler Knapskog å unngå sigaretter, være måteholden med alkohol, passe på blodtrykk og være fysisk aktiv.

Ifølge Knapskog har mange av pasientene som oppsøker Hukommelsesklinikken på Ullevål, problemer med daglige gjøremål.

Les også: – Sats på livsstilsendringer, det har enorm effekt

Les også: – Alzheimer-pasienter husker bedre etter livsstilsendring

Forsker på unge som blir svært syke

Noen av dem som får påvist Alzheimers sykdom i ung alder, blir svært syke på kort tid. Knapskog ved Oslo universitetsykehus forsker i samarbeid med St. Olavs Hospital og Sahlgrenska universitetssykehus i Göteborg på hvorfor.

– Hvis vi finner ut hvorfor sykdomsutviklingen går raskt hos noen, så kan vi gå inn og forsøke å gjøre noe med det i påvente av at vi får medisiner som kan stoppe sykdomsutviklingen – medisiner som ikke er tilgjengelige i dag, forteller hun ifølge forskning.no.

300 prøver med spinalvæske, som er en vannklar væske som fyller rommet mellom hjerne- og ryggmargshinnene, håper de skal gi svar på om det er en sammenheng mellom grad av betennelse og hvor dårlig pasienten er. Deretter vil de finne ut om denne sammenhengen blir forsterket hvis pasienten også har depresjon.

Les også: – Mindre demens med høyere utdanning

Les også: – Lever lenger med tre timer aktivitet i uka

Les også: Håper å få bekreftet 22 år gammel Alzheimer-teori


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus