Svindlere utgir seg for å være fra Microsoft - igjen

<p>Microsoft vil aldri ringe deg opp, uten at du selv har tatt kontakt med supportavdelingen. Om noen likevel ringer og sier de er fra Microsoft, bør du legge på. Har du gått fem på en slik svindel, er det visse ting du må gjøre, råder sikkerhetssjef Ole Tom Seierstad. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com</p>
Microsoft vil aldri ringe deg opp, uten at du selv har tatt kontakt med supportavdelingen. Om noen likevel ringer og sier de er fra Microsoft, bør du legge på. Har du gått fem på en slik svindel, er det visse ting du må gjøre, råder sikkerhetssjef Ole Tom Seierstad. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Nei, det er ikke Microsoft som ringer og vil hjelpe deg med virus på PCen. – Legg på med en gang, råder Microsoft Norge. Her er tipsene til dem som har gått fem på.

Det er en kjent svindelmetode at noen ringer opp folk og utgir seg for å være fra Microsoft. Nå er svindlerne «på’n igjen». Blant annet ringer de fra et nummer som tilsynelatende hører hjemme i Venezuela.

– Det er ikke sikkert de ringer fra Venezuela, de kan jukse med det. Det beste du kan gjøre er å si: «Jeg er klar over at dette er svindel» og legge på røret. Det er ikke noe vits i å bruke tid og ressurser på slike svindlere, sier Ole Tom Seierstad, sikkerhetssjef Microsoft Norge, til ABC Nyheter.

Han understreker at Microsoft aldri vil ringe opp kunder på den måten, så om noen sier de er fra Microsoft vil det alltid være et svindelforsøk.

Det eneste unntaket er om du selv har tatt kontakt med supportavdelingen til Microsoft.

– Hvis du ringer oss og får et supportnummer, da kan noen fra supportavdelingen ringe opp i forbindelse med det. Men har du ikke selv tatt kontakt først, er det svindelforsøk, sier Seierstad.

Les også: Trygve Olav lurte svindleren trill rundt

– Bevisene deres er bare tull

Han forklarer at det slike svindlere vanligvis gjør er at de sier at din maskin sender unormalt trafikk til oss, derfor er det sannsynlig at den er infisert. Men Microsoft overvåker ikke kundenes maskiner og har derfor ikke mulighet til å vite om en kunde er infisert av virus, opplyser sikkerhetssjefen.

– Det er ikke vår jobb å følge med på brukerne for å se om de er infisert av virus, sier Seierstad.

Svindlerne hevder de på ulike måter kan «bevise» at en maskin er infisert av virus, men det er bare tull, forklarer sikkerhetssjefen.

– Det de beviser er helt andre ting enn at maskinen din har virus. De går inn i systemet og du må gjerne starte opp et program og så peker de på noe der som liksom viser at det er virus på maskina.

– De har ringt meg og jeg har gjort det de har bedt meg om. Men så har jeg påpekt at det de finner ikke beviser at jeg har virus, bare at jeg for eksempel har skrevet passordet mitt feil eller ikke fått kontakt med nettverket. Hver gang de prøvde seg, tok jeg dem på det, men de ga seg ikke, sier Seierstad.

Les også: Posten advarer mot svindel i julestria

– Helt tilfeldig at du blir ringt opp

Han forteller at de jevnlig blir kontaktet av folk som er oppringt av svindlere, som lurer på om det er en spesiell grunn til at akkurat de har blitt plukket ut av svindlerne. Det at han som sikkerhetssjef i Microsoft, blir ringt opp, viser at det ikke ligger noe grundig research bak hvem svindlerne forsøker å gjøre til sine ofre.

– De ringer helt tilfeldig, derfor kommer de til folk som bare har Mac, eller ikke datamaskin eller meg eller andre kolleger her på jobben som vet at det er svindel. Om man blir ringt opp er det ikke noe å bekymre seg for, så lenge man legger på. De har bare en liste med tilfeldige telefonnumre, det er ikke så vanskelig å få tak i telefonnummer her i Norge.

Les også: Politiet advarer mot telefonsvindel fra deres telefonnummer

Gjør dette om du har gått fem på

Hvis du har gått på og blitt lurt av svindlerne, så har sikkerhetssjefen noen anbefalinger:

1.Gå inn og kjør en full antivirus scanning av maskinen.

– Hvis du har gitt tilgang til maskin, så har de hatt full mulighet til å legge inn spionprogrammer og finne passord, brukernavn og så videre. Kjør enten det som er innebygget i Windows eller bruk et antivirusprogram fra en kjent leverandør.

2.Bytt passord på tjenester du bruker.

– Bytt passord på alt fra epost til Twitter, Snapchat, Facebook og som alltid, ikke bruk samme passord på flere ulike tjenester.

3.Sjekk om systemet ditt er oppdatert

– Sørg for at alle programmer er oppdatert med siste verjson; alt fra antivirusprogrammer til Office og Chrome.

4.Om du har betalt for tjenester som bare er juks, kontakt banken for å se om det er mulig å stoppe transaksjonen.

– Det er nok enklere hvis du har betalt med kredittkort, men forsøk uansett å få stoppet transaksjonen ved å kontakte banken og si at du har gått på en betaling som ikke bør gå gjennom.

– Det er tydeligvis nok folk som går på slike svindler, til at det fortsatt er lønnsomt ha folk som sitter og ringer rundt til folk på denne måten.

– Det viktigste rådet er uansett å legge på telefonen med en gang svindlerne ringer, sier Ole Tom Seierstad, sikkerhetssjef i Microsoft Norge, til ABC Nyheter.

Se hvordan Trygve Olav håndterte svindleren:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus