Meny

– Slik vil eldre bo i fremtiden

Vil tilby resorter for eldre etter modell fra USA

<p>SOM I USA: Boligkomplekser for eldre, der alt er lagt til rette både praktisk og sosialt, har i USA både blitt et populært tilbud og god butikk for dem som driver det, sier Petter Ahlström som ønsker å tilby det samme i Skandinavia. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com</p>
SOM I USA: Boligkomplekser for eldre, der alt er lagt til rette både praktisk og sosialt, har i USA både blitt et populært tilbud og god butikk for dem som driver det, sier Petter Ahlström som ønsker å tilby det samme i Skandinavia. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

I fremtiden vil eldre bo i boligkomplekser der de kan dyrke sine interesser, få nye venner og leve gode år på slutten av livet, mener svensk forsker som nå jobber med å utvikle et slikt tilbud.

– Det er ikke noe rart med det å bli gammel, det gjør vi alle sammen til slutt. Vi mener at man må skape et botilbud som er så attraktiv at man ønsker å flytte dit tidligere enn man i dag flytter til pleiehjemmet. Da kan eldre få mange gode år, med nye venner og mulighet til å delta på spennende aktiviteter, sier økonom, forsker og boligutvikler Petter Ahlström til ABC Nyheter.

Han er initiativtaker til konferansen Seniorvärld i Sverige, der temaet er hvordan eldre skal bo og leve bra i fremtiden. I Sverige viser prognosene at hver fjerde svenske kommer til å være 65 år eller eldre om ti år. Det er behov for å finne ut hvordan eldre vil bo for at de skal ha en aktiv og meningsfylt alderdom, mener Ahlström.

Torsdag fortalte han under Norsk kongress i aldersforskning, som denne uken pågår i Oslo, om forskning som har sett på nettopp hvordan eldre ønsker å bo; hva som er deres preferanser når det kommer til praktisk tilpasning av boligen, men også om de ønsker å bo i fellesskap med andre eldre og er villige til å betale litt ekstra for service der de bor.

Til ABC Nyheter sier Ahlström, som også er administrerende direktør i selskapet CLA Sweden, at han ikke er i tvil om at eldre i Skandinavia er klare for et nytt alternativ, som ligger utenfor de vanlige institusjonene og det som det offentlige tilbyr.

– Når vi blir gamle og slutter å jobbe, da har det gjerne vært slik at vi skal vi tas hånd om. Men det stemmer ikke for dagens eldre. De har andre krav og forventinger og et annet selvbilde. Og de har penger, sier Ahlström.

Les også: – Samfunnet vil tjene mye på å lytte til de vise eldre

– Velferdssamfunnet løser ikke dette

Han mener dagens eldre er klare for det som i Nord-Amerika kalles «assisted living» eller «senior resort»; en boligform som vi her hjemme gjerne har blitt kjent med gjennom amerikanske filmer og TV, som både skal være praktisk og sosial.

Det er flere aktører som ønsker å tilby et slikt konsept her i Skandinavia, CLA Sweden som Alhström leder, er en av dem. Han forklarer at de er veldig inspirert av den nordamerikanske modellen, men ønsker å skape et tilbud med skandinavisk profil.

– Amerikanerne fungerer ganske likt som oss, seniorene der har samme behov og ønsker som her, men de har i lengre tid enn oss innsett at de må gjøre mer selv.

– Mange av oss lever fortsatt i tro om at velferdssamfunnet skal løse dette. Men så ser vi at det ikke finnes penger i systemet, eldrehjem rustes ned og blir et sted folk bor det siste halve året før de dør. Vi vil skape et attraktivt alternativ til de mange årene man i dag sitter hjemme, før man kommer så langt at man må på pleiehjem, sier han.

Les også: Oslo får landsby for demente

Vil hjelpe eldre med å dyrke egne interesser

Ahlströms idé har fått navnet ConceptLiving.

– Det er et svar på det vi ser at mangler ute på markedet, boliger som er fysisk tilpasset at man skal kunnen bo med verdighet i alderdommen, med baderom som er romslige, heiser og andre krav. Det er man allerede ganske flinke på, selv om det ikke tilpasses så mye som man kunne gjort. Men det er også så mye annet som kreves. Vi kaller det sosial infrastruktur. Eldre mennesker vil inn i et sosialt miljø som passer i det aldrende liv, sier han.

Han forklarer at senior-resortene i USA legger til rette for at beboerne kan dyrke sine egne interesser.

– Noen av resortene tilbyr for eksempel det å reise som en av sine aktiviteter. Da får seniorene hjelp til å organisere og gjennomføre reiser. Det samme kan man gjøre for eldre i Norge og Sverige. Vi har en rik middelklasse og det finnes helt klart interesse, mener han.

I Nord-Amerika har dette både blitt et populært tilbud og god butikk for dem som driver det, ifølge Ahlström.

– Dette er stor business i Nord-Amerika og de som tilbyr slike løsninger er viktige aktører innen boligmarkedet. Vi vil gjøre det i samme i Skandinavia. Skape et tilbud som en hotellkjede, men som i stedet er en kjede av boliger hvor man kan velge et liv sammen med andre, hvor de eldre får tilbud om attraktive og morsomme aktiviteter. Det er det vi vil sy sammen og tilby.

– Vi tror det er det mange eldre i dag er ute etter, på det tidspunktet i livet vil man gjøre ting lettere for seg selv og ha det morsomt.

Les også: – Positivt at befolkningen blir eldre

Første prosjekt i gang i år

Omsider har bransjen fått øynene opp for dette, ifølge Ahlström som forteller at det er mange som er inne på samme tanke som dem.

– Hvorfor gi opp en generasjon som har penger og som etterspør gode alternativer, spør Ahlström retorisk.

– Det finnes nok ikke et eneste svensk byggekonsern som i dag ikke tenker på å gjøre noe spesielt rettet mot eldre, fortsetter han.

Han forklarer at det så langt har vært mye tanker og snakk, men at det så langt ikke har skjedd noe.

– Men vi er lei av at det er mye prat og lite handling, det har tatt lang tid. Nå har vi har bare ti år på oss til å gjøre noe. Vi håper å være i gang med vårt første prosjekt innen årsskiftet. Om fem år vil man kunne se tilbake og tenke at det var i 2015 det skjedde.

Les også: – Døden kan lære oss hva som er verdt å prioritere

– Vil gjerne jobbe i Norge

Selv om Ahlströms selskap i første omgang sikter seg inn mot Sverige, ser han for seg at konseptet kan eksporteres til hele Skandinavia og gjerne også til andre deler av verden.

– Vi tror de store prosjektene vil være i for eksempel Tyskland og Polen, men vil begynne på hjemmebane i Sverige og vi vil gjerne jobbe med prosjekter i Norge.

For å lykkes trenger de samarbeidspartnere som kan være med å utvikle tilbudet og driften av boligkompleksene.

– Vi må få inn andre aktører. Hvorfor ikke hotellbransjen? De har dette i blodet sitt og forstår verdien av service. For de som bor der er det ikke så viktig hvem som bygde boligen, det er de som leverer tjenester hver dag som er viktig.

– Vi vil komme dit man har kommet i Nord-Amerika. Der har man bygd opp en fantastisk business og et tilbud som de eldre er veldig fornøyd med, sier forsker og daglig leder i CLA Sweden, Petter Ahlström, til ABC Nyheter.

Les også:

– En stor suksess at folk lever lenger - og har det bra

– Livsstilsendring er uglamorøst, men har en utrolig effekt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:17 Punktering ødela for Oliver Solberg i USA14:54 Kø og forsinkelser på E1814:50 Japans statsminister ligger an til å få flertall i overhuset14:47 Kontroversielt kinesisk gull på 400 m fri i svømme-VM14:26 Ble frastjålet penger under minibankuttak14:18 Briten Peaty med verdensrekord på 100 m bryst13:41 – Vi må fjerne immuniteten til de folkevalgte, sier Ukrainas president13:26 TV 2: Krekar betalte «martyrpenger»13:14 Egypt kritiserer at flere flyselskaper stanser Kairo-flygninger12:52 Værlykken snur seg – nå kommer sommeren tilbake til Sør-Norge12:47 Vinstra-dømtes foreldre: Har opplevd trakassering12:44 De Gea enig om superkontrakt med United12:36 Minst ni drept i angrep mot politi i Pakistan12:28 Trønderenergi har anmeldt vindkraftaksjonist12:22 Den britiske finansministeren sier han vil gå av12:05 Henrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter12:03 Gjerningspersoner på frifot etter voldshendelse i Oslo sentrum i natt12:02 Iransk oljetanker i Saudi-Arabia er sluppet fri11:37 Tusenvis demonstrerer i Hongkong mot politiet og omstridt lovforslag11:29 Zidane ønsker Bale vekk så raskt som mulig11:07 Australsk kvinne siktet for å ha halshogget sin egen mor10:46 Ingen pågrepet etter bilran på Minnesund10:30 Aschehoug gikk 40 millioner kroner i underskudd10:27 Norskeid skip til Middelhavet for å redde migranter10:17 To til sykehus etter husbrann i Sandnes10:15 Nytt forskningsprosjekt etter 22. juli: – Fremdeles mange som sliter09:47 Iran: Besetningen på Stena Impero er i god behold09:40 Svømme-VM: 10.-plass for Christiansen på 400 m fri09:27 Opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:25 Minst seks døde i hetebølge i USA09:15 Premier League-sjefen tror VAR vil føre til kontroverser09:15 Rufsete EU-hater klar til å lede britene ut av unionen09:12 Færre på bygda tror på menneskeskapte klimaforandringer: – Det er mistroa til autoriteter08:05 Avsluttet leteaksjon i sjøen ved Bergen uten funn08:05 Ukraina velger ny nasjonalforsamling07:23 To pågrepet i Hongkong etter funn av sprengstoffabrikk07:00 Håndballkomet må vente, ikke med mot Danmark06:00 Kan bli hetebølge i hele Norge05:52 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:17 Ocasio-Cortez langer ut mot Trump05:13 Berusede får de alvorligste skadene på elsparkesykkel04:56 Storbritannia protesterer mot Iran04:17 Tre til sykehus etter bilulykke i Akershus04:00 1.000 brannfolk kjemper mot brann i Portugal03:06 Hetebølge i nordøstlige USA02:22 Arkitekten Cesar Pelli er død02:21 Elvestuen ut mot moralisering i klimakampen01:59 Russisk romkapsel dokket med ISS01:24 Ventura går mot plass på PGA-turen00:38 Brexit-motstandere demonstrerte i London00:30 «Hvaldimir» er ledet tilbake til Hammerfest22:24 Hopp: Norge på tredjeplass i Polen21:54 Ny pilot stoppet etter promillekontroll ved Stavanger Lufthavn20:53 Ødegaard spilte 45 minutter da Real Sociedad tapte for lag fra nivå to20:51 Internasjonal ferd mot ISS på 50-årsdagen for månelandingen20:23 Friidrett: Lillefosse tok gull i U20-EM20:20 Listhaug om Krekar: Vil bli kvitt den mannen så fort som mulig19:48 Hovedmistenkt etter diplomatdrap pågrepet i Irak19:36 Britiske myndigheter frykter terror mot fly fra Egypt19:32 Casper Ruud møter nederlender i Tyskland18:49 Irans vokterråd: Arresten av tankskipet var et svar18:17 Stena Imperos eierselskap i kontakt med besetningen17:57 Dykker funnet død utenfor Dønna i Nordland17:50 To graver åpnet i forsvinningssak i Vatikanet17:14 Mistenkelig gjenstand funnet på Gardermoen var ufarlig16:13 Egyptiske myndigheter vil flytte Tut-ankh-Amon15:55 Wolverhampton slo City på straffer i Shanghai15:47 Jakob Ingebrigtsen slettet 15 år gammel rekord på 5000 meter15:35 Høyre elsker Boris15:35 Én av til nordmenn tror ikke på menneskeskapte klimaendringer15:31 Tenåringen Greenwood sikret seieren for United mot Inter15:11 Trump ringte Löfven om A$AP Rocky – Löfven vil ikke gripe inn14:59 «Død» isbre får minnesten14:47 Politiet: – Ikke greit å filme skadde personer14:35 Over 22.000 demonstrerte i Moskva med krav om frie lokalvalg14:15 Fritidsbåt gikk på grunn i Møre og Romsdal14:07 Tusenvis demonstrerer i Hongkong til støtte for politiet13:49 Neste uke er det meldt over 30 grader i sør – i nord snur godværet13:31 Politiet i Hongkong sier de har avslørt sprengstoffabrikk13:17 50 døde grindhvaler oppdaget av turister på Island12:43 United avslo Inter-bud på Lukaku12:39 To flyplasser stengt på Sicilia etter vulkanutbrudd12:21 Dansk professor vil bygge mur rundt Europa: – Neppe realistisk12:17 Tyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip12:12 Luftangrep mot Jemens opprørskontrollerte hovedstad11:49 Over 150 døde i monsunflommer i Sør-Asia11:45 10 omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg11:21 Ytre høyre-demonstrasjon etter politikerdrap i Tyskland11:02 Liverpool tapte for Borussia Dortmund i Indiana10:36 Britiske myndigheter advarer mot seiling i Hormuzstredet10:00 Stor fornyelse i ukrainsk politikk ventet i valget på nasjonalforsamling09:42 NVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:37 Zlatan avgjorde med hat trick i lokalderbyet i Los Angeles09:27 To personer funnet døde i Sverige09:27 Tyrkisk bankmann løslatt fra fengsel i USA09:02 Kan Jakob Ingebrigtsen true norsk rekord på 5000 meter?09:00 50 år siden det første skrittet ble tatt på månen08:51 London-politiets Twitter-konto hacket08:11 Fire personer lettere skadd i trafikkulykke ved Evje
Siste nytt
15:17SportPunktering ødela for Oliver Solberg i USA14:54NorgeKø og forsinkelser på E1814:50VerdenJapans statsminister ligger an til å få flertall i overhuset14:47SportKontroversielt kinesisk gull på 400 m fri i svømme-VM14:26NorgeBle frastjålet penger under minibankuttak14:18SportBriten Peaty med verdensrekord på 100 m bryst13:41Verden– Vi må fjerne immuniteten til de folkevalgte, sier Ukrainas president13:26NorgeTV 2: Krekar betalte «martyrpenger»13:14VerdenEgypt kritiserer at flere flyselskaper stanser Kairo-flygninger12:52NorgeVærlykken snur seg – nå kommer sommeren tilbake til Sør-Norge12:47NorgeVinstra-dømtes foreldre: Har opplevd trakassering12:44SportDe Gea enig om superkontrakt med United12:36VerdenMinst ni drept i angrep mot politi i Pakistan12:28NorgeTrønderenergi har anmeldt vindkraftaksjonist12:22VerdenDen britiske finansministeren sier han vil gå av12:05SportHenrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter12:03NorgeGjerningspersoner på frifot etter voldshendelse i Oslo sentrum i natt12:02VerdenIransk oljetanker i Saudi-Arabia er sluppet fri11:37VerdenTusenvis demonstrerer i Hongkong mot politiet og omstridt lovforslag11:29SportZidane ønsker Bale vekk så raskt som mulig11:07VerdenAustralsk kvinne siktet for å ha halshogget sin egen mor10:46NorgeIngen pågrepet etter bilran på Minnesund10:30NorgeAschehoug gikk 40 millioner kroner i underskudd10:27VerdenNorskeid skip til Middelhavet for å redde migranter10:17NorgeTo til sykehus etter husbrann i Sandnes10:15NorgeNytt forskningsprosjekt etter 22. juli: – Fremdeles mange som sliter09:47VerdenIran: Besetningen på Stena Impero er i god behold09:40SportSvømme-VM: 10.-plass for Christiansen på 400 m fri09:27NorgeOpprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:25VerdenMinst seks døde i hetebølge i USA09:15SportPremier League-sjefen tror VAR vil føre til kontroverser09:15VerdenRufsete EU-hater klar til å lede britene ut av unionen09:12PolitikkFærre på bygda tror på menneskeskapte klimaforandringer: – Det er mistroa til autoriteter08:05NorgeAvsluttet leteaksjon i sjøen ved Bergen uten funn08:05VerdenUkraina velger ny nasjonalforsamling07:23VerdenTo pågrepet i Hongkong etter funn av sprengstoffabrikk07:00SportHåndballkomet må vente, ikke med mot Danmark06:00NorgeKan bli hetebølge i hele Norge05:52NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:17VerdenOcasio-Cortez langer ut mot Trump05:13NorgeBerusede får de alvorligste skadene på elsparkesykkel04:56VerdenStorbritannia protesterer mot Iran04:17NorgeTre til sykehus etter bilulykke i Akershus04:00Verden1.000 brannfolk kjemper mot brann i Portugal03:06VerdenHetebølge i nordøstlige USA02:22VerdenArkitekten Cesar Pelli er død02:21NorgeElvestuen ut mot moralisering i klimakampen01:59VerdenRussisk romkapsel dokket med ISS01:24SportVentura går mot plass på PGA-turen00:38VerdenBrexit-motstandere demonstrerte i London00:30Norge«Hvaldimir» er ledet tilbake til Hammerfest22:24SportHopp: Norge på tredjeplass i Polen21:54NorgeNy pilot stoppet etter promillekontroll ved Stavanger Lufthavn20:53SportØdegaard spilte 45 minutter da Real Sociedad tapte for lag fra nivå to20:51VerdenInternasjonal ferd mot ISS på 50-årsdagen for månelandingen20:23SportFriidrett: Lillefosse tok gull i U20-EM20:20PolitikkListhaug om Krekar: Vil bli kvitt den mannen så fort som mulig19:48VerdenHovedmistenkt etter diplomatdrap pågrepet i Irak19:36VerdenBritiske myndigheter frykter terror mot fly fra Egypt19:32SportCasper Ruud møter nederlender i Tyskland18:49VerdenIrans vokterråd: Arresten av tankskipet var et svar18:17VerdenStena Imperos eierselskap i kontakt med besetningen17:57NorgeDykker funnet død utenfor Dønna i Nordland17:50VerdenTo graver åpnet i forsvinningssak i Vatikanet17:14NorgeMistenkelig gjenstand funnet på Gardermoen var ufarlig16:13VerdenEgyptiske myndigheter vil flytte Tut-ankh-Amon15:55SportWolverhampton slo City på straffer i Shanghai15:47SportJakob Ingebrigtsen slettet 15 år gammel rekord på 5000 meter15:35PolitikkHøyre elsker Boris15:35NorgeÉn av til nordmenn tror ikke på menneskeskapte klimaendringer15:31SportTenåringen Greenwood sikret seieren for United mot Inter15:11KulturTrump ringte Löfven om A$AP Rocky – Löfven vil ikke gripe inn14:59Verden«Død» isbre får minnesten14:47NorgePolitiet: – Ikke greit å filme skadde personer14:35VerdenOver 22.000 demonstrerte i Moskva med krav om frie lokalvalg14:15NorgeFritidsbåt gikk på grunn i Møre og Romsdal14:07VerdenTusenvis demonstrerer i Hongkong til støtte for politiet13:49NorgeNeste uke er det meldt over 30 grader i sør – i nord snur godværet13:31VerdenPolitiet i Hongkong sier de har avslørt sprengstoffabrikk13:17Verden50 døde grindhvaler oppdaget av turister på Island12:43SportUnited avslo Inter-bud på Lukaku12:39VerdenTo flyplasser stengt på Sicilia etter vulkanutbrudd12:21NorgeDansk professor vil bygge mur rundt Europa: – Neppe realistisk12:17VerdenTyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip12:12VerdenLuftangrep mot Jemens opprørskontrollerte hovedstad11:49VerdenOver 150 døde i monsunflommer i Sør-Asia11:45Verden10 omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg11:21VerdenYtre høyre-demonstrasjon etter politikerdrap i Tyskland11:02SportLiverpool tapte for Borussia Dortmund i Indiana10:36VerdenBritiske myndigheter advarer mot seiling i Hormuzstredet10:00VerdenStor fornyelse i ukrainsk politikk ventet i valget på nasjonalforsamling09:42NorgeNVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:37SportZlatan avgjorde med hat trick i lokalderbyet i Los Angeles09:27VerdenTo personer funnet døde i Sverige09:27VerdenTyrkisk bankmann løslatt fra fengsel i USA09:02SportKan Jakob Ingebrigtsen true norsk rekord på 5000 meter?09:00Verden50 år siden det første skrittet ble tatt på månen08:51VerdenLondon-politiets Twitter-konto hacket08:11NorgeFire personer lettere skadd i trafikkulykke ved Evje

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus