Kvinnelige forskere ble bedt om å få en mann til å lese gjennom

Denne tilbakemeldingen på en forskningsrapport har skapt furore på Twitter. Faksimile: Twitter
Denne tilbakemeldingen på en forskningsrapport har skapt furore på Twitter. Faksimile: Twitter

Da ble det Twitter-storm.

Det ble det full Twitter-storm da to kvinnelige biologer fikk beskjed i en formell evaluering om at de kunne heve kvaliteten på forskningen sin ved å ta med et par menn i forskergruppen sin.

Han som skrev den formelle evalueringen mente nemlig at mannlige doktorgradsstudenter produserer flere og bedre forskningsrapporter enn kvinnelige.

SOSIOLOG: Lena Wiik Olsen skrev masteroppgave om kvinnelige ingeniørstudenter. Hun kom frem til at kvinnene tok avstand fra andre kvinner og egen femininitet, som en strategi for å passe inn i miljøet og bli tatt seriøst. © FOTO: Privat
SOSIOLOG: Lena Wiik Olsen skrev masteroppgave om kvinnelige ingeniørstudenter. Hun kom frem til at kvinnene tok avstand fra andre kvinner og egen femininitet, som en strategi for å passe inn i miljøet og bli tatt seriøst. © FOTO: Privat

Situasjonen i Norge

Heller ikke i Norge er det bare grei skuring for kvinner i akademia. Selv om Norges første kvinnelige student Cecilie Thoresen ble immatrikulert i 1882, utgjør kvinner i dag fortsatt bare litt over en fjerdedel av alle professorer i Norge.

Til sin masteroppgave i sosiologi i fjor intervjuet Lena Wiik Olsen 11 kvinner ved ingeniørstudiet på NTNU.

Hun fant at de kvinnelige studentene, som en strategi for å flytte fokuset fra kjønn til kompetanse i faget, så seg nødt til å tone ned egne feminine trekk.

- Noen at deres kvinnelige former kunne virke ødeleggende for deres faglige autoritet, sier Wiik Olsen til Kvinneguiden.

Ta med en mann

Stormen på Twitter oppstod da Megan Head fra Australian National University i Canberra og Fiona Ingleby fra Universitetet i Sussex, skulle publisere en rapport i det anerkjente forskningsmagasinet PLOS ONE. Før publisering skulle manuset godkjennes av en fagperson. Dette blir gjort med alle arbeider før publisering for å sikre en høy faglig kvalitet.

Tilbakemeldingen til de to forskerne kom skriftlig: De ble anbefalt å få med seg en eller to mannlige biologer som medforfattere. Hvis ikke det lot seg gjøre, burde de i alle fall få mannlige kollegaer til å lese gjennom og komme med innspill som ville forbedre sluttproduktet, het det i evalueringen.

For ordens skyld: Mannlige kollegaer hadde alt lest gjennom forskningen.

- Menn leverer bedre rapporter

Han som evaluerte manuset, argumenterte videre med at menn blir publisert i bedre tidsskrifter. Dette, mente han, skyldes at menn jobber lengre dager på grunn av menns «bedre helse og utholdenhet».

Fiona reagerte med å poste tilbakemeldingen på Twitter. Og skapte naturlig nok stort engasjement.

Magasinet Plos One beklaget tilbakemeldingen, og sendte rapporten til ny vurdering hos en annen fagfelle. De avsluttet også samarbeidet med han som skrev den første evalueringen.

HEMMER FORSKNINGEN: Professor ved Senter for kvinne- og kjønnsforskning ved Universitetet i Bergen, Randi Gressgård, mener norsk forskning går glipp av flere dyktige personer som følge av diskriminering. © Foto: Ragnhild Fjellro
HEMMER FORSKNINGEN: Professor ved Senter for kvinne- og kjønnsforskning ved Universitetet i Bergen, Randi Gressgård, mener norsk forskning går glipp av flere dyktige personer som følge av diskriminering. © Foto: Ragnhild Fjellro

Toner ned det feminine

I Lena Wiik Olsens studie fra NTNU fant hun at de kvinnelige studentene så seg nødt til å dempe egne feminine trekk for å flytte fokuset fra kjønn til kompetanse i faget.

Kvinnene følte at de måtte jobbe hardere for å oppnå det samme som menn på studiet.

- Flere av informantene mente det kunne være lurt å tenke litt ekstra over hvordan de som kvinne i et mannsdominert miljø framstilte seg, både på studiene og med tanke på det kommende arbeidslivet, forklarer Wiik Olsen til Kvinneguiden.

- Kvinnelige former kan ødelegge

- De mente det kunne være lurt å tone ned sminkebruken, samt bruken av det de kalte «feminine klær».

Blant annet fordi kvinnene følte det ble mer synlig om de gjorde en feil enn om en mann gjorde det, så de seg også nødt til å være ekstra nøye med arbeid.

- En informant fortalte at hun opplevde det som at alt hun gjorde representerte alle kvinner, ikke bare henne selv, forteller Olsen.

Tok avstand fra andre kvinner

Cathrine Seierstad ved Brunel University i Storbritannia utførte i 2012 en studie som viste at over 80 prosent av 240 kvinnelige akademikere mener det ikke er full likestilling ved skandinaviske universiteter.

- Lukker du øynene og ser for deg en forsker, så ser mange en mann. Googler du ordet «professor» vil bildene hovedsakelig vise menn. En konsekvens kan bli at menn ofte blir sett på som hovedforskere på prosjekter, mens kvinner kan bli usynlige. Det er en ulempe at hvis noen trengs til å uttale seg, så er det menn som blir spurt. S er du på pensum på universitetene er det flest mannlige forfattere, og det samme gjelder i de som blir bedt om å uttale seg i media, sier Seiersted til Kvinneguiden.

Ligger etter andre europeiske land

Selv om et fåtall av kvinnene hadde opplevd direkte diskriminering, identifiserte de flere barrierer kvinnelige akademikere kan møte.

- Direkte eller indirekte ekskludering fra mannlige nettverkble identifisert som en barriere. Konsekvensen av dette kan bli mangel på tilgang til prosjekter, samt forskningshenvisning, sier Seierstad til Kvinneguiden.no.

Professor ved Senter for kvinne- og kjønnsforskning ved Universitetet i Bergen, Randi Gressgård ser samme tendens.

- Mange kvinner opplever at deres synspunkter ikke vektes like tungt som menns, selv når de har formelt høyere kompetanse. Menn krediteres gjerne for uttalelser som kvinner opprinnelig har kommet med, sier Gressgård til Kvinneguiden.

Seierstad mener det er viktig å ha fokus på hva som kan gjøres for å bedre kjønnsbalansen.

- Norge og Skandinavia er ofte rangert som de mest likestilte landene i verden, men ligger etter i forhold til andel kvinner som har ledende stillinger innen akademia og på professornivå. Ledelsen bør signalisere at mangfold, likestilling og et inkluderende miljø er viktig. I tillegg bør institusjonene jobbe bevisst med spesifikke strategier som bevisstgjøring og sette tydelige mål.

Går glipp av dyktige personer

Gressgård mener stereotypier har mye av skylden for den lave kvinneandelen i høyere stillinger i akademia. Hun snakker om begrepet mikroaggresjon - små bemerkninger og handlinger som ikke er bevisste hersketeknikker, men som er med på å opprettholde tradisjonelle stereotypier.

- Den kumulative byrden av å stadig bli utsatt for mikroaggresjon kan være en stor belastning for den enkelte. Og ikke minst hemmer det forskningsverdenen generelt, fordi vi går glipp av mange faglig dyktige personer som ikke får de samme forutsetningene for å lykkes.

Må jobbe hardt for autoritet

Eksempler på mikroaggresjon kan være kommentarer om kvinners utsende, at menn oftere ubevisst avbryter kvinner, eller at menn ofte mener kvinner trenger hjelp med ting som IT – en velmenende handling, men ikke desto mindre en handling som støtter opp om stereotypiene.

Gressgård mener også kvinner fort kan oppleves som vrange eller vanskelige når de stiller spørsmål, mens menn oppfattes som smarte og interesserte.

- Det nikkes ofte mer anerkjennende til menn som tar ordet, og de tillegges en naturlig autoritet, mens kvinner lettere kan overhøres og i større grad må insistere på sin autoritet – og derfor kan oppfattes som insisterende.

Passe inn

I studien til Vik Olsen fra NTNU uttrykte informantene først en viss skepsis mot å ha flere kvinner på studiet. Etter hvert kom det imidlertid frem at flere mente det ville være positivt med flere kvinnelige medstudenter, av både faglige og sosiale grunner.

Denne ambivalensen tolker Olsen som en indikasjon på at kvinnene ser seg nødt til å ta avstand fra andre kvinner for å passe inn og bli tatt seriøst på studiet.

Favorisering av det maskuline

Hun mener avstanden kvinnene tok til andre kvinner kan være et resultat av favorisering av det maskuline, og et forsøk på å nøytralisere betydningen av det å være kvinne.

- Jeg tolker det dithen at det å ta avstand fra andre kvinner, kan betraktes som en forhandlingsstrategi hvor mine informanter forsøker å finne sin plass i den mannsdominerte studieorganisasjonen.

I oppgaven fant Olsen at de kvinnelige studentene selv opplevde at de hadde lavere selvtillit og var mer selvkritiske til eget faglige nivå enn sine mannlige medstudenter. Til tross for at karakterene deres var like gode, om ikke bedre.

- Kvinnene opplevde at de framstilte seg selv på en mer tilbaketrukken og forsiktig måte enn de mannlige studentene.

Dette mener hun kan hindre kvinnelige ingeniørers muligheter i studieorganisasjonen, samt i det kommende arbeidslivet, og er noe vi bør jobbe mot.

- En undervurdering av egen faglig dyktighet kan føre til at kvinnene går glipp av viktige karrieremuligheter.

Vil du lese flere saker om jobb og økonomi? Meld deg på Kvinneguidens nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:36 Netanyahu: Israel trenger en sterk sionistisk regjering05:11 Norsk-tysk studie: Farlig stoff i tre av fire plastprodukter04:42 Mexico ber fransk auksjonshus stoppe kunstsalg04:38 Høyre-ordfører kan miste kjedet på grunn av én stemme04:15 Ingen skadd, ingen pågrepet etter skyting i Oslo04:07 Rusrapport: Vest-Agder- og Oslo-innbyggere sliter mest02:51 Opposisjonspolitiker i Venezuela løslatt02:29 Netanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24 Negotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59 Flere migranter i verden01:50 Medier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30 Vintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05 MDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41 FIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35 Høyere valgdeltakelse i Israel23:44 Haaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37 Trumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35 Schibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33 Barcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28 Liverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21 Lagerbäck jublet over Haaland-show23:09 Lieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel23:06 Straffebom da Chelsea røk i mesterligaåpningen22:48 Ny pågripelse etter tyveri av gulltoalett på Churchills fødested22:12 Flygerforbundet ber statlige selskaper kreve økt flysikkerhet21:49 Haaland herjer i mesterligaen - scoret hattrick før pause21:46 Eksklusjon i FNB blir omgjort21:43 FpU-topp sier han forstår Rajas utspill21:28 Undersøkelse: Nordmenn og saudiarabere er minst bekymret for klimaet21:21 Inter-blemme i mesterligaåpningen21:19 Messi på benken, stjerneskuddet setter Barca-rekord21:18 Spania rykker nærmere nyvalg21:16 Naturfotograf tildeles Forskningsrådets formidlingspris21:09 Netanyahus blokk får ikke flertall i valgdagsmålinger i Israel21:04 Brann i anlegg som lagrer koppervirus20:30 – Jeg ser ingen grunn til at de rikeste skal motta sosialhjelp fra staten20:05 Saudi-Arabia: 50 prosent av den rammede oljeproduksjonen er gjenopptatt19:23 Politiet om ny tyveribølge: – Blir et samfunnsproblem19:03 Prinsesse Ingrid Alexandra avduket nye skulpturer i skulpturparken sin18:54 Regjeringspartiene krangler videre i full offentlighet18:45 Ocean Viking reddet 109 mennesker i Middelhavet18:39 Storbritannia og Tyskland oppfordrer til kollektivt svar på angrepene i Saudi-Arabia18:37 Facebook stenger Netanyahus chatbot på valgdagen18:12 Helgen blir varm i Sør-Norge17:53 Evjen solgt til AZ Alkmaar17:51 Full skadekrise i Citys midtforsvar17:39 Hollywood-kjendis fikk 14 dager - hjemløs kvinne fikk 5 år17:30 Grande avbryter Island-tur17:04 Mystisk misdannelse forundrer tyske leger17:03 Sverige holder tilbake utbetalinger til norsk skogselskap i Afrika17:02 Jordan: Over 150.000 syriske flyktninger har reist hjem17:01 Tunisia: Jussprofessor og fengslet mediemogul videre i presidentvalget17:00 Antall asylsøknader i Europa steg med 25 prosent i juli16:43 Raja avviser at «brun propaganda» var Hitler-referanse16:15 MDG og Venstre i Oslo har hatt en «god samtale»16:14 NRK-sjefen reagerer på statsministerens kritikk av Folkeopplysningen16:07 Ropstad: Interne problemer bør tas internt16:05 42-åring dømt til 17 års fengsel for drap på Hellerud i juni 201715:15 Falsk jomfruolje konfiskert i Italia15:13 Russland med 29 nøytrale utøvere i friidretts-VM15:10 Henrettet i sin egen seng: – Drept fordi hun er asiatisk15:04 Salomonøyene vender Taiwan ryggen14:45 Danske vindmøller satte ny rekord14:31 Jensen om Raja-utspill: – Langt over grensen14:15 Thomas Cook søker konkursbeskyttelse14:14 Far siktet etter gjenopptakelse av barnedødsfall i 201314:13 Ekspertpanel om bioenergi: – Et perverst smutthull13:50 Lagarde godtatt som sentralbanksjef13:50 Tusenvis av laks på rømmen i Sognefjorden13:20 Kronprinsparet tok turen til fjells13:19 «Tuttas» avskjed var ikke planlagt13:19 Ny analyse viser bompengelistenes ekstreme valgtriumf12:51 Redusert straff for Neymar etter VAR-utbrudd12:51 Propanlekkasje fra tankbil stanset12:50 Uføre kan bli fratatt pensjonstillegg12:20 Fransk politi flytter 1.000 mennesker fra leir ved Dunkerque12:19 NOAH anmelder skytingen av binne med unger12:02 Motvilje i USA mot krig med Iran12:00 Politiet har sikret mistenkelig gjenstand i Trollhättan11:46 Raja: Det stinker av Frps retorikk11:45 Prinsesse Märtha Louises Instagram-konto slettet uten hennes samtykke11:25 Apple mener EU-bot er «fullstendig urealistisk»11:25 Ikke klart når folk kan flytte hjem etter jordras11:12 Selvmordsangrep mot valgkampmøte i Afghanistan11:11 Avis: Nok en spiller på vei bort fra Bodø/Glimt11:11 Propanlekkasje i Kristiansund stanset11:10 Tour de France-vinneren dropper sykkel-VM11:02 Savnet jeger funnet i god behold i Namdal10:39 Tør USA vise handlekraft? Spørsmålet gjelder hele det internasjonale samfunnet10:38 Italias Matteo Renzi starter nytt parti10:37 Sju nye meldinger om syke hunder10:36 Virke: Norge kan tape minst 48 milliarder ved å gå ut av EØS10:34 Fotball: Vålerenga best på talentutvikling10:34 Kardinal anker til høyesterett etter overgrepsdom09:52 Oljeprisen fortsetter oppover – bensinprisen over 17 kroner09:42 Et blaff av sommer treffer landet til helgen09:34 Irans øverste leder: – Blir ingen samtaler med USA09:31 Juks avdekket ved bilverksted – godkjenning for 170 biler trekkes tilbake09:05 Terrorsaken i Bærum: Dødsårsaken var fire skudd08:47 Arbeiderpartiet var den største taperen i 163 kommuner
Siste nytt
05:36VerdenNetanyahu: Israel trenger en sterk sionistisk regjering05:11NorgeNorsk-tysk studie: Farlig stoff i tre av fire plastprodukter04:42VerdenMexico ber fransk auksjonshus stoppe kunstsalg04:38NorgeHøyre-ordfører kan miste kjedet på grunn av én stemme04:15NorgeIngen skadd, ingen pågrepet etter skyting i Oslo04:07NorgeRusrapport: Vest-Agder- og Oslo-innbyggere sliter mest02:51VerdenOpposisjonspolitiker i Venezuela løslatt02:29VerdenNetanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24NorgeNegotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59VerdenFlere migranter i verden01:50VerdenMedier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30NorgeVintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05NorgeMDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41NorgeFIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35VerdenHøyere valgdeltakelse i Israel23:44SportHaaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37VerdenTrumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35NorgeSchibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33SportBarcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28SportLiverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21SportLagerbäck jublet over Haaland-show23:09VerdenLieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel23:06SportStraffebom da Chelsea røk i mesterligaåpningen22:48VerdenNy pågripelse etter tyveri av gulltoalett på Churchills fødested22:12NorgeFlygerforbundet ber statlige selskaper kreve økt flysikkerhet21:49SportHaaland herjer i mesterligaen - scoret hattrick før pause21:46PolitikkEksklusjon i FNB blir omgjort21:43PolitikkFpU-topp sier han forstår Rajas utspill21:28NorgeUndersøkelse: Nordmenn og saudiarabere er minst bekymret for klimaet21:21SportInter-blemme i mesterligaåpningen21:19SportMessi på benken, stjerneskuddet setter Barca-rekord21:18VerdenSpania rykker nærmere nyvalg21:16NorgeNaturfotograf tildeles Forskningsrådets formidlingspris21:09PolitikkNetanyahus blokk får ikke flertall i valgdagsmålinger i Israel21:04VerdenBrann i anlegg som lagrer koppervirus20:30Norge– Jeg ser ingen grunn til at de rikeste skal motta sosialhjelp fra staten20:05VerdenSaudi-Arabia: 50 prosent av den rammede oljeproduksjonen er gjenopptatt19:23NorgePolitiet om ny tyveribølge: – Blir et samfunnsproblem19:03NorgePrinsesse Ingrid Alexandra avduket nye skulpturer i skulpturparken sin18:54PolitikkRegjeringspartiene krangler videre i full offentlighet18:45VerdenOcean Viking reddet 109 mennesker i Middelhavet18:39VerdenStorbritannia og Tyskland oppfordrer til kollektivt svar på angrepene i Saudi-Arabia18:37VerdenFacebook stenger Netanyahus chatbot på valgdagen18:12NorgeHelgen blir varm i Sør-Norge17:53SportEvjen solgt til AZ Alkmaar17:51SportFull skadekrise i Citys midtforsvar17:39VerdenHollywood-kjendis fikk 14 dager - hjemløs kvinne fikk 5 år17:30PolitikkGrande avbryter Island-tur17:04Helse og livsstilMystisk misdannelse forundrer tyske leger17:03NorgeSverige holder tilbake utbetalinger til norsk skogselskap i Afrika17:02VerdenJordan: Over 150.000 syriske flyktninger har reist hjem17:01VerdenTunisia: Jussprofessor og fengslet mediemogul videre i presidentvalget17:00VerdenAntall asylsøknader i Europa steg med 25 prosent i juli16:43PolitikkRaja avviser at «brun propaganda» var Hitler-referanse16:15PolitikkMDG og Venstre i Oslo har hatt en «god samtale»16:14PolitikkNRK-sjefen reagerer på statsministerens kritikk av Folkeopplysningen16:07PolitikkRopstad: Interne problemer bør tas internt16:05Norge42-åring dømt til 17 års fengsel for drap på Hellerud i juni 201715:15Helse og livsstilFalsk jomfruolje konfiskert i Italia15:13SportRussland med 29 nøytrale utøvere i friidretts-VM15:10NorgeHenrettet i sin egen seng: – Drept fordi hun er asiatisk15:04VerdenSalomonøyene vender Taiwan ryggen14:45VerdenDanske vindmøller satte ny rekord14:31PolitikkJensen om Raja-utspill: – Langt over grensen14:15ReiseThomas Cook søker konkursbeskyttelse14:14NorgeFar siktet etter gjenopptakelse av barnedødsfall i 201314:13VerdenEkspertpanel om bioenergi: – Et perverst smutthull13:50PengerLagarde godtatt som sentralbanksjef13:50NorgeTusenvis av laks på rømmen i Sognefjorden13:20KulturKronprinsparet tok turen til fjells13:19Sport«Tuttas» avskjed var ikke planlagt13:19MotorNy analyse viser bompengelistenes ekstreme valgtriumf12:51SportRedusert straff for Neymar etter VAR-utbrudd12:51NorgePropanlekkasje fra tankbil stanset12:50PengerUføre kan bli fratatt pensjonstillegg12:20VerdenFransk politi flytter 1.000 mennesker fra leir ved Dunkerque12:19NorgeNOAH anmelder skytingen av binne med unger12:02VerdenMotvilje i USA mot krig med Iran12:00VerdenPolitiet har sikret mistenkelig gjenstand i Trollhättan11:46PolitikkRaja: Det stinker av Frps retorikk11:45NorgePrinsesse Märtha Louises Instagram-konto slettet uten hennes samtykke11:25PengerApple mener EU-bot er «fullstendig urealistisk»11:25NorgeIkke klart når folk kan flytte hjem etter jordras11:12VerdenSelvmordsangrep mot valgkampmøte i Afghanistan11:11SportAvis: Nok en spiller på vei bort fra Bodø/Glimt11:11NorgePropanlekkasje i Kristiansund stanset11:10SportTour de France-vinneren dropper sykkel-VM11:02NorgeSavnet jeger funnet i god behold i Namdal10:39StemmerTør USA vise handlekraft? Spørsmålet gjelder hele det internasjonale samfunnet10:38PolitikkItalias Matteo Renzi starter nytt parti10:37Helse og livsstilSju nye meldinger om syke hunder10:36PengerVirke: Norge kan tape minst 48 milliarder ved å gå ut av EØS10:34SportFotball: Vålerenga best på talentutvikling10:34VerdenKardinal anker til høyesterett etter overgrepsdom09:52PengerOljeprisen fortsetter oppover – bensinprisen over 17 kroner09:42NorgeEt blaff av sommer treffer landet til helgen09:34VerdenIrans øverste leder: – Blir ingen samtaler med USA09:31MotorJuks avdekket ved bilverksted – godkjenning for 170 biler trekkes tilbake09:05NorgeTerrorsaken i Bærum: Dødsårsaken var fire skudd08:47PolitikkArbeiderpartiet var den største taperen i 163 kommuner

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus