Meny

Peter (18) intervjuer seg selv, 38 år senere

Denne «kladden» skal gi et innblikk i hvordan «Peter Stoney» Emshwiller ser for seg at filmen hans skal bli. Videoen finnes her på YouTube.

Som 18-åring i 1977 lagde amerikanske Peter Emshwiller klar en rekke filmklipp der han «intervjuer» seg selv som eldre. 38 år senere vil han ferdigstille filmen, og svare på spørsmålene den unge mannen stiller.

Alle kan oppleve å møte seg selv i døra i løpet av et langt liv. Noen tar det et par hakk lenger.

Her sitter han som 18- og 56-åring i samme bildeutsnitt. Foto: Peter Emshwiller

Da den vordende filmskaperen Peter Emshwiller var 18 år lagde han klar en rekke filmklipp med forskjellige vinkler, reaksjoner og spørsmål som forberedelse til et «intervju» med seg selv som en eldre mann. Nå, 38 år senere, forsøker han å finansiere filmen «Later That Same Life», hvor spørsmålene endelig skal besvares.

«Da jeg var 18 trodde jeg vel nærmest at jeg kom til å bli noe à la den neste George Clooney. Jeg forventet å bli rik, berømt og svært vellykket. Samtidig var jeg redd for å bli en stor taper. Jeg hadde en veldig svart-hvit tenkning den gang, som jeg antar er vanlig for tenåringer. Jeg var helt sikker på at jeg enten kom til å ende opp som superstjerne eller uteligger. Det slo meg aldri at det kunne bli en mellomting», skriver Emshwiller i en e-post til ABC Nyheter.

Se også denne: Jenta tar alvors­pra­ten med skilte foreldre

56-åringen er en kreativ type. Han har skrevet bøker, laget kunst, vært magasinredaktør, skuespiller, manusforfatter og regissør. Men han har vel ikke blitt riktig så rik og berømt som han håpet på.

«På mange måter har jeg sviktet denne 18-åringen. Både med tanke på suksess i livet og, for å være ærlig, fysisk. Jeg vet at han ville hatet at jeg har blitt tjukk og er i ferd med å miste håret. Han hadde nok sett for seg distingverte rynker og stilig, grånende hår. Men Jabba the Hut i blazer? Niks», skriver Emshwiller. [Jabba er en tettbygd skikkelse fra Star Wars-filmene, journ. anm.]

I videoen over kan du se smakebiter på hvordan det arter seg når en 18-åring intervjuer sitt 56 år gamle jeg.

Se også denne: Jaaa! Rist løs bestemor!

«Får lyst til å gi meg en klem»

«Den gang hadde jeg et forferdelig selvbilde. Jeg syntes jeg var en klumsete, stygg, kvisete nerd. Men når jeg ser på den fyren i dag har jeg bare lyst til å gi ham en klem og si at han er kul. Og kjekk. Og søt. Kanskje jeg rett og slett skal gjøre det, i den ferdige filmen.»

I løper av enveissamtalen i 1977 stilte Emshwiller sitt eldre jeg en rekke spørsmål om sin egen fremtid, med temaer som familie, kunst, vennskap og sex. Siden tok han opp en rekke forskjellige reaksjoner på mulige svar, alt fra høflige nikk til glede, sorg, irritasjon, overraskelse og simpelthen gru.

Se også: Forskere spår arveprinsens utseende om 60 år

Han fikk hjelp til å lage de opprinnelige klippene av faren, som også var filmskaper.

«Det var en forvirrende periode i livet, og jeg var akkurat ferdig med gymnaset. Som de fleste ungdommer på den alderen hadde jeg en masse spørsmål om fremtiden. Burde jeg studere? Burde jeg ta et friår? Burde jeg slå opp med kjæresten? Hva ville fremtiden bringe? Hva slags karriere burde jeg satse på? Hvilke av mine mange fritidsinteresser burde jeg fokusere på? Hva var de beste valgene?», skriver han.

Se også denne: Oldemor rømte fra gam­le­hjem­met – tok tato­ve­ring

Kunst og science-fiction

«Jeg var fan av science-fiction og kjente godt til tidsreisemotivet. Jeg hadde spilt skuespill siden jeg var sju, og faren min hadde tilgang til et bra kamera. Alt dette førte til denne ideen om å snakke med mitt fremtidige jeg. Familien min har alltid vært «kunstnerisk anlagt», så det å omvandle mine bekymringer til kunst virket naturlig. Jeg visste at det ikke var en virkelig samtale med mitt fremtidige jeg, og at jeg ikke faktisk ville få noen svar på spørsmålene. Men jeg tenkte det kunne virke terapeutisk på et vis. Og det gjorde det.»

Målet er å lage en helaftens film, der intervjuet er kjernen i fortellingen.

«Det blir noen innslag fra kulissene og prøverommet, hvor jeg liksom må overtales til å snakke med mitt yngre jeg. På et tidspunkt blir jeg så sur på 18-åringen at jeg forlater intervjuet, og min høyst virkelige kone kommer for å snakke med gutten. Noen av hans skolekamerater vil også gjøre gjesteopptredener, som eldre menn. Heldigvis var jeg fremsynt nok i 1977 til at nærmest alt er mulig», skriver regissøren.

Se også: Barna kjøpte tilbake familiens gamle bil

Prosjektet har gitt mersmak, skriver Emshwiller avslutningsvis: «Under arbeidet med denne filmen vil jeg kanskje ta opp noen snutter der jeg som 56-åring snakker med den enda eldre utgaven av meg selv. Det kan jo bli gøy!», skriver han til ABC Nyheter.

Du kan lese mer på prosjektets hjemmesider, Later That Same Life , og følge med på YouTubekanalen til filmskaperen.

Noe tilsvarende ble gjort i 2012 da den da 32 år gamle Jeremiah McDonald snakket med seg selv som 12-åring. Se videoen her:

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus