Husk å stille klokka

KLOKKE: Du trenger kanskje ikke en unbrakonøkkel for å stille uret på armen, men stilles skal den likevel.
KLOKKE: Du trenger kanskje ikke en unbrakonøkkel for å stille uret på armen, men stilles skal den likevel. Foto: Elise Amendola / Ap
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da er det igjen på tide å finne ut hvilken vei urviseren skal vris.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sommeren har vært over en stund, og natt til søndag 25. oktober er sommertiden offisielt slutt.

Klokka 03.00 skal klokka stilles igjen, men så var det som vanlig spørsmålet om hvilken vei.

Et enkelt tips: Klokka skal alltid mot sommer, både vår og høst. Det betyr at du natt til søndag, eventuelt før du legger deg, skal stille klokka én time tilbake.

Andre tips for å huske retningen er å tenke at terassemøblene skal fram om våre, og tilbake der de ble hentet fra om høsten.

Les også: Helsefarlig å stille klokka

Normaltid

Tiden vi går inn i nå kalles normaltid, kanskje best kjent som vintertid, og kveldene oppleves lengre og mørkere.

I tillegg til å være mørkt, har enkelte forskere hevdet at det er er en helserisiko forbundet med å skifte fra sommertid til vintertid. Svenske forskere fant, om enn en liten, fare for økt stress som igjen påvirket hjertehelsen vår.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De svenske forskerne ved Karolinska institutet fant i 2012 en økning i antall blodpropper og trafikkulykker rundt tiden da klokka stilles.

Les også: Sommertid gjør oss syke

Urfolk

Ikke fortvil hvis du skulle oppleve at kroppens biologiske klokke sliter litt den første dagen etter overgangen fra sommertid til vintertid.

Amerikanske og sør-afrikanske forskere har undersøkt søvnmønsteret til flere forskjellige urfolk fra landene Namibia, Tanzania og Bolivia.

Selv om livsstilen deres skiller seg veldig fra vår, fant forskerne ingen store forskjeller i søvnmengde mellom urfolkene og det moderne mennesket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne ba urfolkene om å gå med et instrument som lignet et armbåndsur, og som målte lysnivåer og bevegelser. Undersøkelsen viste at urfolkene sov mellom 5,7 og 7,1 timer per natt, skriver forskerne i tidsskriftet Current Biology.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Slapp av, urfolk sov heller ikke åtte timer om natten

Permanent vinter

Grunnen til at vi skal stiller klokka er, som etter hvert mye annet i Europa, regulert av EØS-avtalen, via et EU-direktiv som stammer fra 2001. Alle medlemsstater skal stille klokka en time fram siste søndag i mars, og tilbake siste søndag i oktober.

Russland bestemte seg derimot i 2014 å innføre permanent vintertid. Etter tre år med permanent sommertid, initiert av daværende president Dmitrij Medvedev, skrudde russerne for siste gang klokkene sine for ett år siden.

Vladimir Putin brukte ikke lang tid etter at han igjen ble president på å sette en strek for Medvedevs prosjekt, og innførte permanent vintertid.

Les også: Russland gir opp permanent sommertid