Dårlig ånde - enkelt å bli kvitt

TANNPLEIE: Dårlig ånde sitter mellom tennene og bakpå tunga Foto: Foto: Radius/Scanpix
TANNPLEIE: Dårlig ånde sitter mellom tennene og bakpå tunga Foto: Foto: Radius/Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over halvparten av oss plages med dårlig ånde. Det er et tabubelagt og ubehagelig problem. Men i de aller fleste tilfeller er det enkelt å behandle.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dårlig ånde sitter først og fremst i munnen. Som bakterier mellom tennene, på tunga - spesielt bakerst - og i ulike lommer og huler inne i munnen. I gamle dager kalte de dårlig ånde for "lukten av helvete". Dette på grunn av svovelgassene som dannes når bakteriene i munnen brytes ned. I verste fall lukter det råtne egg og det som verre er.

Du har sikkert kjent den selv - den karakteristiske "morraånden" som vi av og til våkner med, fordi vi blir tørre i munnen når vi sover, noe som gir ekstra grobunn for bakterier. F or de fleste av oss forsvinner den med en god tannpuss. Men ifølge tall fra In Fact plages seks av ti også med dårlig ånde utover dagen. Og sju av ti plages av andres dårlige ånde.

LES LEGESVAR: Barn med dårlig ånde

KAMUFLERER: Mange produkter mot dårlig ånde kamuflerer bare problemet
KAMUFLERER: Mange produkter mot dårlig ånde kamuflerer bare problemet


Sykdom eller dårlig tannstell?

- Det finnes ingen klare tall fra studier hvem i befolkningen som er rammet mest. Alle og i alle aldre kan få dårlig ånde

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sier allmennlege Praba Arulanandam, som jevnlig får inn pasienter som vil ha hjelp til å bli kvitt halitose som dårlig ånde heter på latin. I samfunnet er dårlig ånde et tabu vi prater lite om. Hos fastlegen er det derimot enklere.

- Jeg oppfatter ikke halitose som en pinlig sykdom og jeg føler heller ikke at mine pasienter føler at dette er særlig pinlig. Kanskje fordi vi har et godt pasient-legeforhold

Det første fastlegen eller tannlegen gjør er å finne ut om årsaken er sykdom eller lokale forhold i munnhulen - som skyldes kosthold, røyking og dårlig tannstell.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Når oppstår plagene? Hvor lenge har det vart? Hvor plaget er personen? Skyldes det røyking eller alkohol? Dårlig ånde kan også komme av sykdommer som nyresvikt, leversvikt og diabetes. Vi må også se etter infeksjonsstatus, hydrering og kosthold.

Artikkelen fortsetter under annonsen

LES OGSÅ: Munnsår

Eldre og syke spesielt utsatt

Sykdommer i svelget – som hovne mandler – eller luftveiene gir også ofte dårlig ånde. Eldre og syke er spesielt plaget fordi mange medisiner gir munntørrhet. Stress og psykiske problemer kan også være årsaker, og kvinner kan få dårlig ånde under menstruasjon og graviditet, på grunn av hormonelle forandringer.

Men for de av oss som er friske skyldes den dårlige ånden først og fremst bakterier i munnen. Eller mat.

- Sterkt krydret mat, løk, hvitløk, kaffe, melkeprodukter og høyproteindietter gir også dårlig ånde.

ALIX YOUNG VIK: Professor og ekspert på halitose
ALIX YOUNG VIK: Professor og ekspert på halitose


Det sier Alix Yong Vik, tannlege og professor på Institutt for klinisk odontologi ved Universitetet i Oslo, og ekspert på halitose. I laboratoriet studerer hun årsaker, men også hva slags produkter som virkelig virker. Og de ser at det er mye tyggegummi, tabletter og skyllevann som ikke virker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

LES OGSÅ: Soppinfeksjoner

Spør en venn

- Dette er big business. Men mange produkter som påstår å fjerne dårlig ånde, maskerer kun problemet. Det som er spesielt er at for eksempel munnskyllevann som inneholder stoffer som burde virke, ikke nødvendigvis virker som produkter. Det kommer an på konsentrasjoner og kombinasjoner at ulike andre innholdsstoffer som kan påvirke effekten av de aktive stoffene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er derfor viktig å teste ut ulike produkter. Og den beste måten å gjøre det på, er å spørre en venn.

- For folk som er virkelig plaget av dårlig ånde burde de prøver effekten ved å ha en annen som kan gi tilbakemelding om det virker. Sjekke før og etter.

Både Yong Vik og mange tannleger anbefaler produkter med sink.

- Ja, sinkprodukter vi definitiv kunne hjelpe - sink binder svovel og bidra til å fjerne ille-luktende svovelholdige gasser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det viktigste for alle er likevel tann- og munnhygiene.

- For de aller fleste holder det å ta være på munnhulen, tenner, tunge og tannkjøtt) og å gå jevnlig til tannlege eller tannpleier for kontroll. I tillegg bør man spise regelmessige, ikke står over måltider og spesielt ikke frokost. Få i deg nok væske og stress ned!

Les også:

Gjør tannpussen til en lek

Folkesykdommen tørre øyne

Slik blir du kvitt dårlig ånde:

• Puss tenner morgen og kveld. Bruk tanntråd, og gjerne tungeskrape (det dannes ekstra mye belegg på tunga)

• Besøk tannpleier eller tannlege regelmessig for å sjekke tannstatus og fjerne plakk og tannstein.

• Unngå matvarer som gir dårlig ånde.

• Stump røyken og drikk mindre kaffe.

• Drikk rikelig med vann

• Bruk tannkremer og sugetabletter med sink.

• Tygg gjerne sukkerfrie tyggegummier og drops - som øker spyttproduksjon.

• Unngå stress.

Har du et spørsmål til lommelegenes tannlege Kaare Mathiesen eller sjefsvarlege Brynjulf Barexstein