Meny

Uten gode spørsmål kaster du bort arbeidsgiverens tid

RINGE ELLER IKKE RINGE: Hvis det er oppgitt en kontaktperson i stillingsannonsen, forventer arbeidsgiver å få telefoner om den ledige jobben. © FOTO: Getty Images

Ikke ring bare for å ringe.

- Det er omdiskutert om du bør ringe arbeidsgiver før du søker på en stilling. Det kan helt klart være et problem for arbeidsgiver at alle interesserte ringer bare for å høre litt om stillingen. En god regel er derfor ikke å ringe bare for å ringe, sier karriereådgiver ved Karrierehuset, Mette Ljungquist Marstrander til Kvinneguiden.

Hun har master i psykologi, bachelor i samfunnsfag, bachelor i kommunikasjon og har bakgrunn fra rekruttering, internasjonalt studie- og forskningssamarbeid, samt som studentveileder.

METTE LJUNGQUIST MARSTRANDER: Har en master i psykologi og bakgrunn fra rekruttering, studie- og forskningssamarbeid og som studentveileder. © FOTO: Privat

Ringe før søknaden sendes?

Karriereveileder og daglig leder ved Manus Motivasjon, Mette Manus, bekrefter at det er delte meninger blant eksperter om det er lurt å ringe en potensiell ny arbeidsgiver.

- Men det er full enighet om at dersom du ringer, så må du ha gode og relevante spørsmål. Det vil si at det må være uklarheter i stillingsannonsen, eller spørsmål om hvorvidt du med din bakgrunn vil bli vurdert til stillingen, sier hun til Kvinneguiden.

Manus er utdannet lærer og coach, og har dessuten utdanning innen organisasjonspsykologi og ledelse, samt rekruttering og intervjuteknikk.

Hun har jobbet med veiledning av unge og voksnes karrierevalg siden 1992, er jobbekspert i Aftenposten og ga nylig ut boken Karrierehjelp og livskvalitet.

Tips når du kontakter en potensiell arbeidsgiver

Vær høflig og ydmyk og spør om vedkommende har tid til en prat

Les signaler – virker personen i andre enden stresset, bør du fatte deg i korthet

Forbered samtalen godt ved å lese annonsen og planlegge hva du skal si og spørre om

Ikke spør om ting du finner svaret på i annonsen

En telefon er mer personlig enn en e-post

Vær klar over at telefoner er mer forventet dersom det er oppgitt en kontaktperson i annonsen

Ikke ring bare for å ringe

Kilder: Mette Manus og Mette Ljungquist Marstrander

Gode spørsmål til arbeidsgiver

Hva slags erfaring er dere ute etter?

Hva slags person ser dere etter?

Er jeg aktuell med min bakgrunn?

Kilder: Mette Manus og Mette Ljungquist Marstrander

Planlegg samtalen

Hvis du ønsker å ringe, anbefaler derfor Marstrander at du konsentrerer deg om å finne spørsmål som ikke besvares i stillingsannonsen.

Gjør du det, mener hun en telefonsamtale kan være en fin måte å få presentert deg selv på.

- Før du ringer, bør du så tenke nøye gjennom hva du skal si og spørre om, understreker Marstrander.

Når du ringer, skal du være ydmyk og spørre om vedkommende har tid til en prat angående stillingen - eller om du heller skal ringe tilbake på et senere tidspunkt.

- Dersom du oppfatter at personen i andre enden er stresset eller veldig kort, bør du selv være kort slik at du ikke opptar for mye av vedkommendes tid.

METTE MANUS: Karriereveilederen er utdannet lærer og coach, og har dessuten utdanning innen organisasjonspsykologi og ledelse, samt rekruttering og intervjuteknikk Foto: Manus Motivasjon

Fatt deg i korthet

Dersom det er oppgitt en kontaktperson i stillingsannonsen, mener Manus at det forventes at mange kommer til å ringe.

Er du en av dem som ringer, vil du dermed få en mulighet til å markere deg.

- Men du må fortsatt ha gode spørsmål om noe som ikke kommer klart frem i stillingsannonsen, sier hun.

I likhet med Marstrander oppfordrer Manus til å starte samtalen med å forhøre deg om det passer, og deretter fatte deg i korthet.

- Mange opplever det nok som litt masete at du ringer. Er du i tvil, er det bedre å la være, råder hun.

Si litt om bakgrunnen

Gode spørsmål er altså viktig, men hva er egentlig gode spørsmål i denne sammenheng?

- Hvis det ikke er beskrevet godt nok i annonsen, kan du spørre om hva slags type erfaring de er på jakt etter. Så kan du benytte anledningen til å si litt om bakgrunnen din. Hør så om dette er interessant for arbeidsgiveren, tipser hun.

Har du praktiske spørsmål rundt stillingen kan du også stille disse, men Marstrander anbefaler at du holder deg unna spørsmål om lønn og goder.

- Det kan altså være hensiktsmessig å ringe hvis du har noe relevant å spørre om og du er god til å presentere deg, men ikke hvis du ringer bare for å ringe, sier hun.

Manus legger til at det også går an å stille arbeidsgiveren konkrete spørsmål om hva slags person de ser etter og ønsker seg.

Ikke like bra med e-post

Er du usikker på om det er riktig å slå på tråden, kan du eventuelt starte med å sende en e-post og høre om du kan ringe på et senere tidspunkt.

Du kan også sende eventuelle spørsmål på e-post, men dette mener karriereveilederne er mye mindre personlig enn å ringe.

Det gjør nok derfor ikke samme nytten hvis målet er å markere deg tidlig i søknadsprosessen.

- En e-post gir mottaker ro til å lese når det passer ham eller henne, men den kan også fort drukne i mengden og bli glemt. En telefon er derfor mer personlig kommunikasjon, selv om det altså kan virke forstyrrende, sier Manus.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!

Les også:

- Det er viktig med utfordringer, og det å kjenne at det er litt skummelt

- Vi må tillate at kvinner også tar utradisjonelle valg og velger karriere fremfor familieliv

- Mange tror fortsatt “feminist” betyr illsinte kvinner med hår under armene

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus